O Τάκης Καμπύλης υποψήφιος για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

0
1974

 

Μια σπουδαία διάκριση για τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη αποτελεί η ανακοίνωση της  υποψηφιότητάς του για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2022 με το βιβλίο του Γενικά συμπτώματα.

Ο νικητής του EUPL θα ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου, κατά την τελετή έναρξης της Έκθεσης Βιβλίου στο Παρίσι.

Τα Γενικά συμπτώματα είναι πέρα και πάνω από την πανδημία. Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο βιβλίο που με αφορμή τη θυσία του πρώτου Έλληνα για το εμβόλιο μας μεταφέρει στην Αθήνα την περίοδο της καραντίνας. Μια νουβέλα μονολόγων, μια ιστορία με πέντε πρόσωπα των οποίων οι ζωές διαπλέκονται μέσα στην πανδημία: ο άγνωστος Έλληνας εθελοντής στα πειράματα για το εμβόλιο, ο οργισμένος γιος του χρεωκοπημένου εμπόρου, η κατάκοιτη μητέρα, ο αδέκαστος καφετζής κι ο άνεργος, φιλόδοξος δημοσιογράφος. Τα βήματά τους φαίνονται συνηθισμένα, καθημερινά – σαν τα γενικά συμπτώματα ενός ιού, με τον οποίο εξελιχτήκαμε μαζί βγαίνοντας από τις σπηλιές στις σαβάνες, στα χωράφια και στις πόλεις. Πέντε ήρωες σε έναν εμφύλιο «καλών παιδιών», που ξεσπά σε γειτονιά της Αθήνας, με όλα τα επακόλουθα: τις αποσβέσεις ανθρώπων, κινήτρων και άλλων παγίων. Και οι πέντε γίνονται πρωταγωνιστές του ίδιου φόνου.

Ένα βιβλίο όπου όλα –ακόμα και το έγκλημα και η αυτοθυσία– γίνονται με τον πιο συμβατικό τρόπο: χωρίς τη θέληση του θύτη ή με λάθος θύμα…

Ο Τάκης Καμπύλης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στα Νέα το 1986, ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης. Το 2006 εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης στον Ελεύθερο Τύπο και μετά στην Καθημερινή, από το 2007 έως το 2010, ως επιτελικό στέλεχος και αρθρογράφος. Από το 2010 μέχρι το 2014 ήταν γενικός διευθυντής του δημοτικού ραδιοσταθμού του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα 9,84».

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Γίγαντες και φασόλια ή Δεν γίνονται αυτά εδώ (2019).

 

Για το βιβλίο έγραψαν: 

[…] ο Καμπύλης κινείται με ομόλογη επιτυχία και στο σμικρυμένο πεδίο της νουβέλας: από την πολυπροσωπία και τη σύμπλεξη διαφορετικών αφηγηματικών χρόνων και ιστορικών περιόδων του μυθιστορήματος περνά χωρίς δυσκολίες στον χειρισμό των περιορισμένων χρονικά δυνατοτήτων της νουβέλας (άλλο οι όγκοι ολόκληρων εποχών κι άλλο τα σημεία ενός ελάχιστου χρονικού ανύσματος). Και κατορθώνει επίσης ο Καμπύλης να φτιάξει έτσι χαρακτήρες, με έναν μικρό κύκλο προσώπων αυτή τη φορά, αποδίδοντας τα ίδια γεγονότα με πλάνα προσαρμοσμένα στην οπτική γωνία και στο σημείο παρατήρησης του εκάστοτε αφηγητή και με ένα αστικό φόντο που έχει μεταβληθεί από αθηναϊκή τοιχογραφία της Αθήνας σε μια σειρά από ενσταντανέ ποιητικής πνοής. Ασφαλές συμπέρασμα: ένας συγγραφέας που ήρθε για να μείνει.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα, 12.02.2022

 

Ο συγγραφέας αξιοποιεί πολύπλευρα και ουσιαστικά το πεδίο της οικονομικής κρίσης και της νεόκοπης πανδημίας, για να μιλήσει για τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα σ’ αυτό το ρευστό τοπίο ψάχνουν τη λύτρωση και την εξιλέωση, με όρους χριστολογικούς ενίοτε, καθώς η βαριά καθημερινότητα δεν δίνει εύκολα δρόμους διαφυγής.

Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, www.bookpress.gr, 2/12/2021