Ντενί Γκετζ, Συνέντευξη «Γιατί ο λαός της Ευρώπης δεν επαναστατεί;»

0
1441

«Αντιμετωπίζω την επιστήμη με κριτικό μάτι. Υπάρχουν επιστήμονες μαθηματικοί που εργάζονται στον τομέα των οικονομικών και του χρηματιστηρίου και αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνοι για τη διεθνή οικονομική κρίση

Συνέντευξη στην Ελπίδα Πασαμιχάλη

Αυτή ήταν η απάντηση του Ντενί Γκετζ στην ερώτηση, αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Επιστήμης στη σύγχρονη εποχή. Για να δώσει ο ίδιος την απάντηση στη συνέχεια: «Είναι επιστήμονες απομακρυσμένοι από την κοινωνία που λειτουργούν προς όφελος του δικού τους κόσμου. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει μόνο η αλήθεια της επιστήμης υπάρχει και η αλήθεια της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ιστορίας

Ο διακεκριμένος Γάλλος συγγραφέας, μαθηματικός και καθηγητής Ιστορίας που βρέθηκε στη χώρα μας με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Η έπαυλη των ανδρών» (Εκδόσεις Ψυχογιός), μίλησε για την ιδιοφυία και την τρέλα και τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου του, που είναι κορυφαίος Γερμανός μαθηματικός και δημιουργός της Θεωρίας των Συνόλων Γκέοργκ Κάντορ, ο οποίος πέρασε τελευταίο μέρος της ζωής του σε ψυχιατρείο.

Ο συγγραφέας του διεθνούς best-seller «Το θεώρημα του Παπαγάλου» (Εκδόσεις Πόλις) μίλησε επίσης για την Ευρώπη, για την πολιτική και για τον Νικολά Σαρκοζί.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα μυθιστόρημα για τον Γκέοργκ Κάντορ;

Με ενθουσίαζε από παλιά η προσωπικότητα του Κάντορ, διότι πίστευα ότι ήταν ένας άνθρωπος που έκρυβε μέσα του πολύ πάθος. Με εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι ήταν μία απλή ευφυΐα. Έβλεπε τα μαθηματικά με πολύ απλό τρόπο και οι ιδέες του είναι κατανοητές από όλο τον κόσμο. Αναρωτιέται κανείς γιατί αυτό να μην το έχω σκεφτεί κι εγώ αφού είναι τόσο απλό;

Αναγνωρίζετε κοινά σημεία ανάμεσα στον εαυτό σας και στον Κάντορ;

Πιθανόν να μοιάζουμε στην τρέλα!… Πάντως πιστεύω ότι η τρέλα είναι η χειρότερη ασθένεια που υπάρχει διότι ο πόνος είναι εσωτερικός και αβάσταχτος.

Δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι ο άνθρωπος που δημιούργησε τη θεωρία των συνόλων έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τρέλα. Ο Κάντορ έλεγε ότι η ουσία των μαθηματικών είναι η ελευθερία.

Θεωρείτε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απόλυτη λογική και την παράνοια;

Η εμμονή με την απόλυτη λογική είναι μπορεί να γίνει παράνοια. Η απόλυτη λογική μπορεί να γίνει παρανοϊκή, όχι τα μαθηματικά.

Είναι γνωστό ότι η πολιτική σας ενδιαφέρει. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον; Πιστεύετε ότι ο Νικολά Σαρκοζί ανήκει στη σειρά των μεγάλων πολιτικών, που από παράδοση, έχει δημιουργήσει η Γαλλία;

Είμαι αισιόδοξος για τις μικρές ομάδες πολιτών που δημιουργούνται μέσω του Ιντερνετ σε διάφορες χώρες. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Πάντως αναρωτιέμαι γιατί ο λαός δεν επαναστατεί. Πιστεύω ότι ο Σαρκοζί έκανε μία συντηρητική επανάσταση όπως η Θάτσερ και νομίζω ότι τα κατάφερε. Αυτή η πολιτική είναι που έχει δημιουργήσει την κρίση σήμερα.

Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης;

Είμαι αντίθετος με την Ευρώπη και στο τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία ψήφισα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά του λαού. Για ποια Ευρώπη μιλάμε; Η Ευρώπη έχει γίνει σαν ένας κακός αστυφύλακας που μαστιγώνει και δεν αφήνει την κυβέρνηση να κάνει αυτό που θέλει.

Και η Αριστερά;

Είμαι θυμωμένος με την Αριστερά γιατί σήμερα ακολουθεί δεξιά πολιτική, ενώ η δεξιά δεν είναι αριστερά και επομένως δεν υπάρχει αριστερή πολιτική.

info@bookbar.gr

Ημερομηνία άρθρου Σεπτέμβριος 2008

INFO

Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ «Η έπαυλη των ανδρών» σε μετάφραση Γιώργου Παρλάλογλου,  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός




Σχετικά θέματα (links)

Ντενί Γκετζ, Συνέντευξη «Η ουσία των Μαθηματικών είναι η ελευθερία»

Ντενί Γκετζ, «Η Έπαυλη των Ανδρών» Κριτική, H ιδιοφυΐα και η παράνοια

Έφυγε» ο συγγραφέας και μαθηματικός Ντενί Γκετζ

ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ:  «Το θεώρημα του παπαγάλου» (Best seller)