ΣΜΥΡΝΗ: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης (1900 -1922)

0
1132

 Μαρία Ηλιού , Λεύκωμα

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

 

Ένα συναρπαστικό φωτογραφικό λεύκωμα με άγνωστες φωτογραφίες από τη Σμύρνη, που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία ΣΜΥΡΝΗ: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 της Μαρίας Ηλιού αλλά και στη φωτογραφική έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις αρχές του 2012 στο Μουσείο Μπενάκη.

Πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα;

Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες;

Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου που ακόμα και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Μέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρωτέας» στην Αμερική, στην Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ ξεδιπλώνουν την ιστορία της Σμύρνης από τα κοσμοπολίτικα χρόνια ως τα χρόνια της Καταστροφής του Σεπτεμβρίου 1922.

Οι άγνωστες φωτογραφίες προέρχονται από τα αρχεία της Library of Congress, το Νear East Relief, τα Πανεπιστήμια Harvard και Princeton, το Imperial War Museum, τη Fondation Albert Kahn, την ιδιωτική συλλογή του Pierre de Gigord και πολλά άλλα αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το λεύκωμα κυκλοφορεί παράλληλα με την προβολή της ομότιτλης ταινίας-ντοκιμαντέρ στις κινηματογραφικές αίθουσες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Βιογραφικό Μαρίας Ηλιού

Η Μαρία Ηλιού είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (Ιταλία) Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Παράλληλα, σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Ipotesi Cinema.

Εργάστηκε σε πολλές μεγάλου μήκους ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Έχει ιδρύσει την κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής «Πόλη-Πλοίο Φιλμς» και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες «Πρωτέας» και «Proteus NY Inc». Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στις αρχές του 2012 παρουσίασε τις τελευταίες της ταινίες Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922 και Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα, 1922-1924 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ επιμελήθηκε συγχρόνως δύο εκθέσεις βασισμένες στο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό των ταινιών της με τη συνεργασία του ιστορικού Αλέξανδρου Κιτροέφ. Το 2007είχε παρουσιάσει την ταινία της Το Ταξίδι: Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική και πάλι στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Μαρία Ηλιού έχει σκηνοθετήσει επίσης τις ταινίες: Αλεξάνδρεια, μια ερωτική ιστορία (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον, ΗΠΑ, 2002), Τρεις εποχές (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βούρτσμπουργκ στη Γερμανία, 1997, και τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, 1996), Stop the Bombs, Αιγαίο, Παράθυρο στη θάλασσα (βραβείο Ινστιτούτου Luce στη Ρώμη, 1992) και Συνάντηση (βραβείο ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, 1988).

 info@bookbar.gr

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

http://www.youtube.com/watch?v=_oPIMGJSNM4&feature=player_embedded     

 

Εκδόσεις Μίνωας 2012

Σελ. 144, Τιμή € 29,00

 

Απόσπασμα από την κριτική του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη* για την ταινία

Τίποτε δεν ξεπερνά αυτή την εβδομάδα το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού (σκηνοθεσία) και του Αλέξανδρου Κιτροέφ (ιστορική τεκμηρίωση) με τίτλο «Σμύρνη: Η καταστροφή μιάς κοσμοπολίτικης πόλης, 1900- 1922» Σε αξία κινηματογραφική, σε αξία ιστορική, σε αξία εθνική, σε αξία πολιτισμική αλλά και πολιτιστική.
Με είχε λυπήσει βαθύτατα το γεγονός πως επί χρόνια δεν κάναμε ετησίως εκδηλώσεις για την ημερομηνία αυτή που ξεριζωθήκαμε οι Ελληνες Μικρασιάτες, ύστερα από 3000 χρόνια εκεί!!!
Με είχε θλίψει βαθύτατα το γεγονός πως την προηγούμενη εβδομάδα, όταν λόγω των 90 χρόνων «θυμήθηκαν» τα κανάλια τα 90 χρόνια της Σμύρνης αλλά και τον προτελευταίο ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τα «Σεπτεμβριανά» του 1955, απάντησαν στην ιστορική πρόσκληση με μπαράζ τουρκικών σειρών. Τέτοια ταπείνωση κυρίως πολιτισμού.
Ουδείς σοφός προγραμματιστής ταινιών σκέφτηκε να δείξει στο κανάλι του τον «Διωγμό» του Γρηγόρη Γρηγορίου σε σενάριο Πάνου Κοντέλη, ή το «1922» του Νίκου Κούνδουρου, ή την «Ξεριζωμένη γενιά» την «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου»- τα δύο λαϊκά έπη με τον Νίκο Ξανθόπουλο που είναι ακριβώς η λαϊκή έκφραση των παθών. Αντ’ αυτών έδειξαν οι καναλάρχες ότι οι Τούρκοι δεν κατέλαβαν μόνο τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό μαζικής κατανάλωσης του 2012. Αυτοί που σνομπάρουν τον Ξανθόπουλο εισηγούνται τους Τούρκους στη μάζα των Ελλήνων.
Η ταινία της Μαρίας Ηλιού ξεπλένει την ντροπή αλλά δεν πρέπει να μείνει μόνη. Πρέπει να συμβάλλουν κι οι θεατές διότι εκτός των άλλων, πρόκειται για θεσπέσιο ντοκιμαντέρ, υψηλοτάτου επιπέδου. Κι είναι και μια υποχρέωση, να πάρει και να σηκώσει, προς τη Γη της Ιωνίας!!

 

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Τιμογιαννάκης Official Pages (Panagiotis Timogiannakis)

* O Παναγιώτης Τιμογιαννάκης  είναι μέλος της European Film Academy 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

 

ΣΜΥΡΝΗ: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης (1900 -1922) , Μαρία Ηλιού , Λεύκωμα, Εκδόσεις Μίνωας 2012

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 10 Οκτωβρίου 2012
  • Εκτός από το όνομά σας συμπληρώστε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση.

 


[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα λάβουν το αντίτυπό τους ταχυδρομικά από τις Εκδόσεις Μίνωας.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή Τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη