Έργα Τέχνης Kalos & Klio Showroom

0
872

 Θανάσης Μουτσόπουλος

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός το βιβλίο του Θανάση Μουτσόπουλου «Έργα Τέχνης Kalos & Klio SHOWROOM». Είναι μια καλλιτεχνική περίπτωση διαφορετική. Το έργο και οι δραστηριότητές τους μοιάζουν παράταιρες προς την ελλαδική πραγματικότητα. Το καλλιτεχνικό δίδυμο Kalos & Klio σαρώνει τόσο τον εικονικό Κυβερνοχώρο, όσο και τον (τελείως υλικό) κόσμο των παζαριών του πλανήτη, αναζητώντας την πρώτη ύλη για τις δημιουργίες τους. Το τελικό έργο παρουσιάζεται είτε άυλο, ψηφιακά, είτε τυπώνεται πάνω σε επιφάνειες, ταπετσαρίες, υφάσματα, ρούχα, καλύμματα επίπλων, πιάτα, πλακάκια… To βιβλίο αυτό που βασίζεται σε μια συνομιλία των καλλιτεχνών με τον ιστορικό τέχνης Θανάση Μουτσόπουλο έχει μια ροή σπάνια για εικαστική έκδοση στη χώρα μας. Εδώ οι εικόνες, που αλιεύονται από τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών από το 2004 έως το 2011 δένουν οργανικά με το κείμενο για να λειτουργήσουν ως ένα εγχειρίδιο χρήσης του ψηφιακού κόσμου και των σκουπιδιών του πλανήτη.

                           info@bookbar.gr

Θανάσης Μουτσόπουλος

 

Αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας Πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης. Θεωρητικός και επιμελητής εκθέσεων, Ε.Μ.Π.,  Master of Design Studies, GSD, Harvard University, υποτροφία Fullbright. Δρ. Ε.Μ.Π.

Συμμετείχε σε εικαστικό εργαστήριο στο Center for Advanced Visual Studies του ΜΙΤ. Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκδόσεις και έχει οργανώσει αρχιτεκτονικές και εικαστικές εκθέσεις.

Έχει γράψει τα βιβλία: Ανθρωπομορφισμός, Αφαίρεση και Σχηματοποίηση στη Μαζική κουλτούρα, No Feelings: το εικαστικό punk, David Carson: μετά την καταστροφή, Το εικαστικό έργο του Πάνου Κουτρουμπούση, Ta Υβρίδια της Παγκοσμιοποίησης: Πόλη και Μαζική Κουλτούρα στην Περιφέρεια (όλα στις εκδόσεις Futura), Ποπ Αλλόκοτο(Gazon Rouge) και Ομοιότητα Περίπου (εκδόσεις Πατάκη/Μουσείο Μπενάκη), Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση (επιμέλεια-εκδόσεις Πλέθρον).

Διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Σταθμός Άλφα.

Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Επίτροπος της Ελλάδας για τη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2002 (μαζί με τους Τ. Κουμπή και R. Scoffier).

Σύμβουλος έκδοσης του εικαστικού περιοδικού Artime.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Φωτοσυγκυρίας 2005.

Επιμελητής των εκθέσεων:

«Ομοιότητα Περίπου» στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, «Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας

«Μεγάλη Αναταραχή, Θαυμάσια Κατάσταση: πέντε ουτοπίες μέσα στο ‘70» τον Απρίλιο του 2006 στα πλαίσια του οργανισμού Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και της διοργάνωσης Εικαστικό Πανόραμα στο Κρατικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, την ίδια χρονιά.

Έχει δώσει διαλέξεις στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα Τμήματα Θεατρολογίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φρυσσίρα.

                          

Σελ. 120, Διαστάσεις 22 X 22 cm

Εκδόσεις Ιανός 2011