Gaston Leroux – Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα

0
1374

Αστυνομική εξίσωση για δυνατούς λύτες/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Άρωμα Edgar Allan Poe, Wilkie Collins και Joseph Conrad, αναδύει το έξοχο αστυνομικό μυθιστόρημα Το άρωμα της γυναίκας με τα ,μαύρα (Εκδόσεις Διόπτρα)  που φέρει την υπογραφή του  μαιτρ των γαλλικών ιστοριών μυστηρίου, Gaston Leroux.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Αριστοτέχνης και ανανεωτής της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας ο Gaston Leroux, που κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση με Το φάντασμα της Όπερας και Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου, που θεωρείται από τα καλύτερα βιβλία μυστηρίου όλων των εποχών, στο μυθιστόρημα του  Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα  καλεί τον αναγνώστη να λύσει ακόμη έναν  οριακό γρίφο που ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια υπόθεση που καλείται να ξεδιαλύνει ο νεαρός δημοσιογράφος και δαιμόνιος ντετέκτιβ Ζόζεφ Ρουλεταμπίλ, που για μια ακόμη φορά καλείται να αντιμετωπίσει τον χειρότερο εχθρό του, τον Φρεντερίκ Λαρσάν.

Σύμφωνα με την υπόθεση η Ματίλντ Στάνγκερσον παντρεύεται τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ, όμως  κατά τη διάρκεια της τελετής μια αδιόρατη απειλή πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο όλα δείχνουν να εξελίσσονται φυσιολογικά και το νιόπαντρο ζευγάρι φεύγει για το μήνα του μέλιτος.

Λίγες μέρες μετά την αναχώρηση τους, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Ζόζεφ Ρουλεταμπίλ λαμβάνει ένα τηλεγράφημα με την υπογραφή της Ματίλντ Στάνγκερσον που γράφει δύο μόνο λέξεις: «Σώστε μας».

Μια αστυνομική εξίσωση για δυνατούς λύτες

Ο Ρουλεταμπίλ αναστατώνεται και καθώς τα γεγονότα παίρνουν απρόβλεπτη τροπή , το ζευγάρι μαζί με τους φίλους του, οχυρώνονται σε ένα μεσαιωνικό κάστρο την Κυανή Ακτή, όπου είναι λογικά αδύνατο να το παραβιάσει κάποιος εισβολέας και να βλάψει τη Ματίλντ Στάνγκερσον.  Όλα αυτά όμως σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι στην πράξη και στην πλοκή τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Σύμφωνα με την  «υποχθόνια» υπόθεση του έξοχου αυτού αστυνομικού και βέβαια σε πείσμα της λογικής, το παράλογο και το αδιανόητο συμβαίνει με τον πιο παράδοξο τρόπο. Και προκύπτει ένας δυσεπίλυτη αστυνομική εξίσωση  για δυνατούς λύτες, που θέτει σε συναγερμό τη φαντασία και την παρατηρητικότητα του αναγνώστη.

Ο Ρουλεταμπίλ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να εξιχνιάσει ι ένα έγκλημα και να αντικρύσει μια εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα, που ξεπερνά ακόμη και τη δική του επαγωγική σκέψη.

Αστυνομικό «δωματίου κεκλεισμένων των θυρών» και θεωρία της ψυχανάλυσης

Το Άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα ανήκει στην κατηγορία των αστυνομικών  «δωματίου κεκλεισμένων των θυρών» (locked room mystery) , στο οποίο ανήκουν οι αστυνομικές ιστορίες όπου το έγκλημα πραγματοποιείται κάτω από φαινομενικά αδύνατες συνθήκες. Ιστορίες που θυμίζουν Agatha Christie και Sir Arthur Conan Doyle. Στο είδος αυτό με το οποίο έχουν ασχοληθεί κορυφαίες μορφές της αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως όπως Edgar Allan Poe, Wilkie Collins και Joseph Conrad, ο Gaston Leroux θεωρείται πρωτοπόρος.

Όμως Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα, ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο. Αν το διαβάσει κανείς με το φως των μεταγενέστερων ανακαλύψεων της θεωρίας της ψυχανάλυσης και ειδικά τις παρατηρήσεις του Φρόυντ για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, μπορεί να θεωρηθεί ακόμη πιο  πρωτοποριακό από το Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου που θεωρείται από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.

info@bookbar.gr

 

 INFO

aroma-ginaikas-me-mavra-lerouxΤο άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα

Gaston Leroux 

Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις Διόπτρα 2016

Σελ. 336, Τιμή € 15,50

 

 

 

ΒΙΟ

Ο Γάλλος συγγραφέας Γκαστόν Λερού (Gaston Leroux, 1868-1927), γνωστός κυρίως για το περίφημο μυθιστόρημά του Το Φάντασμα της Όπερας, που μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο, υπήρξε κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας και έζησε πλουσιοπάροχα μέχρι το 1890, οπότε και έφτασε κοντά στη χρεοκοπία. Έχοντας σπουδάσει νομικά, άρχισε να δουλεύει ως δικαστικός ανταποκριτής αλλά και κριτικός θεάτρου. Το 1905, ως επίσημος διεθνής ανταποκριτής της εφημερίδας Le Matin, πήγε στη Ρωσία για να καλύψει τις εξεγέρσεις εναντίον του τσάρου. Εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία το 1907 και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα, με πρώτο το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου, όπου και παρουσιάζει για πρώτη φορά τον περίφημο δημοσιογράφο-ντετέκτιβ του Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ. Το 1909, ίδρυσε μαζί με τον Arthur Bernede την εταιρεία Societe des Cineromans, προκειμένου να δημοσιεύουν μυθιστορήματα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στον κινηματογράφο. Η συνεισφορά του Γκαστόν Λερού στη γαλλική αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στην αγγλική και του Έντγκαρ Άλαν Πόε στην αμερικανική. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου και Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Χάιδω Λιόλιου, Νάουσα

Ροδουσάκη Ειρήνη, Κρήτη

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα, Gaston Leroux, Εκδόσεις Διόπτρα

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το υποκατάστημα των εκδόσεων Διόπτρα, ΣΤΟΑ Του ΒΙΒΛΙΟΥ, Πεσμαζόγλου 5, Τ.Κ. 105 64 – Αθήνα, Τηλέφωνο:210 3300774
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 18 Ιανουαρίου 2017

Καλή τύχη!!!