Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου

0
1579

ΑΜΠΡΟΟΥΖ ΜΠΙΡΣ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

alfabhtari diavolouΟ Αμπρόουζ Μπηρς, (Ambrose Bierce 1842-1913) ο “Πικρόχολος Μπηρς”, ο πιο “Μοχθηρός άνθρωπος του Σαν Φρανσίσκο”, γεννήθηκε το 1842, στο Οχάιο. Παρακολούθησε μαθήματα ενός χρόνου στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Κεντάκι και ήταν απ’ τους πρώτους που κατατάχτηκαν στο στρατό του Λίνκολν όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός εμφύλιος. Πολέμησε σε όλες τις μεγάλες μάχες από το Σιλό ως την Τσικαμάουγκα, με το στρατό των Βορείων. Μετά τη νίκη των Βορείων επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καυτηριάζοντας την εγκληματική συμπεριφορά των Χριστιανών συμπολιτών του, τον κλήρο και τους πολιτικούς. Παράλληλα αρχίζει να γράφει διηγήματα.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομος του “μαγικού ρεαλισμού”, του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Το βιβλίο του “Chickamauga”, είναι ένα από τα δυναμικότερα σύγχρονα αντιπολεμικά πεζογραφήματα. Το γεγονός πως η δημοσιογραφία τον έκανε διάσημο, δεν τον εμπόδισε να την εγκαταλείψει, έχοντας σιχαθεί τη σχέση της με την πολιτική. Στο απόγειο της φήμης του, το 1913, αποφάσισε να πάει στο Μεξικό, που εκείνη την εποχή συνταρασσόταν από την εξέγερση του Pancho Villa, προφανώς για να ενωθεί με τον στρατό του. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Η εξαφάνισή του δημιούργησε μια ολόκληρη μυθολογία στην Αμερική. Πλήθος μελετών και λογοτεχνικών βιβλίων (όπως το “Gringo Viejo” -“Ο γερο-Γκρίνγκο”- του Κάρλος Φουέντες) γράφτηκαν. Γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες (όπως η βασισμένη στο βιβλίο του Φουέντες, “The Old Gringo” του Luis Puenzo, με τον Γκρέγκορι Πεκ και την Τζέιν Φόντα), ανέβηκαν θεατρικά έργα και δημιουργήθηκαν σύλλογοι θαυμαστών του έργου του. Ακόμη και σήμερα ανακαλύπτονται συνεχώς στοιχεία που περιπλέκουν τα γεγονότα ακόμη περισσότερο.

Ο Μπηρς δεν ανεχόταν τους ηλίθιους, δεν χαριζόταν στους εχθρούς και έφτυνε κατάμουτρα τους θεούς που έφτιαχναν οι άνθρωποι και όσους προσεύχονταν σε εκείνους. Είναι φημισμένος για τις υπερφυσικές του ιστορίες, καθώς επίσης και για το θρυλικό του πνεύμα, που μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα διαβάζοντας το “Αλφαβητάρι του διαβόλου”. Εκτός από τον H.L. Mencken, πνευματικό κληρονόμο του, δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος των γραμμάτων σαν τον Αμπρόουζ Μπηρς. Κι αν η τύχη του παραμένει ένα μυστήριο, ο Μπηρς παραμένει ένα αίνιγμα.

Λεξικό, ους. κακόβουλη φιλολογική επινόηση που έχει σαν στόχο να εμποδίσει την ανάπτυξη της γλώσσας και να την καταστήσει σκληρή και ανελαστική. Το παρόν λεξικό, ωστόσο, είναι ένα καθ’ όλα χρήσιμο έργο.

Τα πρώτα λήμματα από “Το αλφαβητάρι του Διαβόλου” γράφτηκαν στο πλαίσιο εβδομαδιαίας σατιρικής στήλης στην εφημερίδα “San Francisco News Letter”. Ο Άμπροουζ Μπιρς ήταν ο υπεύθυνος της στήλης από τον Δεκέμβριο του 1868. Υπέγραφε ως “Τελάλης” σατιρίζοντας κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς. 

