Ο Ψηφιακός άνεμος στην Αmazon…. λυγίζει τα χαρτόδετα βιβλία!

0
786

Ιστορική ανακοίνωση της Amazon

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η νέα γενιά των ψηφιακών αναγνωστών φαίνεται πως… εκκολάπτεται! Το Amazon ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι πωλήσεις των ψηφιακών βιβλίων ξεπέρασαν τις πωλήσεις των χαρτόδετων βιβλίων, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα για κάθε 100 χαρτόδετα βιβλία που πουλήθηκαν, οι αντίστοιχες πωλήσεις των ψηφιακών έφταναν τα 143! Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι ο ρυθμός  είναι ανοδικός αφού το διάστημα του Ιουλίου, η αναλογία έφτασε σε 180 ψηφιακά έναντι 100 χαρτόδετων βιβλίων! Δηλαδή σχεδόν διπλάσια!….

Το πιο ενδιαφέρον και ίσως αισιόδοξο στοιχείο αυτών μετρήσεων είναι πως η αύξηση στις πωλήσεις των eBooks ΔΕΝ έχει μειώσει τις πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλίων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Αντιθέτως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Association of American Publishers, οι πωλήσεις των χαρτόδετων βιβλίων στις ΗΠΑ φέτος, παρουσιάζουν σημαντική ανοδική πορεία της τάξεως του 22%.

Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι το ψηφιακό βιβλίο δεν εκτοπίζει το παραδοσιακό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Αντίθετα μάλλον φαίνεται ότι διευρύνει την αγορά του βιβλίου, σε ένα νέο, διαφορετικό κοινό, που δεν έχει χαρτογραφηθεί μέχρι στιγμής. Μπορούμε απλώς να υποθέσουμε ότι πρόκειται για ένα κοινό που είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες, πιθανότατα νεανικό και βεβαίως έλκεται από την εξαιρετικά χαμηλή τιμή των ψηφιακών βιβλίων. Είναι εντυπωσιακό ότι κάποια από τα βιβλία που βρίσκονται στο top 10 των Best-sellers κοστίζουν μόλις $1,16!

Έκπληξη έδειχναν και οι δηλώσεις του ιδρυτή του Amazon, Jeff Bezos.: «Τα ψηφιακά βιβλία που είναι συμβατά με το reader Kindle, έχουν ξεπεράσει τα χαρτόδετα, παρά το γεγονός ότι και οι πωλήσεις των χαρτόδετων έχουν αυξηθεί. Το γεγονός είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι πουλάμε χαρτόδετα βιβλία εδώ και 15 χρόνια, ενώ Kindle books μόλις 33 μήνες!» Παρόλα αυτά οι πωλήσεις των e-books έφτασαν σε ορόσημο.

Ψηφιακοί συγγραφείς

Πέντε συγγραφείς φέρονται να είναι οι «εκλεκτοί» για το κοινό των ψηφιακών βιβλίων. Ανάμεσά του είναι ο Στιγκ Λάρσον με το πασίγνωστο «Κορίτσι με το τατουάζ» καθώς και τα βιβλία της σειράς «Λυκόφως» της Στέφανι Μέγιερ. Το καθένα από αυτά πούλησε πάνω από 500.000 ψηφιακά βιβλία! Από την άλλη μεριά ο Neil Denny, αρχισυντάκτης του Bookseller, έδειξε κάποιο σκεπτικισμό. Είπε πως τα στοιχεία του Amazon είναι σαφώς εντυπωσιακά, όμως τα eΒooks ενώ υπερέχουν στον αριθμό πωλήσεων, υστερούν στην τιμή! Όπως δήλωσε η Association of American Publishers οι πωλήσεις των eBooks στις ΗΠΑ κατέχουν το ποσοστό του 6% στην αγορά του βιβλίου.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού, οι εκδότες στο Λονδίνο δηλώνουν «Οι ΗΠΑ βρίσκονται δύο ή τρία χρόνια μπροστά από μας. Όμως είναι πολύ πιθανόν το ίδιο φαινόμενο να παρατηρηθεί και εδώ.» Η Kate Pool εκπρόσωπος της Royal Society of Authors, δήλωσε ότι οι περισσότεροι συγγραφείς είναι ικανοποιημένοι που πουλάνε μεγάλους αριθμούς ψηφιακών βιβλίων. ‘Αν μιλήσει κανείς με τους περισσότερους συγγραφείς θα διαπιστώσει ότι είναι προσκολλημένοι στα παραδοσιακά βιβλία που βρίσκονται στο ράφι. Όμως  αν διαπιστώσουν ότι οι αναγνώστες θέλουν να διαβάσουν τα έργα τους σε έναν e-reader, δεν θα έχουν πρόβλημα! Στο κάτω- κάτω και οι συγγραφείς θέλουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην!»

info@bookbar.gr

Hμερομηνία άρθρου 22/7/2010