H Bικτόρια Χίσλοπ και επίσημα Ελληνίδα

0
790

Με Προεδρικό Διάταγμα/

Η Βικτόρια Χίσλοπ – Victoria Hislop η Βρετανίδα βραβευμένη συγγραφέας, που το έργο της προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, πραγματοποίησε ένα μεγάλο της όνειρο: Ν’ αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια.

Η Victoria Hislop έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό με το μυθιστόρημα της Το Νησί, που έγινε μπεστ σελερ και μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση.

Η συγγραφέας έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα για την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Η τιμητική πολιτογράφηση της Βικτόρια Χίσλοπ έγινε με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνίδα πολίτη την αλλοδαπή ΧΙΣΛΟΠ ΒΙΚΤΟΡΙΑ του ΤΖΟΝ ΕΒΕΡΑΡΝΤ, γεννηθείσα την 8-6-1959 στο Μπρόμλεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου»,αναφέρει το διάταγμα που υπογράφει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ορκωμοσία έγινε στις 17/9/2020 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η Βικτόρια Χίσλοπ είναι βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της Το Nησί,το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.
Το 2008 εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο
Η Επιστροφή.

Ιδιαίτερα συγκινημένη η Βικτόρια Χίσλοπ  ανέφερε πως πολύ καιρό αισθάνεται Ελληνίδα. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για ‘μένα. Πολλά χρόνια αγαπώ την Ελλάδα. Δεν είναι μυστικό. Αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι δύσκολο. Η αγάπη μου είναι κάτι πιο πολύ από αυτό. Το σημαντικό είναι να αγαπήσεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω τα πάντα στην Ελλάδα. Η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως μπορώ».

Την ορκωμοσία τέλεσε ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο οποίος-εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, προσέφερε ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών από το Μουσείο Μπενάκη. Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος απουσίαζε για λόγους υγείας, αλλά η κάρτα που συνόδευε το συμβολικό δώρο είχε την υπογραφή του: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη το γεγονός της απονομής σε εσάς της ελληνικής ιθαγένειας για όλο τον Ελληνισμό. Χαίρομαι πολύ διότι είμαι σίγουρος ότι πλέον απευθύνομαι επίσημα σε μια πρέσβειρα του Ελληνισμού, παγκόσμια. Έχοντας προσφάτως διαβάσει το βιβλίο σας ‘Όσοι αγαπιούνται”, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπιέστε πολύ και από πολλούς».

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το τελευταίο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, με τίτλο Όσοι Αγαπιούνται κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να βγει το καινούριο της μυθιστόρημα.

info@bookbar.gr

Φωτογραφίες: Μάνος Γαρυφάλλου

ΠΗΓΗ : Βάσω Σωτηρίου , Vasso Sotiriou – We Will

ΒΙΟ

Η Βικτόρια Χίσλοπ (αγγλ.) Victoria Hislop) είναι βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της Το νησί,το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ. Στις 17 Ιουλίου του 2020, της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2954.(

Προσωπική ζωή

Η Χίσλοπ, το πατρικό όνομα της οποίας είναι Χάμσον (Hamson), γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ (Bromley) του Κεντ το 1959, μεγάλωσε όμως στο Τόνμπριτζ (Tonbridge). Σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε, για 20 περίπου χρόνια, ως δημοσιογράφος

Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων “Private Eye” Ίαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά: Την Έμιλι – Έλεν (1990) και τον Ουίλιαμ – Ντέιβιντ (1993)

Σταδιοδρομία

Η Χίσλοπ ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων και στη συνέχεια στράφηκε προς τις δημόσιες σχέσεις. Όταν όμως γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία: Άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Χάρη σε αυτή την ενασχόληση ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η βασική της ενασχόληση ήταν τα θέματα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, Το Νησί (The Island), το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ. Η επιτυχία του βιβλίου έκανε τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να ζητήσουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Χίσλοπ αρνήθηκε να επιτρέψει στο Χόλιγουντ να δραματοποιήσει το βιβλίο της (παρά την παχυλή αναμενόμενη αμοιβή) και επέλεξε να παραχωρήσει (έναντι πολύ ισχνότερης αμοιβής) τα δικαιώματα στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τη δημιουργία της ομώνυμης σειράς.

Η ίδια δήλωσε ότι «φοβήθηκε ότι το βιβλίο στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου».

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.

Το 2008 η Χίσλοπ εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο Η Επιστροφή (The Return), ενώ το 2009 παραχώρησε το διήγημά της “Aflame in Athens” για να δημοσιευτεί στο πρόγραμμα “Ox-Tales”, τέσσερις συλλογές διηγημάτων από 38 Βρετανούς δημιουργούς.

Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κεντ, όπου διαμένει με την οικογένειά της, και εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα εξακολουθεί να γράφει ταξιδιωτικά άρθρα για τη Sunday Telegraph, τη Mail on Sunday και αρκετά περιοδικά, ενώ έχει τακτική συνεργασία με την Daily Telegraph και συντάσσει τα προφίλ διασημοτήτων για το περιοδικό Woman & Home.

ΠΗΓΗ : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