«ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

0
1628

ERIC CHALINE

Από απάτες μάθαμε κι ακούσαμε πολλά το τελευταίο διάστημα. Καιρός τώρα να μάθουμε και την ιστορία τους! Διότι εκτός από τις σύγχρονες υπάρχουν και οι …αρχαίες απάτες!… 50  απάτες που κυριολεκτικά έγραψαν ιστορία επιλέγει και παρουσιάζει στο βιβλίο του «Οι μεγαλύτερες απάτες της Ιστορίας και οι άνθρωποι που τις διέπραξαν» ο Eric Chaline απόφοιτος του Κέμπριτζ, με σπουδές στην Ιαπωνική Ιστορία και στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Παράλληλα με την ιστορία των ανθρώπινων επιτευγμάτων υπάρχει και μια άλλη ιστορία των ανθρώπινων απατών. Μερικές από τις οποίες μάλιστα υπήρξαν εξαιρετικά ευφυείς. Και βέβαια οι απάτες δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και πολλών άλλων ειδών. Το βιβλίο του Έρικ Τσαλίν παρουσιάζει θρησκευτικές, στρατιωτικές , οικονομικές και επιστημονικές απάτες,  πλαστογραφίες και παραχαράξεις καθώς και προδοσία της εμπιστοσύνης.

Η ταξινόμηση γίνεται με χρονολογική σειρά. Από την αρχαιότητα μέχρι τον εικοστό αιώνα. Από την πιο διάσημη στρατιωτική απάτη όλων των εποχών που υπήρξε ο Δούρειος Ίππος με … ηθικό αυτουργό τον Οδυσσέα, μέχρι την «Επιχείρηση Καρτερία» με την οποία οι Σύμμαχοι εξαπάτησαν το Χίτλερ και ως εμπνευστής –ηθικός αυτουργός αναφέρεται ο στρατηγός Αϊζενχάουερ. Στις πλαστοπροσωπίες   αναφέρεται η περίφημη πάπισσα Ιωάννα που κατάφερε να εξαπατήσει τους Επισκόπους Ρώμης και να καθίσει στον παπικό θρόνο. Στις πλαστογραφίες αναφέρεται η περίφημη ιστορία του Κώδικα Ντα Βίντσι πάνω στην οποία στηρίχθηκε το διάσημο best seller. Πρόκειται για την γνωστή ιστορία για τον υποτιθέμενο γάμο του Ιησού με τη Μαρία Μαγδαληνή και τους απογόνους τους, την οποία διατύπωσαν στο περιβόητο βιβλίο ‘Άγιο Αίμα, Άγιο δισκοπότηρο» του 1982 οι Πιέρ Π{λαντάρ, Φιλίπ ντε Σερζί και Ζεράρ ντε Σεντ όχι με τη μορφή μυθιστορήματος, όπως ο Νταν Μπράουν αλλά με τη μορφή ιστορικής ανακάλυψης.

Από τους μεγάλους απατεώνες δεν θα μπορούσε να λείπει ο ιδιοφυής Φρανκ Γ. ΑμπιγκνέΙλ Τζούνιορ, με τις αριστοτεχνικές παραχαράξεις του που ωστόσο μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης , του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία και σήμερα είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Στις πιο θεαματικές απάτες με θέμα τους εξωγήινους, και τέτοιες υπάρχουν αρκετές είναι η περίφημη «νεκροψία» του εξωγήινου όντος που παρέσυρε όχι μόνο εύπιστους απλοϊκούς θεατές αλλά προβλημάτισε και επιστήμονες.

Πλούσια και συγκροτημένη η εξιστόρηση των 50 μεγάλων απατών της ιστορία, από τις οποίες βέβαια λείπουν πολλές. Όσο για τις σύγχρονες απάτες; Ελπίζω να μην χρειαστούν όσοι αιώνες μας χωρίζουν από τον …Δούρειο Ίππο για να αποκαλυφθούν!

Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο, έγχρωμο με φωτογραφίες, πίνακες και σχέδια.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

info@bookbar.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μετάφραση: Κώστας Καρανικολός

ΣΕΛ. 256, ΤΙΜΗ € 22.00