Ο ομογενής Χρήστος Τσιόλκας υποψήφιος για το φετινό Booker

0
544

Ανακοινώθηκε η Long List των Βραβείων Booker

 

Ελληνικού ενδιαφέροντος αποδείχθηκε η φετινή longlist των Λογοτεχνικών Βραβείων Booker. Ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός συγγραφέας Christos Tsiolkas με το μυθιστόρημαThe slap” (σ.σ. Το χαστούκι) βρίσκεται ανάμεσα στους δεκατρείς συγγραφείς της φετινής Dozen των διακεκριμένων Βρετανικών βραβείων, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ελάχιστες ώρες.

 

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

 

Ο Christos Tsiolkas είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό καθώς τα δύο πρώτα βιβλία του «Κατά Μέτωπον (Loaded) και «Ο άνθρωπος Ιησούς» είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Οξύ ενώ το έργο για το απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές ήταν το πολιτικό μυθιστόρημα «Νεκρή Ευρώπη» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Printa. To βιβλίο  «Τhe Slap» για το οποίο βρίσκεται φέτος στην dozen των Λογοτεχνικών Booker, κέρδισε το πρώτο βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Συγγραφέων της (Βρετανικής) Κοινοπολιτείας για το 2009 (Best Book 2009 Commonwealth Writers Prize).και κάνει ρεκόρ πωλήσεων.


Το πρώτο ελληνικό όνομα στα 41 χρόνια των Booker

Είναι η πρώτη φορά στα 41 χρόνια των Βραβείων Booker , που βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους συγγραφέας ελληνικής καταγωγής, ενώ έχουν βρεθεί και διακριθεί Ινδοί, Νεοζηλανδοί, κ.ά. Γεννημένος το 1965 στη Μελβούρνη από γονείς Έλληνες εργάτες μετανάστες κατατάχθηκε στους «κλασσικούς» από τους Αυστραλούς κριτικούς όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Νεκρή Ευρώπη» και θεωρήθηκε ως η ελπίδα της Αυστραλίας να κερδίσει ακόμη ένα Νόμπελ, 37 χρόνια μετά τη βράβευση του Πάτρικ Γουάϊτ.

Ο Τσιόλκας μεταφέρει στο έργο του πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και βιώματα. Στη «Νεκρή Ευρώπη» πρωταγωνιστής είναι ένα ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που είναι φωτογράφος και ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και την προολυμπιακή Αθήνα. Πηγαίνεις τις υποβαθμισμένες περιοχές, συναντά το πλήθος από μουσουλμάνους μετανάστες και μένει άφωνος από τον κραυγαλέο και ασύδοτο νεοελληνικό νεοπλουτισμό.

Το «The Slap» (Το χαστούκι) για το οποίο μπήκε στη Dozen των φετινών Booker, είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης πολιπολιτισμικής Αυστραλίας  και καυστική σάτιρα της οικογενειακής ζωής.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Booker, Andrew Motion, δήλωσε για την επιλογή: « Εδώ έχουμε δεκατρία εξαιρετικά μυθιστορήματα, βιβλία που επιλέξαμε για την εσωτερική τους ποιότητα, χωρίς να μας απασχολήσει το προηγούμενο έργο των συγγραφέων. Διαθέτουν ευρύτητα αντίληψης στην τοπογραφία  και στα ενδιαφέροντά τους και αφηγούνται δυνατές ιστορίες που μετατρέπουν το οικείο σε ξεχωριστό και καλύπτουν μεγάλη έκταση ιστορίας και συναισθημάτων. Είμαστε σίγουροι ότι τα βιβλία αυτά θα προκαλέσουν και θα ψυχαγωγήσουν.»


Η Dozen των Βραβείων Booker 2010

Peter Carey Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)

Emma Donoghue Room (Pan MacMillan – Picador)

Helen Dunmore The Betrayal (Penguin – Fig Tree)

Damon Galgut In a Strange Room (Grove Atlantic – Atlantic Books)

Howard Jacobson The Finkler Question (Bloomsbury)

Andrea Levy The Long Song
(Headline Publishing Group – Headline Review)

Tom McCarthy C (Random House – Jonathan Cape)

David Mitchell The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (Hodder & Stoughton – Sceptre)

Lisa Moore February (Random House – Chatto & Windus)

Paul Murray Skippy Dies (Penguin – Hamish Hamilton)

Rose Tremain Trespass (Random House – Chatto & Windus)

Christos Tsiolkas The Slap (Grove Atlantic – Tuskar Rock)

Alan Warner The Stars in the Bright Sky
(Random House – Jonathan Cape)

info@bookbar.gr

Ημερομηνία άρθρου 27/7/2010