Ιταλία –Ελλάδα: «Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών»

0
1444

Οι Τετάρτες στο  Ιταλικό Μορφωτικό  Ινστιτούτο Αθηνών

Το πρόγραμμα των διαλέξεων

Οι πολύπλευροι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας
αποτελούν  το θέμα διαλέξεων που ξεκινούν στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Καθηγητές και ειδικοί θα μιλήσουν για την Ιταλία και την Ελλάδα και για τις πολύπλευρες πτυχές του πολιτισμικού δεσμού που πηγάζει από μια βαθιά πνευματική συνάφεια.
Θέματα γλώσσα, ιστορίας και σύγχρονης λογοτεχνίας θα είναι ανάμεσα σε εκείνα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις που ξεκινούν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.

Η πρωτοβουλία που έχει στόχο να αναδείξει τις μακραίωνες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο Χωρών, προβάλλεται και ως έναρξη ενός προγράμματος για μία νέα προώθηση των ιταλικών στην Ελλάδα, όχι μόνο σε πανεπιστημιακό αλλά και – σήμερα κυρίως – σε σχολικό επίπεδο.

Ο κύκλος ομιλιών εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 με την παρουσία, του νεοαφιχθέντος στην Ελλάδα, Α.Ε. Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Claudio Glaentzer.

Στη διάρκεια της βραδιάς η Καθ. Στέλλα Πριόβολου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει την ιστορική πορεία των ιταλικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1933 μέχρι τις μέρες μας.
Θα ακολουθήσει μία εισήγηση του Καθ. Γεράσιμου Δ. Παγκράτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, που θα αναλύσει τη συμβολή των Ναπολεόντειων πολέμων στην προετοιμασία της ιταλικής Παλιγγενεσίας και στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, μία, συχνά παραμελημένη, όψη της ιστορίας των δύο χωρών.

Οι επόμενες συναντήσεις, σε μηνιαία βάση με εξαίρεση την περίοδο του Πάσχα, προβλέπουν ένα ευρύ φάσμα ομιλιών.

Στις 29 Φεβρουαρίου οι Καθ. Άννα Θέμου και Ελισάβετ Μενελάου-Trabalza θα ασχοληθούν με δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας της ιταλικής τέχνης, δύο αδέλφια, η έμπνευση των οποίων έχει σταθερή αναφορά στην Ελλάδα, τη γενέτειρά τους: τον Alberto Savinio και τον Giorgio De Chirico.

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου αντικείμενο θα αποτελέσει η ποίηση, χάρη στους καθηγητές Γεράσιμο Ζώρα και Ιωάννη Δ. Τσόλκα που θα μιλήσουν με θέμα «Στιχουργικές περιπλανήσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας».

Οι επιδράσεις της Λατινικής κωμωδίας στους ουμανιστές και νεοέλληνες κωμωδιογράφους θα αποτελέσουν το αντικείμενο των εισηγήσεων που θα κάνουν την Τετάρτη 3 Μαΐου οι Καθ. Στέλλα Πριόβολου και Ρουμπίνη Δημοπούλου.

Στις 30 Μαΐου η προσοχή θα εστιαστεί στην εκμάθηση της ιταλικής ως ξένης γλώσσας με τις εισηγήσεις του Καθ. Γιώργου Μικρού και Γεωργίας Μηλιώνη που θα εξετάσουν, αντίστοιχα, την αξιολόγηση της δυσκολίας των κειμένων για τους Έλληνες που μαθαίνουν την ιταλική ως ξένη γλώσσα, και τις ιδιωματικές εκφράσεις στις δύο γλώσσες.

Στις 13 Ιουνίου η Καθ. Paola Minucci θα μιλήσει με έναν Ιταλό και ένα Έλληνα ποιητή για τον ποιητή του Αιγαίου, τον Οδυσσέα Ελύτη.

Τη φθινοπωρινή περίοδο, που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας της Ιταλικής Γλώσσας στον κόσμο, ο Καθ. Rodolfo Signorini θα μιλήσει για τις επιδράσεις των Ελλήνων κλασικών στο έργο του Andrea Mantegna, χάρη στην ουμανιστική επανανακάλυψη της ελληνικής λογοτεχνίας.
Η σειρά συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον Καθ. Γεράσιμο Παγκράτη, που θα παρουσιάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Βενετοκρατίας στα Ιόνια νησιά.

Πρόγραμμα 2012

25 Ιανουαρίου – ώρα 19.00
«Οι Ιταλικές Σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών»
Καθ. Στέλλα Πριόβολου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας
και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Στις απαρχές της Παλιγγενεσίας: Έλληνες και Ιταλοί κατά τη Ναπολεόντεια περίοδο»
Καθ. Γεράσιμος Δ. Παγκράτης
29 Φεβρουαρίου – ώρα 19.00
«Οι Έλληνες στο λογοτεχνικό έργο του Alberto Savinio»
Καθ. Άννα Θέμου
«Giorgio De Chirico. H Ελλάδα πίσω από το πέπλο της καλλιτεχνικής καινοτομίας»
Δρ. Ελισάβετ Μενελάου – Trabalza
28 Μαρτίου – ώρα 19.00
«Στιχουργικές περιπλανήσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας»
Καθ. Γεράσιμος Ζώρας, Καθ. Ιωάννης Δ. Τσόλκας
3 Μαΐου – ώρα 19.00
«Επιδράσεις της Λατινικής κωμωδίας στους Ουμανιστές και Νεοέλληνες κωμωδιογράφους»
Καθ. Στέλλα Πριόβολου, Δρ. Ρουμπίνη Δημοπούλου
30 Μαΐου – ώρα 19.00
«Η χρήση των στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της δυσκολίας των κειμένων. Μία μελέτη μεταξύ των Ελλήνων που μαθαίνουν την ιταλική ως ξένη γλώσσα»
Καθ. Γεώργιος Μικρός
«Ιταλία-Ελλάδα. Ιδιωματικές εκφράσεις δύο πολιτισμών σε αντιπαραβολή»
Καθ. Γεωργία Μηλιώνη
13 Ιουνίου – ώρα 19.00
«Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου: ποιητικoί αντίλαλοι μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας»
Prof.ssa Paola Minucci
(Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης)
31 Οκτωβρίου – ώρα 19.00
«Andrea Mantegna, Λουκιανός από τα Σαμόσατα και Στράβων: οι ελληνικές ρίζες ενός ιταλικού αριστουργήματος»
Dott. Rodolfo Signorini
4 Δεκεμβρίου – ώρα 19.00
«Η Βενετσιάνικη κληρονομιά στα Ιόνια νησιά στις αρχές του αιώνα των επαναστάσεων»
Καθ. Γεράσιμος Δ. Παγκράτης

Οι διαλέξεις στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

info@bookbar.gr

INFO
Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Πατησίων 47 – 104 33, Αθήνα
ώρα 19.00
R.S.V.P. E-mail: segreteria.iicatene@esteri.it,
τηλ. 210 5242646

Σχετικά Links
www.iicatene.esteri.it
http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene