Google Books : Online πρόσβαση σε εκατομμύρια βιβλία

0
1566

Η Βιβλιοθήκη του Google είναι γεγονός

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη


To μέλλον της αναζήτησης βιβλίων στο Google αλλάζει. Μετά από τριετή διαμάχη, μία ιστορικής σημασίας συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην εταιρία Google και τους Αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία σύντομα θα αλλάξει το τοπίο στο χώρο της ψηφιοποίησης των έργων λόγου και θα δώσει τη δυνατότητα  online πρόσβασης σε εκατομμύρια βιβλία. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Μέσα σε ένα πολύ ορατό χρονικό διάστημα, ο απλός χρήστης θα μπορεί να ανοίγει το laptop και να διαβάζει είτε ένα βιβλίο για την ιστορία του… τσαγιού, είτε ένα χειρόγραφο για τη ζωή του Ερασμου! Και ένα από τα ερωτήματα είναι κατά πόσο θα μπορεί να διαβάσει και ένα βιβλίο για την ζωή του Πλάτωνα στα ελληνικά.



Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία Google με την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (AAP) και το Σωματείο συγγραφέων είναι γεγονός. Η Google δέχτηκε να πληρώσει $ 125 εκατομμύρια για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγγραφέων και εκδοτών και να αποκτήσει το δικαίωμα να «σκανάρει» και να διαθέσει μέσω internet εκατομμύρια τίτλους βιβλίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times on line από τα $125 εκατομμύρια, τα $30 εκατομμύρια θα διατεθούν για να δημιουργήσει η Google μια ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική Γραμματεία Δικαιωμάτων Βιβλίου (Book Rights Registry) που θα εκπροσωπεί συγγραφείς εκδότες και άλλους δικαιούχους ενώ άλλα $ 45 εκατομμύρια θα διατεθούν για να αποζημιωθούν συγγραφείς και εκδότες, των οποίων τα βιβλία έχουν ήδη σκαναριστεί για το Internet, χωρίς άδεια.



Πρώτα στις ΗΠΑ, ύστερα σε όλο τον κόσμο

Η συμφωνία αυτή σε πρώτη φάση αφορά μόνο στους χρήστες που έχουν πρόσβαση στο Google από τις ΗΠΑ. Σύντομα όμως θα αφορά τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Όπως δήλωσε ο Serge Bin συνιδρυτής και πρόεδρος του τμήματος τεχνολογίας στην Google: «Στη Google αγαπάμε τα βιβλία και το μεγαλύτερό μας όνειρο είναι να εξελιχθεί η Αναζήτηση Βιβλίων σε μία υπηρεσία που διασφαλίζει ότι τα βιβλία μαζί με τους συγγραφείς και εκδότες, θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται για πολλά χρόνια προς το μέλλον.»


Μέχρι τώρα η Google συνεργαζόταν με διάσημες βιβλιοθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο και με πάνω από 20.000 εκδότες, Από εδώ και πέρα το δίκτυο αυτό θα διευρυνθεί και θα υπάρχει δυνατότητα πλήρους διαδικτυακής πρόσβασης αλλά και αγοράς σε εκατομμύρια βιβλία, τόσο σε όσα κυκλοφορούν  όσο και σε εξαντλημένα, πληρώνοντας ένα ποσό (που δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη) για συνδρομή. Η βιβλιοθήκη του Google θα λειτουργεί και δανειστικά, δίνοντας τη δυνατότητα να μείνει το βιβλίο στο «ηλεκτρονικό ράφι» για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης. Βιβλιοθήκες κολοσσοί είναι ανάμεσα στους συνεργάτες, από το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη μέχρι τη Μαδρίτη και την Καταλονία. Θα δούμε κάποια στιγμή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας; Είναι ένα ερώτημα.


Η Ελλάδα


Και στην Ελλάδα τι πρόκειται να συμβεί; Πόσο έτοιμο είναι το εκδοτικό τοπίο να υποδεχτεί αυτή την επαναστατική αλλαγή που ήδη έχει δρομολογηθεί; Υπεύθυνος για την ενημέρωση κοινού και αρμοδίων για το θέμα αυτό είναι για την Ελλάδα ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός, Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου). Όπως επισημαίνει στον ΕΤ, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ κ. Αρης Πετρόπουλος: «Πρόκειται για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ και οφείλουμε να μην μείνουμε πίσω, ως συνήθως. Οι προθεσμίες είναι πολύ σφικτές, με προοπτική εξαμήνου. Είναι η ώρα να διαλέξει κανείς με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.» Όπως τονίζει «Τίθενται θέματα αλλαγής του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.» Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική προετοιμάζει σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κατατεθεί στον Υπουργό πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.

info@bookbar.gr


Hμερομηνία άρθρου 17/11/2008