Αγκάθα Κρίστι «Σασπένς Καραμελέ»

0
1859

 

 

 

 

100 εγκληματικές συνταγές

της «βασίλισσας» του αστυνομικού μυθιστορήματος

 

 

 

 

 

Αυτό κι αν είναι …εφιάλτης στην κουζίνα! Όχι δεν πρόκειται για.. πρόσκληση σε φόνο ούτε για… γεύμα με ένα δολοφόνο!  Πάνω από 100 από τις  “εγκληματικές”  συνταγές της Αγκάθα Κρίστι, χωρίς δηλητήριο, παρουσιάζονται προς τέρψιν ψυχής και… ουρανίσκου! Στο βιβλίο «Σασπένς καραμελέ» οι φίλοι των αστυνομικών μυθιστορημάτων θα… αγαλλιάσουν.

 

 

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

 

Η αγαπημένη μηλόπιτα και το σουφλέ σοκολάτας του Ηρακλή Πουαρό, το κέικ δαμάσκηνο, οι τηγανίτες και τα βραχάκια με σταφίδες που εξέταζε η Μις Μάρμπλ, αλλά και μία σειρά από γευστικά εδέσματα που η ίδια η μαντάμ Αγκάθα Κρίστι απολάμβανε στην υψηλών γαστραιμαργικών προτιμήσεων ζωή της, ξεδιπλώνονται στις σελίδες ενός πρωτότυπου και σαφώς απολαυστικού βιβλίου.

Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συμβατικά βιβλία μαγειρικής που έχουμε συνηθίσει αφού περιλαμβάνει όλες τις «εξαίσιες “εγκληματικές” συνταγές της Αγκάθα Κρίστι. Τίτλος αυτού «Σασπένς Καραμελέ» των εκδόσεων Ηλέκτρα με συγγραφείς την Ανν Μαρτινετί και τον Φρανσουά Ριβιέρ, που και οι δύο έχουν μελετήσει διεξοδικά το έργο της μεγάλης κυρίας του αστυνομικού μυθιστορήματος.

 

Τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι είναι γεμάτα από προκλητικά εδέσματα. Πλουσιοπάροχα πρωινά, απογευματινά τσάι και φυσικά πλούσια όσο και αινιγματικά δείπνα που άλλοτε “δολοφονούν” το ανύποπτο θύμα και άλλοτε δίνουν την ευκαιρία σε έναν Ηρακλή Πουαρό, να αποκαλύψει στους βαθειά ενοχοποιημένους καλεσμένους, τον πραγματικό δολοφόνο. Όπως πάντα, κεκλεισμένων των θυρών…

 

Η αλήθεια είναι πως στα πενήντα από τα ογδόντα περίπου μυθιστορήματά της η Αγκάθα Κρίστι δεν “δολοφονεί” τους ήρωες της, με σφαίρες , λοστούς και στιλέτα αλλά με δηλητηριασμένα εδέσματα και ποτά. Καθώς μάλιστα είναι γνωστό ότι η ίδια η πληθωρική συγγραφέας ήταν λάτρης του καλού φαγητού μπορεί να υποθέσει κανείς σε αυτή την μυθιστορηματική της επιλογή μία έμμεση “ενοχική” τάση.

 

Όπως και να έχουν τα πράγματα στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι τα αθώα κουλουράκια μπορεί να έχουν στρυχνίνη, το  σουφλέ λεμονιού να περιέχει διοξίνη, το τσάι να έχει κυάνιο ή υδροχλώριο ή στροφαντίνη και μια σειρά άλλα δηλητήρια από το… φαρμακείο της φαντασίας της συγγραφέως.

 

 

Εγκληματικές, αλλά όχι …θανατηφόρες συνταγές

 

 

Πάντως στο βιβλίο αυτό η Ανν Μαρτινετί και ο Φρανσουά Ριβιέρ που είναι παθιασμένοι μελετητές του φαινομένου “Αγκάθα Κρίστι” είχαν την έμπνευση να αφαιρέσουν τα δηλητήρια και τις θανατηφόρες ουσίες από τα προκλητικά πιάτα που παρελαύνουν στις σελίδες των βιβλίων της και να τα παραδώσουν “αβλαβή” και “υγιεινά” στους αναγνώστες. Το βιβλίο περιλαμβάνει πάνω από 100 “εγκληματικές” μεν αλλά όχι “θανατηφόρες” συνταγές με παράλληλη αναφορά στο απόσπασμα του βιβλίου όπου αναφέρονται.

 

Έτσι οι λάτρεις των αστυνομικών της μυθιστορημάτων και όχι μόνο, θα μπορέσουν να μάθουν για τη …σαντιγί του εγκλήματος, τις λιχουδιές του Ηρακλή Πουαρό, να πιούν τσάι με την Μις Μάρπλ αλλά και να πληροφορηθούν για τα πικάντικα εδέσματα με πολλά λιπαρά, που ίδια η συγγραφέας αγαπούσε, όπως έχει γράψει στην αυτοβιογραφία της.  Μία πραγματικά έξυπνη ιδέα για μία συγγραφέα, που παραμένει η πλέον εμπορική στις αστυνομικές ιστορίες.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1920 που εκδόθηκε  το πρώτο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις της υπολογίζονται παγκοσμίως στα 3 δισεκατομμύρια!  Ο αριθμός αυτός κατά το 1/3 αφορά σε αγγλόφωνα αντίτυπα ενώ το υπόλοιπο σε μεταφρασμένες εκδόσεις, σε συνολικά 45 γλώσσες. Εκδοτικό φαινόμενο πραγματικά, το οποίο θεωρείται ότι υπερβαίνουν μόνον η Βίβλος και τα έργα του Σαίξπηρ.

 

info@bookbar.gr

 

Ημερομηνία άρθρου 19/7/2007

 

«Σασπένς καραμελέ»

Anne Martinetti, Francois Riviere

Μτφρ. Σέβη Σπυριδογιαννάκη

Φωτογράφος: Asset Phillipe

Εκδόσεις Ηλέκτρα

Σελ. 175, Τιμή € 26,76