Οι Έλληνες εκδότες στη ψηφιακή εποχή

0
1238

«Οι νέοι θα προτιμήσουν τα ebooks»

Ποιες είναι οι πολιτικές των Ελλήνων εκδοτών στο μείζον θέμα της ψηφιοποίησης των βιβλίων; Σε τι ποσοστό έχουν ψηφιοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες τίτλους; Πώς βλέπουν τις κινήσεις της Google για αυτόματη ψηφιοποίηση των έργων λόγου. Ποια η ανταπόκριση τους κοινού και ποιες οι δικές τους προβλέψεις για το ψηφιακό μέλλον του βιβλίου. Οι κ.κ. Αργύρης Καστανιώτης, Χάρης Ψυχογιός, Άννα Πατάκη και Νώντας Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι τεσσάρων μεγάλων εκδοτικών οίκων, τοποθετούνται σε αυτά τα ερωτήματα του “Bookpress” και εκφράζουν τις προβλέψεις τους για το μέλλον.

Αργύρης Καστανιώτης – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Η πλειοψηφία των νέων τίτλων μας θα διατίθεται σε ψηφιακή μορφή. Στόχος μας είναι να διαθέσουμε και την πλειοψηφία των παλαιότερων τίτλων μας σε ηλεκτρονική μορφή. Τα βιβλία μας θα προσφέρονται κυρίως σε μορφή ePub, το παγκόσμιο πρότυπο ψηφιακών βιβλίων, με το οποίο είναι συμβατές σχεδόν όλες οι συσκευές ανάγνωσης.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, αν αναλογιστεί κανείς πως η αγορά δεν προσφέρει ακόμα e-book προς ανάγνωση. Είναι ένα δείγμα πως υπάρχει αναγνωστικό κοινό που θα προτιμήσει την ψηφιακή έκδοση ενός βιβλίου για τις ευκολίες που του παρέχει το μέσο σε σχέση με την «παραδοσιακή» έκδοση.

Η τιμή του ψηφιακού βιβλίου θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη έκδοση του έντυπου. Δυστυχώς με βάση ενός παράλογου νόμου του 2003, το ψηφιακό βιβλίο θεωρείται υπηρεσία και επιβαρύνεται με 21% ΦΠΑ, ενώ το έντυπο βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό χρεώνεται με ΦΠΑ 5%. Έτσι η διαφορά στην τιμή θα φαίνεται μικρότερη απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Η Google νομιμοποιείται να ψηφιοποιήσει βιβλία που δεν έχουν copyright και επομένως δεν χρειάζεται κάποια άδεια. Εκτός από την Google μεγάλο όγκο κειμένων τα οποία είναι δημόσια περιουσία, έχουν ψηφιοποιήσει και οργανισμοί όπως το Gutenberg Project και το Internet Archive, στα οποία ο καθένας έχει πρόσβαση.


Χάρης Ψυχογιός -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Το ηλεκτρονικό βιβλίο όσο περνάει ο καιρός θα εισέρχεται όλο και πιο πολύ στη ζωή μας, και θεωρούμε πως ειδικά η νέα γενιά θα ανταποκριθεί στη νέα τεχνολογία. Παρόλο που το παραδοσιακό βιβλίο δίνει διαφορετική αίσθηση κατά την ανάγνωση σε σχέση με μια ηλεκτρονική συσκευή, στο μέλλον πιστεύουμε πως αρκετοί αναγνώστες θα προτιμήσουν να διαβάζουν τα βιβλία τους μέσω των e-readers. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα αντικατασταθεί το παραδοσιακό βιβλίο από το ηλεκτρονικό. Οι δημιουργοί των e-readers ισχυρίζονται ότι σε μία δεκαετία το ψηφιακό βιβλίο θα υπερκεράσει σε ποσοστό το έντυπο, αλλά αυτοί έχουν τους δικούς τους λόγους να πλειοδοτούν υπέρ αυτού.

Στις εκδόσεις Ψυχογιός διαθέτουμε αρκετούς τίτλους μας σε ηλεκτρονική μορφή και συνεχώς αυξάνουμε τον αριθμό τους. Σύντομα θα διαθέτουμε μεγάλο μέρος του καταλόγου μας σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του ανανεωμένου site μας www.psichogios.gr Πρόκειται κυρίως για βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Είναι συμβατά με όλους τους E-READERS που μπορούν να διαβάσουν αρχεία e-pub και  pdf.

Η κίνηση της Google θα διευρύνει το αναγνωστικό κοινό δίνοντάς του εύκολη πρόσβαση σε έργα που είναι εξαντλημένα ή βρίσκονται σε μία μόνο βιβλιοθήκη και θα διασώσει την παγκόσμια πνευματική  κληρονομιά. Είμαστε θετικοί στην ψηφιοποίηση των έργων λόγου  αν συνοδεύεται και με την απόδοση δικαιωμάτων στους νόμιμους κατόχους αυτών.   Όμως η συγκέντρωση όλου αυτού του ψηφιοποιημένου πνευματικού έργου από έναν φορέα, την Google, ενέχει τον κίνδυνο της μονοπωλιακής διαχείρισής του αργότερα από  αυτήν την εταιρεία. Για το λόγο αυτό πολλοί φορείς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο όχι μόνο αρνούνται τη συνεργασία, αλλά και έχουν προσφύγει στις αμερικανικές δικαστικές Αρχές ώστε να μην επικυρωθεί η συμφωνία που έχει συνάψει η  Google με τα σωματεία των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων.

