Η γάτα του Πορτοβέκιο

0
897

 Μαρία Στράνη –Ποτς

 

Τρυφερό, ρομαντικό και πνευματώδες  το μυθιστόρημα «Η Γάτα του Πορτοβέκιο» η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη …γάτα του Σρέντιγκερ, για καλή της τύχη! Το Πορτοβέκιο είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Κέρκυρας και η γάτα του, που λέγεται Μαμή, δεν υποβάλλεται σε επικίνδυνα για την υγεία της,  πειράματα Κβαντομηχανικής!  Αντιθέτως, γίνεται η κεντρική ηρωίδα και μέσα από τα πονηρά αλανιάρικα μάτια της παρατηρεί τη ζωή του χωριού.

Κάθε κάτοικος του Πορτοβέκιο έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και συχνά οι ιστορίες τους έχουν κοινά στοιχεία. Όπως συμβαίνει τις περισσότερες ανθρώπινες ιστορίες. Η Ζωή πενθεί για το νεκρό σύζυγό της και η μικρή Λουίζα για τη μητέρα της. Ο ιερέας του χωριού ο παπα –Αντώνης συνωμοτεί και ραδιουργεί στα κρυφά, στα κρυφά όμως συναντώνται και οι νεαροί εραστές, για να αποφύγουν τα σχόλια του κόσμου. Η Χαρά είναι μια σκληραγωγημένη ανεξάρτητη γυναίκα και ο άντρας της, ο καπετάνιος  Σπύρος, είναι ο πιο όμορφος άντρας του χωριού. Όσο για τη γάτα του Πορτοβέκιο τη Μαμή; Είναι μια όμορφή, πονηρή και απρόβλεπτη γατούλα την οποία άλλοι συμπαθούν και άλλοι αντιπαθούν ενώ μερικές φορές συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα! Η Μαμή αγωνίζεται να επιβιώσει και ψάχνει για τροφή κάτω από μεθυστικές  μυρωδιές σπιτικών φαγητών που, δυστυχώς, δεν μαγειρεύονται για εκείνη!

Και να τα ψητά ψάρια, να τα χταπόδια τα ξιδάτα, να τα σαλαμάκια και τα κρεατικά, βάζουν σε πειρασμούς τη πεινασμένη τη Μαμή και την υποχρεώνουν να …κλέψει για να ζήσει! Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’40, αρχές του ’50, μέσα σε κλίμα πολιτικού διχασμού, με αντιφρονούντες και εθνικόφρονες, με βία και εκτελέσεις, η κοινωνία του Πορτοβέκιο διατηρεί τη συνοχή της μέσα από τις χαρές και τις λύπες της ζωής, μέσα από τα έθιμα, τις συνήθεις και τις γεύσεις. Στο περιθώριο αλλά και στο επίκεντρο όλων αυτών η παμπόνηρη και επεισοδιακή Μαμή κρατά σε …ετοιμότητα τους κατοίκους με τις πονηριές και τις …τσαχπινιές της.

Ένα έξυπνο, όμορφο και ποιητικό μυθιστόρημα, μια πρωτότυπη ματιά σε δύσκολες εποχές.

Η ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΝΗ – ΠΟΤΣ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1969 ταξίδεψε πολύ με το σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν για το Βρετανικό Συμβούλιο. Έζησε στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Τσεχοσλοβακία, στη Σουηδία και στην Αυστραλία, όπου πέρασε εφτά χρόνια με έδρα το Σίδνεϊ. Η Μαρία Στράνη-Ποτς ζει σήμερα μεταξύ Κέρκυρας και Λονδίνου.

                                    info@bookbar.gr

Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά

Τίτλος πρωτοτύπου«The cat of Portovecchio-Corfu tales»

Μετάφραση: Φανή Σπυριδάκη

Σελ. 304, Εκδόσεις Κέδρος 2011