Prosper Mérimée, Νουβέλες

0
996

Η Αφροδίτη της Ιλ, Ματέο Φαλκόνε, Ταμάνγκο

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ!

prosper merimeeΟ Γάλλος συγγραφέας Προσπέρ Μεριμέ (1803-1870) δοκιμάστηκε σε διάφορα είδη του πεζού και του έμμετρου λόγου (θέατρο, ιστορικό μυθιστόρημα, ποίηση, ταξιδιωτικό διήγημα, ιστορική μελέτη), αυτό όμως στο οποίο κυρίως διακρίθηκε και που περισσότερο αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό είναι η νουβέλα.
Με χαρακτηριστικά λιτό ύφος, γλώσσα απλή και άμεση, στον αντίποδα του κυρίαρχου, τότε, λογοτεχνικού ρεύματος του ρομαντισμού ο Μεριμέ αναδείχθηκε σε αριστοτέχνη της μικρής φόρμας.

Στη συλλογή αυτή συγκεντρώνονται τρεις από τις πιο γνωστές νουβέλες του γραμμένες μεταξύ των ετών 1829-1837, με διαφορετική θεματική και διαφορετικό λογοτεχνικό σύμπαν η καθεμία, με κοινό, όμως, το στοιχείο του εξωτισμού και του «άλλου», που πάθιαζε τον Μεριμέ τόσο ως συγγραφέα όσο και ως άνθρωπο.

Στην πρώτη και εκτενέστερη νουβέλα του Η Αφροδίτη της Ιλ, ο συγγραφέας «ξαναδιαβάζει» έναν λογοτεχνικό κοινό τόπο υπό το πρίσμα του φανταστικού. Ο μύθος των αρραβώνων της θεάς Αφροδίτης, για την ακρίβεια μιας αναπαράστασής της, με έναν θνητό έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στη λογοτεχνία.

Η ανακάλυψη ενός αρχαίου αγάλματος της θεάς Αφροδίτης, με αινιγματικό χαμόγελο και μια διφορούμενη επιγραφή στη βάση του που διχάζει τους αρχαιολόγους, θα αναστατώσει τους κατοίκους της επαρχιακής πόλης, στα Ανατολικά Πυρηναία. Ο αφηγητής, αρχαιολόγος και ο ίδιος, προσπαθεί να προσδιορίσει τη μυστηριώδη προέλευση του αγάλματος και να εξηγήσει με τη λογική του το πάθος που εμπνέει το ομοίωμα αυτό της Αφροδίτης, αλλά και τα ανησυχητικά συμβάντα που συνοδεύουν την ανακάλυψή του. 
Στην Αφροδίτη της Ιλ, ο Προσπέρ Μεριμέ «ξαναδιαβάζει» μια παλιά ιστορία υπό το πρίσμα της φανταστικής λογοτεχνίας και μας παραδίδει ένα έξοχο δείγμα της τέχνης του. Στην περίφημη αυτή νουβέλα, τα όρια πραγματικού και εξωπραγματικού γίνονται ρευστά και ο ορθολογισμός μοιάζει να απειλείται από το παράλογο. Και όπως έρχεται στο φως το αρχαίο άγαλμα, έτσι ζητούν να αποκαλυφθούν οι χθόνιες δυνάμεις της φαντασίας και της σεξουαλικότητας.

Εάν με την Αφροδίτη της Ιλ ο Μεριμέ τοποθετείται στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, με την επόμενη νουβέλα, Ματέο Φαλκόνε, τοποθετείται σαφώς στο χώρο της ηθογραφίας. Η νουβέλα, όπως μαρτυρά και ο πρώτος υπότιτλός της (Moeurs de la Corse), είναι μια σπουδή στα ήθη της Κορσικής. Στο έργο αυτό, ο συγγραφέας μελετά την ψυχή του ιδιαίτερου αυτού νησιού σε όλη της την αγριότητα αλλά και το μεγαλείο.

Στην τρίτη νουβέλα, Ταμάνγκο, ο Μεριμέ καταπιάνεται με το επίκαιρο τότε θέμα του δουλεμπορίου των μαύρων, δίχως όμως να υιοθετεί απλοϊκές αντινομίες.

Στο επίμετρο του βιβλίου, για πρώτη φορά μεταφράζονται στα ελληνικά οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα από το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1841, όπως μας παραδίδονται μέσα από την επιστολογραφία του.

ΒΙΟ, Mérimée, Prosper, 1803-1870

O Προσπέρ Μεριμέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1803 από γονείς ζωγράφους. Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκινά να σπουδάσει νομικά και μετά το πέρας των σπουδών του δημοσιεύει ένα σύνολο έξι θεατρικών έργων, “Το θέατρο της Κλάρα Γκαζύλ”, το 1825, που τον καθιερώνει ως μιας προεξέχουσα μορφή του ρομαντικού κινήματος στη Γαλλία. Ύστερα ακολούθησαν τα έργα: “La Jacqerie”, το 1828, μια σειρά δραματικών σκηνών από τη μεσαιωνική εποχή, και η νουβέλα “Το χρονικό της βασιλείας του Καρόλου ΙΧ”, το 1829. Στα έτη 1829-1830, δημιουργεί έξι αξιοσημείωτα έργα. Την ίδια περίοδο ξεκινά τη δημοσιοϋπαλληλική του καριέρα. Διορίζεται γενικός επιθεωρητής των ιστορικών μνημείων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1860. Ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή ιστορικών δοκιμίων και ταξιδιωτικών σημειώσεων που άπτονται ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων. Το 1844 γίνεται δεκτός στη Γαλλική Ακαδημία. Ο Μεριμέ ύστερα από τη δημοσίευση της “Κάρμεν” το 1847, δεν έγραψε καμία νουβέλα για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το 1854 ονομάζεται γερουσιαστής και εξελίσσεται σε διακεκριμένη προσωπικότητα στην Αυλή του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρχίζει και πάλι τη συγγραφή μικρών ιστοριών, τριών τον αριθμό, που καμία όμως δεν επρόκειτο να δημοσιευθεί. Πέθανε στις Κάννες το 1870.

info@bookbar.gr

 

INFO

Νουβέλες

Η Αφροδίτη της Ιλ, Ματέο Φαλκόνε, Ταμάνγκο

Prosper Mérimée

Μετάφραση: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Μαρία-Χριστίνα Γεωργάτου, Πέννυ Μέγγουλη, Αμαλία Σταθάκη, Ιωάννα Χονδρού, Θεώνη Χρυσανθοπούλου.

Επιμέλεια: Τατιάνα Τσαλίκη – Μηλιώνη

Εκδόσεις Πάπυρος

Σελ. 224, Τιμή € 13,00

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα ονόματα των νικητών

Γιώργος Γκαατζιούρας

Δημήτρης Φραγκούλης

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Prosper Mérimée, Νουβέλες, Εκδόσεις Πάπυρος

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 17 Δεκεμβρίου 2014
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πάπυρος, Πανεπιστημίου 46 & Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα, από Δευτέρα – Παρασκευή 9.30 – 2.00. Τηλ. 210 3611880
  • Δυο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

  

Καλή Τύχη!!!

  

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη 
  • Θερμή παράκληση: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο INBOXκαι οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.