Εμείς αυτή την περίοδο εξετάζουμε μια πρόταση της Google για ψηφιοποίηση των βιβλίων μας, περίπου 700 τίτλους ελληνικούς και ξένους, αλλά επειδή η συμφωνία είναι πολύπλοκη και η Google σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας θα κρατήσει τα ψηφιοποιημένα μας βιβλία στο αρχείο της, δεν έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή της.


Αννα Πατάκη –ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Ο ψηφιακός κατάλογος που ετοιμάζουμε θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση,  αντιπροσωπευτικά έργα Ελλήνων, καταρχήν, συγγραφέων, και κλασικά κείμενα. Επίσης, ετοιμάζεται ένας ψηφιακός κατάλογος εκπαιδευτικών βιβλίων. Στόχος μας είναι τα e-books των Εκδόσεων Πατάκη να είναι συμβατά με όλες τις συσκευές ανάγνωσης (πλην του Amazon Kindle).

Στο θέμα των τιμών, η προσπάθεια θα είναι η λιανική τιμή του e-book να μην ξεπερνάει το 80% της λιανικής τιμής του αντίστοιχου έντυπου βιβλίου (Σημειώνεται πως, προς το παρόν τουλάχιστον, ο ΦΠΑ στο e-book είναι 21% κι όχι 5%).
Στην Ελλάδα η αγορά του ψηφιακού βιβλίου είναι σε εμβρυακή μορφή. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει απτά αποτελέσματα πωλήσεων στην κατηγορία των e-books.

Το τοπίο του ηλεκτρονικού βιβλίου τεχνολογικά αναβαθμίζεται συνέχεια. Πιστεύω ότι με το I-pad ενδέχεται να δούμε επιπλέον ως διαφορά τη δυνατότητα στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» να πάρει θέση δίπλα σε άλλες συνήθειες του χρήστη, χωρίς να αλλάζει συσκευή. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά, πιστεύω. Θα δούμε.

Η άποψή μας για τη ψηφιοποίηση έργων λόγου από τη Google είναι αρνητική.   Και ως προς την αρχή της πρόσκλησης τύπου «όποιος δεν δηλώσει έξω είναι μέσα» όσο και ως προς την χωρίς όρια δυνατότητα  δημιουργίας παγκόσμιου μονοπωλίου.


Νώντας Παπαγεωργίου –ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν μια νέα επιλογή για διάβασμα. Οι πωλήσεις θα επηρεαστούν σίγουρα, όχι όμως στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν οι εξελίξεις αυτές αφορούν κυρίως λεξικά και άλλα εγχειρίδια τέτοιου είδους, που χρησιμοποιούνται για επιστημονικές έρευνες ή εργασίες κ.λπ. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι το παραδοσιακό βιβλίο κινδυνεύει με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Μας ανοίγεται μια νέα αγορά και οι αναγνώστες έχουν περισσότερες επιλογές για τον τρόπο ανάγνωσης. Το θέμα είναι να υπάρχουν αναγνώστες.

Πιστεύουμε ότι θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα –και ακόμα μεγαλύτερο στην Ελλάδα- μέχρι να συμβιβαστεί ο κόσμος με αυτή την αλλαγή, που φυσικά είναι η μεγαλύτερη στον χώρο αυτό, από την εποχή της τυπογραφίας.


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, παρακολουθώντας τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της ανάγνωσης, προχωρούν στην ψηφιοποίηση των βιβλίων τους, ξεκινώντας από τα εκπαιδευτικά βιβλία (σχολικά βοηθήματα) του Γυμνασίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ψηφιακές εκδόσεις για τα βιβλία του Λυκείου και του Δημοτικού. Οι ψηφιακές μας εκδόσεις θα διατίθενται κυρίως μέσω των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας.  Είναι συμβατές με όλα τα PC. Εξετάζουμε επίσης τη μετατροπή ορισμένων τίτλων μας που θα διαβάζονται από όλες τις συσκευές ανάγνωσης. Οι τιμές των ψηφιακών εκδόσεων έχουν οριστεί κατά 30% φθηνότερα από τις τιμές των αντίστοιχων έντυπων εκδόσεων.


Η τεχνολογία των e-books δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα και οι Έλληνες αναγνώστες είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Με μεγαλύτερη άνεση το αποδέχεται η νεότερη γενιά, και αυτό είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι οι νέοι έχουν περισσότερη εξοικείωση με την τεχνολογία και τις εξελίξεις της.

info@bookbar.gr


Ημερομηνία άρθρου 25/3/2010


Σχετικά άρθρα (links)

Άρης Πετρόπουλος, Διευθυντής Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.