Ιζαμπέλ Αλιέντε – Ο Ιάπωνας εραστής

0
1276

Έρωτας στα κουρέλια του αμερικανικού παραδείσου/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Μέσα σ’ έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, όχι πάντα προς το καλύτερο, αφήνοντας στην υφήλιο μια ζοφερή σφραγίδα, η Χιλιανή μυθιστοριογράφος Ιζαμπέλ Αλιέντε με το βιβλίο Ο Ιάπωνας εραστής (Εκδόσεις Ψυχογιός) παρουσιάζει ένα φιλοσοφημένο μυθιστόρημα, έναν ύμνο για τον έρωτα στις στάχτες του πολέμου, τον έρωτα που υπερβαίνει τα κοινωνικά χάσματα,  τον έρωτα που μπορεί να ενώσει  ακόμη και τα κουρέλια του αμερικανικού παραδείσου.

Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Η υπόθεση ξεκινά το 2010, όταν η νεαρή Ιρίνα Μπαζίλι πιάνει δουλειά σ’ ένα πολύ καλό, όσο και ιδιότυπο γηροκομείο στα περίχωρα του Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, το Σπίτι του Κορυδαλλού. Εκεί γνωρίζεται, και μπαίνει στην υπηρεσία της Άλμα Μπελάσκο, μιας αρχοντικής ηλικιωμένης γυναίκας, με μεγάλη ευαισθησία αλλά και πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Η Ιρίνα θα αποκτήσει στενό συναισθηματικό δεσμό μαζί της, και σε συνεργασία με τον εγγονό της, Σεθ, θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο των ανώνυμων ρομαντικών δώρων κι ερωτικών επιστολών που φτάνουν στα χέρια της Άλμα.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε  ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της Άλμα Μπελάσκο, και τον άφθαρτο, μέχρι την τελευταία της πνοή, ρομαντικό και απόλυτο έρωτα με τον Ιτσιμέι Φουκούντα, γιο του Ιάπωνα κηπουρού της έπαυλης συγγενών, κοντά στους οποίους μεγάλωσε.

Η σκοτεινή πλευρά  του αμερικανικού παραδείσου

Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την σφραγίδα της ιστορίας βρίσκεται κάτω από τη φλούδα, στη σκοτεινή πλευρά του πολυσυλλεκτικού αμερικανικού παραδείσου και ο χρόνος γυρίζει πίσω στο 1939 όταν τα σύννεφα του πολέμου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την Ευρώπη.  Τόσο η Άλμα, όσο και ο Ιτσιμέι, προέρχονται από οικογένειες παρίες τούτου του κόσμου. Η μεν Άλμα είναι κόρη Πολωνοεβραίων που έχουν εξοντωθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία, ενώ η ίδια έχει σωθεί επειδή σχεδόν φυγαδεύτηκε από την οικογένειά της στις ΗΠΑ, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δε Ιτσιμέι, είναι γιος Ιάπωνα μετανάστη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, έχει διωχθεί επίσης, μαζί με την δική του οικογένεια, (όπως και όλοι οι Ιάπωνες των ΗΠΑ), κι έχει κλειστεί από τους Αμερικανούς σε (ένα κάπως καλύτερο) στρατόπεδο συγκέντρωσης, εκεί.

Έτσι, ο έρωτάς της Άλμα και του Ιτσιμέι, που θα ανθίσει από την παιδική τους κιόλας ηλικία, θα υπερκεράσει αμόλυντος τα βάσανα του πολέμου, αλλά θα παραμείνει κρυφός μέχρι το τέλος της ζωής τους, καθώς ακόμη και κατά την μεταπολεμική περίοδο, ο φοβερός ρατσισμός των λευκών στις Ηνωμένες Πολιτείες  θα τους εμποδίσει να τον δημοσιοποιήσουν και να ενώσουν τις ζωές τους με έναν γάμο.

Από την πλευρά της η Ιρίνα Μπαζίλι έχει τη δική της ιστορία. Είναι μια νεαρή Μολδαβή, η οποία έχει καταφύγει από την παιδική της ηλικία στην Αμερική, για να γλυτώσει από την μοίρα των περισσοτέρων ομοεθνών της γυναικών, που μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου γίνονται συστηματικά αντικείμενα εμπορίου λευκής σαρκός. Εν τούτοις η νέα της πατρίδα δεν της επιφυλάσσει  καλύτερη τύχη. Ο πατριός της είναι παιδεραστής που την εκμεταλλεύεται για να προωθεί βίντεο παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Η αφήγηση της Αλιέντε για τα παιδικά χρόνια της Ιρίνα στις ΗΠΑ, ποσώς διαφέρει από τις ιστορίες φρίκης που όλοι παρακολουθούμε συχνά στην τηλεόραση για δυστυχισμένα παιδάκια τα οποία  εκπορνεύονται από τους γονείς ή άλλους συγγενείς τους. Η ελπίδα, για την Ιρίνα, θα έρθει από το Σπίτι του Κορυδαλλού, όπου, ενήλικη πλέον, θα συναντήσει τον εγγονό της Άλμα, τον Σεθ.

Το ζεύγος Σεθ – Ιρίνα, αποτελεί τον δεύτερο πόλο εξύμνησης του δυνατού και πιστού έρωτα και της αγάπης χωρίς προκαταλήψεις από την συγγραφέα, ενώ ένας τρίτος πόλος ανευρίσκεται στα πρόσωπα της αδελφής του Ιτσιμέι, Μεγκούμι, και του Αμερικανοσουηδού Μπόιντ Άντερσον, φρουρού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου οι Αμερικανοί είχαν εκτοπίσει την οικογένεια των Φουκούντα.

Η ζωή της τρίτης ηλικίας

Ένα άλλο θέμα που τολμά να πραγματευτεί με βαθιά φιλοσοφική διάθεση η Ιζαμπέλ Αλιέντε στο μυθιστόρημά της, είναι η ζωή της τρίτης ηλικίας, η σταθερή και αναπόφευκτη πορεία της προς το θάνατο,. Ένα  ζήτημα που σπάνια εξετάζουμε, καθώς ο φόβος των γηρατειών και του θανάτου προεξάρχει στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Ο Ιάπωνας εραστής είναι ένα από τα πιο πλούσια σε συναισθήματα και νοήματα βιβλία που έχουμε διαβάσει. Ενώνει την δαντέλα της γνωστής συγγραφικής μαεστρίας της Ιζαμπέλ Αλιέντε, με κάτι που στην εποχή μας σπανίζει: το φως ενός έρωτα χωρίς όρια και χωρίς υστεροβουλία….

info@bookbar.gr 

 

INFO

iapons_erastis_coverΟ Ιάπωνας εραστής

Ιζαμπέλ Αλιέντε

Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις Ψυχογιός 2016

Σελ. 384, Τιμή € 16,60

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Ονόματα των Τυχερών

Νικολέττα Τσεβρεμίδου, Αττική

Ερασμία Φερεντούρου , Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Ο Ιάπωνας εραστής, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Εκδόσεις Ψυχογιός

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνσηγια να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα – Εξάρχεια, από Δευτέρα έως Σάββατο 8.00 – 16.00 Τηλ. 2103640683
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει έως και 18 Ιανουαρίου 2017

Καλή τύχη!!!!