Μια πρώτη συλλογή των λημμάτων του εκδόθηκε το 1906 με τον τίτλο “The Cynic’s Word Book”. Η επίδρασή του γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη στη διάρκεια του 20ού αιώνα και προετοίμασε το έδαφος για ένα νέο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης που έλαβε διάφορες μορφές: από τις πνευματώδεις γελοιογραφίες του “New Yorker” έως τις ανεπανάληπτες ατάκες του κωμικού Γκράουτσο Μαρξ.

Ιδού μερικά «άνθη του κακού»……

Άγιος, ουσιαστ. Νεκρός αμαρτωλός σε αναθεωρημένη και επιμελημένη έκδοση.

Ανέστιος, επίθ. Αυτός που έχει πληρώσει όλους τους φόρους οικιακών αγαθών.

Βάκχος, Βολικά θεότητα που επινόησαν οι αρχαίοι ως δικαιολογία για να μεθάνε.

Γυναίκα, ουσιαστ. Ζώο που συνήθως ζει κοντά στον άνδρα και είναι ελάχιστα επιδεκτικό εξημέρωσης. [….] Το είδος είναι το πιο ευρέως κατανεμημένο απ’ όλα τα θηρευτικά ζώα και λυμαίνεται όλα τα κατοικήσιμα μέρη του πλανήτη, από τα σκαμπρόζικα βουνά της Γροιλανδίας μέχρι τις ηθικές ακτές της Ινδίας. Η διαδεδομένη ονομασία του (ανθρωπόμορφος λύκος) είναι εσφαλμένη, διότι το πλάσμα ανήκει στα αιλουροειδή. Η γυναίκα είναι λυγερή και κινείται με χάρη, ιδίως ποικιλία της Αμερικής,(Felispugnans), είναι παμφάγα και μπορεί να μάθει να μη μιλάει.

Έμπιστος, ουσ. Άτομο στο οποίο ο Α εμπιστεύεται τα μυστικά του Β, τα οποία εξομολογήθηκε στον ίδιο τον Γ.

Θαυμασμός, ουσ. Η ευγενής αναγνώριση από μέρους μας της ομοιότητας ενός άλλου με τον εαυτό μας.

Θόρυβος, ουσ. Μπόχα για το αυτί. Μουσική που δεν έχει εξημερωθεί. Το κύριο προϊόν και το σήμα κτατατεθέν του πολιτισμού.

Πιστωτής, ουσ. Μέλος φυλής αγρίων που κατοικούν πέρα από τα στενά της Οικονομικής Δυσπραγίας και σπέρνουν τον τρόμο με τις ισοπεδωτικές τους επιδρομές.

Φιλάνθρωπος, ους. Πλούσιος (και συνήθως φαλακρός) ηλικιωμένος κύριος που έχει εκπαιδευτεί στο να χασκογελά ‘όταν η συνείδησή του του ξαφρίζει τσέπες.

Φιλία ουσ. 1. Διαδικασία δημιουργίας αχάριστων. 2. Πλεούμενο αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά δύο στην καλοκαιρία, μα μόνο έναν στην κακοκαιρία.

info@bookbar.gr

Μετάφραση-Πρόλογος: Αύγουστος Κορτώ

Εικονογράφηση: Ραλφ Στέντμαν

Εκδόσεις Μίνωας 2013

Σελ. 224, Τιμή € 12,90

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα ονόματα των τυχερών

Θεοδώρα Δημαρά, Αττική

Μαρία Ματράκα, Αλεξάνδρεια

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου, Αμπρόουζ Μπιρς, Εκδόσεις Μίνωας

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 1 Σεπτεμβρίου 2014.
  • Για το βιβλίο αυτό εκτός από το όνομα συμπληρώστε και την ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ τόσο οι εκτός όσο και οι ΕΝΤΟΣ Αττικής

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής”]

 

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους ταχυδρομικά από τις εκδόσεις Μίνωας.

Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.