Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στη μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα

0
986

Η εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων/

Στη μνήμη του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που χάρη στην πρότασή του καθιερώθηκε να γιορτάζεται η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αφιερώνει φέτος την εκδήλωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων.

Στην εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, θα μιλήσει και θα συντονίσει ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης ενώ αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη θα διαβάσουν οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη και Αχιλλέας Κυριακίδης. Θα ακουστεί μουσική του Στέφανου Κόκκαλη, γραμμένη ειδικά για την εκδήλωση αυτή, και θα ερμηνεύσει ο συνθέτης.

Ο Μιχαήλ Μήτρας, (Διαβάστε επίσης: Μιχαήλ Μήτρας – Ένας τζέντλεμαν της λογοτεχνικής πρωτοπορίας που έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και την επόμενη χρονιά ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης τότε της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.

 

H Φωνή της Ελλάδας τίμησε τον Τίτο Πατρίκιο

Στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Φωνή της Ελλάδας και το Δεύτερο Πρόγραμμα τίμησαν τον Τίτο Πατρίκιο, (Διαβάστε επίσης Τίτος Πατρίκιος – Σε βρίσκει η Ποίηση έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.

Στη Μακρόνησο που είχε εξοριστεί, ο Ρίτσος, τού είχε πει ότι η ποίηση είναι το πεπρωμένο του. Και αυτήν ακολούθησε.

Στο στούντιο της ΕΡΤ έγινε ένας διάλογος ποίησης με μουσική, γιατί όπως είχε πει και ο Ντελακρουά «δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Στον διάλογο συμμετείχαν ο ποιητής Γιώργος Δουατζής καθώς και ο συνθέτης Γιώργος Βαρσαμάκης.

Οι δύο ποιητές διάβασαν ποιήματά τους αλλά κι από ένα ανέκδοτο ποίημα αφιερωμένο στους απόδημους Έλληνες. Σε πρώτη εκτέλεση ακούστηκε και το έργο του Γιώργου Βαρσαμάκη «Νόστος».

Την εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσίασε η δημοσιογράφος Νατάσα Βησσαρίωνος από τη Φωνή της Ελλάδας.

info@bookbar.gr