Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Λογοτεχνίας στην Ιταλία

0
438

O συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Λογοτεχνίας στην Ιταλία.

Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει ξεκινήσει από το 2003 και θα διαρκέσει φέτος από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ Μεσογειακής Λογοτεχνίας (Festival della Letteratura mediterranea di Lucera), πραγματοποιείται στην πόλη Λουτσέρα της Ιταλίας.

 Στη φετινή διοργάνωση, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, που  θα μιλήσει με θέμα “Τα ψέμματα του σώματος”.  Τον Έλληνα συγγραφέα θα παρουσιάσει η Ιταλίδα νεοελληνίστρια Γκάια Ζακάνι, ενώ ηθοποιοί θα διαβάσουν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Η απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας» (Κέδρος, 2000) το οποίο κυκλοφορεί στα Ιταλικά από τις εκδόσεις Crocetti.

  Στους φετινούς προσκεκλημένους, συγκαταλέγεται και ο πολυμεταφρασμένος στην Ελλάδα, Τούρκος συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ.

 Στο Φεστιβάλ διασταυρώνονται κάθε χρόνο λογοτέχνες από την ευρύτερη περιοχή: Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

 Ανάμεσά τους, ο Αιγύπτιος Αλάα Αλ-Ασουάνι  («Μέγαρο Γιακουμπιάν») το 2007, και ο βραβευμένος με Ιπεκτσί, Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί το 2009. Όπως και οι δικοί μας: Ιωάννα Καρυστιάνη (2003) και Πέτρος Μάρκαρης (2006).

  BIO

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980- 81) και ως υπότροφος του Intemational Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις ΗΠΑ (1984). Ο Εργένης μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα Διόδια και διηγήματα από τα Κομματάκια και τις Έμμονες Ιδέες στην τηλεόραση – ορισμένα από αυτά σε δικά του σενάρια. Κατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο ή πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους (“Κέδρος”, “Λιβάνης”), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων (“Τα Νέα”) και περιοδικών (“Έψιλον Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, “Κλικ”), σεναριογράφος στο σινεμά Η Φανέλα με το Εννιά και στην τηλεόραση Ο Μικρός Ηλεκτρολόγος, σύμβουλος σεναρίων σε τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΕΤ2), παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (ΕΡΑ)

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο στα είκοσι χρόνια του. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και νουβέλες: «Η αυτοκρατορική μνήμη του αίματος», «Λούλα», «Mαύρος γάμος», «Η επινόηση της πραγματικότητας», «Χάσαμε τον Μπαμπά», «Φίλοι», «Η Μεγάλη Άμμος» κ.ά.

Σπονδυλωτά έργα: «Έμμονες ιδέες», «Η γενιά μου», «Ιστορίες της Λίμνης». Μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας: «Ακούει ο Σημίτης Μητροπάνο;», «Η δική μου Αμερική», «Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας». Καθώς και μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους έλληνες συγγραφείς.

 «Τα τζιτζίκια» εκδόθηκαν στα αγγλικά, «Η απίστευτη ιστορία της πάπισσας Ιωάννας» στα ιταλικά. «Ο εργένης» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα «Διόδια» στην τηλεόραση. Συνολικά έχουν τυπωθεί περισσότερα από 250.000 αντίτυπα των βιβλίων του.

                                    info@bookbar.gr 

 

 Η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ βρίσκεται στη διεύθυνση:

 http://www.mediterraneoecultura.it/