Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της – Norbert Häring

0
1314

Τα μετρητά στην παρανομία….

Οδεύοντας προς τον Ολοκληρωτικό έλεγχο/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/ 

Αν  κάθε φορά που ανοίγετε το πορτοφόλι σας για να πληρώσετε με μετρητά, έχετε αρχίσει να αισθάνεστε κάτι μεταξύ φοροφυγά, τρομοκράτη ή -ακόμη χειρότερα- ανθρώπου των σπηλαίων, ίσως έφτασε η στιγμή να σκεφτείτε διαφορετικά.  

«Σας αρέσει να ξεγυμνώνεστε μπροστά στον τραπεζικό σας σύμβουλο; Όχι! Κι όμως στο μέλλον θα στέκεστε εντελώς γυμνοί απέναντι του, καθώς θα γνωρίζει και την παραμικρή πληρωμή που κάνετε. Το ίδιο και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως και οι χάκερ. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν βαλθεί να καταργήσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, επικαλούμενες την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο , τα μετρητά όχι μόνο δεν απειλούν την ασφάλεια και την ελευθερία μας, αλλά συμβάλλουν στη διασφάλιση τους. Μας εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγματα ελευθερίας και ιδιωτικότητας που μας έχουν απομείνει.» Με αυτό τον δυναμικό τρόπο, ο Γερμανός δημοσιογράφος   Νόρμπερτ Χέρινγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μπροστά στην επαπειλούμενη παγκόσμια κατάργηση των μετρητών από τις συναλλαγές των πολιτών. Μια κατάργηση η οποία, καθόλου τυχαία, τείνει να πάρει μορφή επιδημίας, στις χώρες «χαμηλών ταχυτήτων»,  όπως η Αφρική, ο  Ευρωπαϊκός Νότος και φυσικά η Ελλάδα.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στο τεκμηριωμένο, διαφωτιστικό και μαχητικό βιβλίο του με τίτλο «Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, με τον επεξηγηματικό υπότιτλο «Οδεύοντας προς τον Ολοκληρωτικό έλεγχο» ο Norbert Häring που είναι οικονομικός συντάκτης και αρθρογράφος στη μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας τη Handelsblatt και έχει διακριθεί με το Βραβείο  KeynesGesellschaft για την οικονομική του αρθρογραφία, διαλύει με τον πιο μεθοδικό  αλλά και δημιουργικό  τρόπο, τους μύθους και τις ανακρίβειες που έχουν καλλιεργηθεί με στόχο τη χρήση πλαστικού χρήματος και την κατάργηση των μετρητών ενώ  αποκαλύπτει τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από όλα αυτά.

Από το πλαστικό χρήμα κερδισμένοι μόνο  οι τραπεζίτες

Το βιβλίο σε κερδίζει από τις πρώτες γραμμές, καθώς μιλά τη γλώσσα του «αυτονόητου» και εν τέλει της κοινής λογικής, που –ευτυχώς- υπάρχει ακόμη στο πίσω μέρος τους μυαλού μας, παρά τις ακούραστες και συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται να  διαγραφτεί. «Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά. Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγμα των νοσταλγών του παρελθόντος που αρνούνται να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο. Τα μετρητά είναι χειροπιαστά και μετρήσιμα. Βοηθούν να κρατάμε υπό έλεγχο τα έξοδα μας. Τα μετρητά είναι κανονικό χρήμα υποστηριζόμενο από το κράτος. [….] Από τα μετρητά επωφελούμαστε τόσο ως πολίτες όσο και ως φορολογούμενοι. Διότι με κάθε τραπεζογραμμάτιο και κέρμα ευρώ, που θέτουν σε κυκλοφορία οι κεντρικές μας τράπεζες αυξάνονται τα κέρδη που αυτές αποδίδουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα το κράτος συλλέγει χαμηλότερους φόρους. Με το χρήμα όμως που θέτουν σε κυκλοφορία οι τράπεζες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κερδισμένοι βγαίνουν μοναχά οι τραπεζίτες.»

