Μαρία Κάλλας: «Η Ντίβα στην κουζίνα»

0
3240

«Σε όποιον αρέσει να μαγειρεύει, αρέσει και να επινοεί»

Μαρία Κάλλας

Ελάχιστοι γνωρίζουν το πάθος της Μαρίας Κάλλας για την μαγειρική και την καλή κουζίνα. Αν η μεγάλη ντίβα επιθυμούσε να διαπρέπει στην όπερα, άλλο τόσο ήθελε να είναι τέλεια οικοδέσποινα και να ετοιμάζει για του καλεσμένους της πεντανόστιμες λιχουδιές. Παρά το γεγονός ότι η ίδια ακολουθούσε αυστηρότατη δίαιτα και φρόντιζε με σχολαστικότητα να διατηρεί τη λεπτή σιλουέτα που με τόσες προσπάθειες είχε αποκτήσει, το πάθος της για τη μαγειρική δεν ατόνησε ποτέ. Η ίδια είχε εκμυστηρευτεί κάποτε: «Το να μαγειρεύει κανείς ωραία, είναι σαν να δημιουργεί. Σε όποιον αρέσει να μαγειρεύει, αρέσει και να επινοεί.»

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Την άγνωστη αυτή πλευρά της μεγάλης πριμαντόνας, που το άστρο της συνεχίζει να λάμπει μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, αναδεικνύει το βιβλίο «Η ντίβα στην κουζίνα» από τις Εκδόσεις Αίολος. Εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική της ζωή, τις επισκέψεις της στα μεγάλα ρεστοράν, τις παρέες της αλλά και από τον τρόπο που μαγείρευε στην κουζίνα της, το βιβλίο παρουσιάζει παράλληλα μία πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από ιδιόγραφα συνταγολόγιά της αλλά και συνταγές που της είχαν παραχωρήσει διάφοροι διάσημοι σεφ από όλο τον κόσμο.

«Θεωρούσε

ότι ήταν καλλιτέχνης κατά λάθος

γιατί πάνω από όλα αισθανόταν νοικοκυρά….»

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πίσω από το πάθος της Μαρίας Κάλλας για τις συνταγές, κρυβόταν η ενδόμυχη αναζήτηση της ευτυχισμένης οικογενειακής καθημερινότητας. Η συνάδελφος και στενή της φίλη Τζουλιέτα Σιμιονάτο αναφέρει σχετικά: «Θυμάμαι τη μανία της να κόβει συνταγές από αμερικάνικα περιοδικά με σκοπό να γίνει καλή μαγείρισσα για τον «Τίτα» της (σ.σ. Μενεγκίνι), μια και η κουζίνα της στη Βερόνα ήταν τόσο ωραία, που έπρεπε να ξέρει να μαγειρεύει καλά. Θεωρούσε ότι κατά βάθος ήταν καλλιτέχνης από λάθος, γιατί πάνω απ’ όλα αισθανόταν νοικοκυρά! Αν αυτή θεωρούσε τον εαυτό της καλλιτέχνιδα από λάθος, τι έπρεπε να πούμε όλοι εμείς;»

«Καμιά φορά το φαγητό δεν τρωγόταν καθόλου…

Γελούσε και την επομένη ξανάρχιζε!»

Η ίδια τρελαινόταν για μισοψημένο φιλέτο και μπριζόλες α λα φιορεντίνα. Τα γεύματά της συνόδευε συνήθως με διάφορα λαχανικά, βραστά ή ωμά. Όμως της άρεσε να μαγειρεύει στην κουζίνα. Σύμφωνα με διηγήσεις του Μενεγκίνι: «Η μαγειρική τη γοήτευε. Αγόραζε τα πιο παράξενα κουζινικά: μαχαίρια, πιρονοκούταλα, μπρικάκια, κουτάλες και χτυπητήρια κάθε τύπου. (…) Περνούσε μέρες ολόκληρες κάνοντας πειράματα μαγειρικής, ειδικά με τα γλυκά. Καμιά φορά τα ‘κανε θάλασσα, είτε επειδή δεν υπολόγιζε σωστά τα υλικά, είτε γιατί οι οδηγίες των περιοδικών ήταν ανακριβείς. Καμιά φορά το φαγητό δεν τρωγόταν καθόλου. Γελούσε διασκεδάζοντας και την επομένη ξανάρχιζε. Με τον καιρό όμως, έκανε μεγάλες προόδους.»

Όπως και να έχουν τα πράγματα, περίπου σαράντα τόμοι με τις συνταγές της, αποτελούν το μόνο μέρος της βιβλιοθήκης της που διατηρείται ακέραιο μέχρι σήμερα. Μετά το θάνατό της τα υπάρχοντά της διασκορπίσθηκαν και πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό και μέχρι σήμερα γίνονται ανάρπαστα στις δημοπρασίες των διεθνών οίκων. Όμως οι τόμοι της μαγειρικής διασώθηκαν από την έμπιστη μαγείρισσά της. Ανάμεσά τους υπάρχουν συνταγές από τον Αρίγκο Τσιπριάνι, ιδιοκτήτη του διάσημου «Χάρι’ς Μπαρ», την Ελσα Μάξγουελ, τη Νέλα Ρούμπινστάϊν, αλλά και τη Χρύσα Παραδείση. Στις γαστριμαργικές προτιμήσεις της άλλωστε έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι Γκριμάλντι του Μονακό, ο Μενεγκίνι, ο Ωνάσης και ο Καζανόβα….. Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν συνταγές για κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, μακαρονάδες, πίτσες, ρύζι το οποίο λάτρευε, γαρνιτούρες και γλυκά.

Ημερομηνία άρθρου 8/11/2007

info@bookbar.gr

«Η Ντίβα στην κουζίνα»

Tosi Bruno

Μτφρ. Λούλα Καραγιαννάκη

Εκδόσεις Αίολος

Σελ. 154, Τιμή € 28,26