«Η εποχή της στάχτης»

0
1189

ΧΟΡΧΕ ΒΟΛΠΙ

Την άγρια εποχή της παγκοσμιοποίησης που αναδύθηκε στα τέλη του εικοστού αιώνα σαν …νύφη περιζήτητη για να αποκαλύψει σήμερα το …βαμπίρ που έκρυβε μέσα της, σκιαγραφεί ο Μεξικάνος συγγραφέας Χόρχε Βόλπι, σε ένα δραματικά επίκαιρο βιβλίο.  Ο συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «Αναζητώντας τον Κλίνσγκορ» στο νέο του συγγραφικό εγχείρημα «Η εποχή της στάχτης» θα μπορούσαμε να πούμε πως δικαιώνει την εκτίμηση του σπουδαίου Κάρλος Φουέντες γι αυτόν, ότι είναι «ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της ισπανόφωνης  λογοτεχνίας στον αιώνα που έρχεται».

Από την ψηφιακή επανάσταση μέχρι τον βιολογικό πόλεμο, από την αποκρυπτογράφηση του DNA μέχρι το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, και από την κατάρρευση του κομμουνισμού μέχρι τον θρίαμβο του ΔΝΤ. Το μυθιστόρημα προσεγγίζει τους μεγάλους μετασχηματισμούς της εποχής μας, για τους οποίους η επίσημη ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμη και δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι αποτελεί ένα σπουδαίο συγγραφικό επίτευγμα. Ένα βιβλίο που μέσω της μυθοπλασίας, περνά στο επίπεδο των κοινωνικών και πολιτικών προβληματισμών, θέτει μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα και είναι εμφανέστατα, αποτέλεσμα εκτεταμένης και σοβαρής μελέτης.

Ένας κόσμος που ξεχειλίζει από απληστία και ανταγωνισμό με στόχο την χωρίς φραγμούς επιτυχία και κινείται με μοναδική φιλοσοφία ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δηλαδή ο δικός μας σύγχρονος κόσμος, ο κόσμος της ηφαιστειακής στάχτης και της ραδιενέργειας  καθρεφτίζεται στα καθαρά νερά αυτού του έξοχου βιβλίου.

Καθοριστικός ο ρόλος των γυναικείων προσώπων στην πλοκή, με σαφέστατους υπαινιγμούς για το νέο τους ρόλο αλλά και τα δραματικά τους αδιέξοδα. Η Σοβιετική βιολόγος Ιρίνα Γκράνινα παρακολουθεί την κατάρρευση του κομμουνισμού μαζί με την επανάσταση της κόρης της. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Τζένιφερ Μουρ, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σε διαμάχη τόσο με τον φιλόδοξο άντρα της όσο και με την ακτιβίστρια αδελφή της που αγωνίζεται κατά της παγκοσμιοποίησης. Τέλος η Εύα Χαλάς διάνοια στην πληροφορική έχει αφοσιωθεί στην ανακάλυψη των μυστικών της νοημοσύνης, ενώ βασανίζεται από ψυχολογικές μεταπτώσεις και ερωτικά αδιέξοδα.  Ένας πολιτισμός σε παραλήρημα, ένα βήμα πριν τη σχιζοφρένια, ένας πολιτισμός που έχει χάσει το δρόμο και την επαφή του με το περιβάλλον, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά είναι ο δικός μας πολιτισμός, έτοιμος να εκραγεί και να μας σκεπάσει με τη …στάχτη του!

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ

info@bookbar.gr

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ  2011

ΣΕΛ. 648, ΤΙΜΗ € 22