Κείμενο του Γιάννη Λειβαδά από το Παρίσι

0
1240

René Crevel, «Το Πνεύμα Ενάντια στον Λόγο»

 

Είναι γνωστό πως οι μεταφραστικές εργασίες του Νίκου Σταμπάκη είναι εξαιρετικές. Το βιβλίο του Ρενέ Κρεβέλ «Το Πνεύμα ενάντια στον Λόγο» από τις εκδόσεις Φαρφουλάς αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για τούτο.

Τα δοκίμια του Κρεβέλ, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται μάλλον για «αναφορές», συνιστούν με πολύ χαρακτηριστικό και βαθιά εμπνευσμένο τρόπο μία από τις βασικές κατευθύνσεις που εκφράστηκαν από το Υπερρεαλιστικό κίνημα.

Το ζητούμενο του αφιονισμού της «Ύλης» ως γνωσιακής και αισθητικής παραμέτρου, εκφράζεται εδώ αποκαλυπτικά σαν μία πράξη ολοδιάφανης απελπισίας. Η σύνδεση, βεβαίως, της κομουνιστικής θεωρίας, με τις Υπερρεαλιστικές ύλες είναι κάτι που, προσωπικά, με βρίσκει παντελώς αδιάφορο και σε απόλυτη, διαμετρική, αντίθεση – μα δεν είμαι και εκφραστής ή υπερασπιστής του Υπερρεαλιστικού κινήματος ώστε να χρειάζονται επ’ αυτού διορθωτικές ή συμπληρωματικές αναφορές.

Η απουσία μιας αρμονικής μεταφυσικής τόσο του Πνεύματος όσου και του ίδιου του Λόγου, στην κοσμοθεώρηση του Υπερρεαλισμού είναι γνωστό πια ότι θα μπορούσε να τον διασώσει, όχι μόνο από τα γνωστά «ατοπήματα» που προέκυψαν επανειλημμένα, από τις επιπόλαιες αρνήσεις «προσαρμογής» στο φαινομενικό, αλλά θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μία πιο ευεργετική αισθητική και προωθημένη ταλάντωση. 

 

Κομμάτι της Υπερρεαλιστικής προίκας, στο επίπεδο που επιλέγει κανείς τα μικρά ή μεγάλα βασανιστήρια του, δεσπόζει και ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου, ο οποίος μάλλον επιφέρει παροξύνσεις που αρκούντως εκφράζουν την ώρα που ακόμη δεν έχει έρθει.

 

Η γλώσσα του Ρενέ Κρεβέλ, όμως, η λεγεωνάριος δυναμική της ποιητικής του ταυτότητας, αυτό είναι το άπαν.

 

Γιάννης Λειβαδάς

Παρίσι / 1η Φεβρουαρίου 2012

 

Σχετικά Links

http://livadaspoetry.blogspot.com/2012/02/rene-crevel.html

 

ΒΙΟ

Ο Γιάννης Λειβαδάς γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα.. Εκτός από εκδότης, βιβλιοπώλης, αρθρογράφος και μεταφραστής έχει εργαστεί σε δεκάδες άλλους διαφορετικούς τομείς. Είναι μελετητής της νεότερης αμερικανικής ποίησης και της ποίησης της Άπω Ανατολής. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί επίσης στον ελληνικό, στον αμερικανικό, στον γαλλικό, στον κροατικό, στον ινδικό και στον ιρλανδικό τύπο.

 

Σχετικά Θέματα στο Book Bar