Η σωστή ερώτηση είναι POS θα αντισταθούμε;

Την ώρα λοιπόν που στην Ελλάδα, βομβαρδιζόμαστε από πληθώρα διαφημιστικών μηνυμάτων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χρήση μετρητών είναι όχι απλώς  …κοπιαστική και ψυχοφθόρα (πόσο αληθινό αφού λεφτά ….δεν υπάρχουν!) αλλά και αναχρονιστική, την ώρα που εξαϋλωμένοι  καταναλωτές των  500 € βομβαρδίζονται από σχεδόν ….εξωγήινες εφαρμογές (apps) για το POS θα εξοφλήσουν μέσω κινητού το …αμύθητο αντίτιμο μιας ….πίτσας, ο Norbert Häring εξηγεί για ποιους λόγους ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας, προσπαθεί να περιορίσει ή ακόμη και να καταργήσει τα μετρητά. Και οι λόγοι είναι πολλαπλοί, όπως και τα οφέλη. Ένα από τα προφανή οφέλη είναι ότι οι τράπεζες περιορίζουν την ανάγκη για ρευστότητα, αξία ανεκτίμητη σε εποχές κρίσης, ενώ παράλληλα με την «αυθόρμητη» προσφορά των προσωπικών μας δεδομένων,  μπορούν ανά πάσα στιγμή δυσκολίας ή κρίσης, να προβούν σε «κούρεμα» καταθέσεων (bailin)  ακόμη και περιεχομένου θυρίδων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου την οποία και ο Norbert Häring αναφέρει στο βιβλίο ενδεικτικά. Και το μείζον ζήτημα πλέον μετατίθεται από το POS στο POS θα αντισταθούμε….

H Τρόικα κατά των μετρητών και το πειραματόζωό της

Ειδική αναφορά κάνει ο Norbert Häring στην περίπτωση της Ελλάδας όπου αποδεικνύεται εξαιρετικά ενημερωμένος και βέβαια την αναφέρει ως παράδειγμα προς αποφυγή…..  Μιλά τόσο για το σκληρό καλοκαίρι του 2015, όσο και για την περιβόητη  έλευση της Τρόικας. Στο κεφάλαιο με τίτλο «Η Τρόικα κατά των μετρητών και το πειραματόζωό της» (σελ . 57) όπου βέβαια εννοεί την Ελλάδα, υπογραμμίζει: «Στην Ελλάδα, όπου αυτά τα τρία θεσμικά όργανα (σ.σ. ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η επονομαζόμενη Τρόικα, υπαγορεύουν στην κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια τι πρέπει να κάνει, τα μετρητά είναι ήδη παράνομα σε μερικά τμήματα της οικονομικής ζωής –  κατά κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία ορίζει τα μετρητά ως νόμιμο χρήμα. Και η Τρόικα συνεχίζει ακάθεκτη. Για να γίνει δεκτό ένα νέο πακέτο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους το καλοκαίρι του 2015 η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές ότι μεταξύ των άλλων, θα παράσχει περαιτέρω κίνητρα για την πραγματοποίηση πληρωμών χωρίς μετρητά. Στις αρχές  Οκτωβρίου 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε τα πρώτα σημεία.»

Ο Norbert Häring προχωρεί ακόμη περισσότερο σε βάθος και  αναφέρεται στον σχεδιασμό για απαγόρευση αποδοχής μετρητών σε ιατρούς και  ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που αν μη τι άλλο αντιβαίνει με το ιατρικό απόρρητο. Παράλληλα κάνει ειδική αναφορά στο πολυσυζητημένο «Πόθεν Έσχες» στο οποίο , μεταξύ των άλλων, αναγκάζει τους υπόχρεους να δηλώσουν όχι μόνο τις τραπεζικές τους καταθέσεις, αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων, καθώς και το ποσό των μετρητών που έχουν στο ….σπίτι τους! Το ζήτημα του «Πόθεν Έσχες» συζητήθηκε ευρύτατα από τα ελληνικά media και την κοινή γνώμη ως προς την πολυπλοκότητα του. Ελάχιστα όμως  συζητήθηκε το μείζον θέμα της αντισυνταγματικότητας του. Ο Norbert Häring εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία για την περίπτωση που τέτοιοι  είδους ρυθμίσεις εφαρμοστούν σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που δεν βρίσκεται πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από μια τέτοια περίπτωση είναι ότι στην επόμενη τραπεζική κρίση, οι πολίτες θα κληθούν βάση σχεδίου να συνεισφέρουν τον «οβολό» τους για την εξυγίανση τους.

Το πλαστικό χρήμα αντιβαίνει με τους νόμους της ΕΕ

Όμως το πιο σημαντικό σημείο σε αυτή την εμπεριστατωμένη μελέτη του Norbert Häring, είναι η πληροφορία πως όλη αυτή η παγκόσμια και βέβαια πανευρωπαϊκή τάση για την εξώθηση των μετρητών στην …παρανομία και την καθιέρωση του πλαστικού χρήματος ως μέσου συναλλαγής,  είναι στην πραγματικότητα παράνομη και αντιβαίνει με τους γραπτούς νόμους της Ε.Ε. Όπως επισημαίνει από τις πρώτες σελίδες  «Η Συνθήκη της Ε.Ε. αναφέρει ρητώς ότι τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είναι το επίσημο και μάλιστα το ένα και μοναδικό μέσο πληρωμής.» (σελ 21) Τονίζει μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις κρατών, όπως στη Γερμανία, που οι δημόσιες υπηρεσίες αρνούνται να δεχτούν μετρητά, καθιστά παράνομες τις ίδιες! Σύμφωνα μτ τη Συνθήκη της ΕΕ, εξίσου παράνομη θα ήταν και η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο των πολιτών, κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τη χρήση πλαστικού χρήματος ουσιαστικά υποχρεωτική.

Ο Norbert Häring καλεί τους πολίτες να αντισταθούν. Πως; Συνεχίζοντας να χρησιμοποιούν μετρητά για τις συναλλαγές τους. Όπως επισημαίνει «Οποιαδήποτε συναλλαγή σε μετρητά είναι μια μικρή αλλά ουσιαστική πράξη αντίστασης κατά όλων αυτών που θέλουν να μας αποστερήσουν τα τελευταία απομεινάρια ιδιωτικότητας και ελευθερίας.» Εκτιμά πως οι πιθανότητες είναι θετικές διότι το γραπτό δίκαιο της ΕΕ είναι ξεκάθαρα με το μέρος των χρηστών μετρητών. Όπως γράφει: «Στις περιπτώσεις όπου το δίκαιο της ΕΕ χρησιμοποιείται για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των πολιτών με τη μετάθεση των αποφάσεων σε ένα επίπεδο όπου παύει να λειτουργεί η δημοκρατία τότε η νομοθεσία της ΕΕ καθίσταται ένα αποτελεσματικό όπλο αντίστασης κατά της κατάργησης της «εντύπως κατοχυρωμένης ελευθερίας» των πολιτών.»

info@bookbar.gr

 

INFO

HKatargisiTonMetritonEx_Layout 1Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της

Οδεύοντας προς τον Ολοκληρωτικό Έλεγχο

Norbert Häring

Μετάφραση: Σοφία Μαριάτου

Εκδόσεις Λιβάνη 2016

Σελ. 288, Τιμή € 16,60 

 

 

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Γιώργος Ζαρακάς, Αθήνα

Χρήστος Μουλώτσιος, Λάρισα

Βαλέριος Τουμπίδης, Έδεσσα

 ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της,  Norbert Häring, Εκδόσεις Λιβάνη

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Λιβάνη, Σόλωνος 98, 10680, Αθήνα, Ώρες καταστημάτων, Τηλ: 2103661200
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 27 Μαρτίου 2017

Καλή τύχη!!!