Προσεχείς εκδόσεις: Η ελληνική λογοτεχνία αντιστέκεται στην κρίση

0
1330

Λογοτεχνικές  …προβλέψεις , Φθινόπωρο –Χειμώνας 2011

Αν οι πολιτικές προβλέψεις για τον ερχόμενο χειμώνα εμφανίζονται δυσοίωνες,  αντίθετα οι …λογοτεχνικές προβλέψεις δικαιολογούν ατμόσφαιρα αισιοδοξίας.

 Στο ξεκίνημα της φθινοπωρινής σεζόν, η ελληνική λογοτεχνία εμφανίζεται πληθωρική, εύρωστη και δυναμική, πλούσια σε σημαντικές λογοτεχνικές υπογραφές, που επιστρέφουν με καινούργια βιβλία. Η ελληνική συγγραφική δημιουργία αντιστέκεται στην κρίση, με τρόπο αξιοπρόσεκτα παραγωγικό. Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και με την …οικονομία!

       Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ζυράννα  Ζατέλη, Ευγενία Φακίνου, Αθηνά Κακούρη, Σώτη Τριανταφύλλου, Πέρσα Κουμούτση, Μάρα Μεϊμαρίδη, Γιοβάννα, αλλά και Διδώ Σωτηρίου είναι κάποιες από τις σημαντικές  γυναικείες υπογραφές.

 Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μουρσελάς, Γιώργος Μανιώτης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Ξενάριος, Χρήστος Αγγελάκος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Τατσόπουλος είναι κάποιοι από τους άντρες  ομοτέχνους τους,  που θα δούμε νέα βιβλία τους στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και όχι μόνο.

Διηγήματα, αφηγήσεις και κείμενα αυτοαναφορικά, γραμμένα πάντα σε πρώτο πρόσωπο συνθέτουν το νέο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη με τίτλο «Ηδονή στον κρόταφο» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Η συγγραφέας ανοίγει ένα νέο παράθυρο για το μαγικό, υποβλητικό της σύμπαν, με ιστορίες γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο από τις σφαίρες του καθημερινού, του επίγειου αλλά και του υπερβατικού.

Στη λατινοαμερικάνικη ήπειρο αλλά και τη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία ταξιδεύει τους αναγνώστες της η Ευγενία Φακίνου με το νέο της μυθιστόρημα «Το τρένο των νεφών» (Εκδόσεις Καστανιώτη). Στο βιβλίο, που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του γοητευτικού «Οδυσσέας και Μπλούζ» ο ίδιος κεντρικός ήρωας, ζει τη δική του οδύσσεια, αναζητώντας τον πατέρα του, με το τρένο –φάντασμα που υπαινίσσεται ο τίτλος.

Από τη σειρά Ψ  των Εκδόσεων Ψυχογιός επανεμφανίζεται ο Γιώργος Μανιώτης με το νέο βιβλίο «Τώρα». Από τους πιο ευαίσθητους και ευφυείς δέκτες των κοινωνικών φαινομένων ο συγγραφέας, παρουσιάζει και σχολιάζει μια  τηλεοπτική εκπομπή, με τίτλο “Οικογενειακό τραπέζι”, όπου όλα τα μέλη μιας οικογένειας κάθονται μπροστά στην κάμερα,  φιλοξενούμενοι της παρουσιάστριας- δημοσιογράφου. Καίριος και αιχμηρός ο λόγος του συγγραφέα, προβάλλει και αποκαλύπτει τον παραλογισμό και την ευτέλεια της σύγχρονης ζωής, όπως ρυθμίζεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στη σημερινή εποχή.

Ένα νεανικό έργο του Μένη Κουμανταρέα, που εκδίδεται για πρώτη φορά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ». Το μεγαλύτερο μέρος του διαδραματίζεται στην Αγγλία, στον παραθαλάσσιο οικισμό του Γκόσπορτ, όπου πηγαίνει ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου για να βελτιώσει τα αγγλικά του. Το μυθιστόρημα αναπλάθει τη σχέση του ήρωα με μια παρέα νεαρών αγοριών και κοριτσιών, που ανακαλύπτουν, όλοι μαζί, τη φιλία και τον έρωτα. Όπως χαρακτηρίζεται από τον εκδότη: «Πρόκειται για ένα κατεξοχήν μυθιστόρημα ενηλικίωσης με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ένα αξιοσημείωτο έργο από τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα».

Με τίτλο «Χάρτινες ζωές» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το «φρέσκο» και αλληγορικό μυθιστόρημα της Πέρσας Κουμούτση. Με άξονα τις ζωές τριών γυναικών, το μυθιστόρημα ανιχνεύει τη σχέση των γυναικών με τη λογοτεχνία και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή τους. Η Ανθή, μεγαλώνοντας στον ίσκιο της Μαριάνθης, στοιχειωμένη από την απουσία της νικημένης πια και αιχμάλωτης των περιστάσεων Βικτωρίας, θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία της. Θα ζει και δε θα ζει, ταυτόχρονα. Τρεις γυναίκες, τρεις ζωές. Η Ιστορία θα τις αφουγκραστεί ή θα τις προσπεράσει; Ένα βιβλίο για τη διαδρομή της γυναίκας στην Ιστορία.

 Νέο μυθιστόρημα και από τον Γιώργο Ξενάριο, δέκα χρόνια μετά το «Σμιλεύοντας το φως». Πρωτότυπη η υπόθεση στο νέο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κέδρος, από όπου δόθηκε ο προσωρινός τίτλος «Στα όρια του κόσμου». Στις αρχές του 20ου αιώνα και με φόντο τις μεγάλες ανακαλύψεις της εποχής (ηλεκτρισμός, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, κινηματογράφος, φωτογραφία), ξεσπάει μια άγνωστη επιδημία. Απελπισμένοι οι άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν προς Βορρά. Η πορεία τους μετά από αλλεπάλληλα επεισόδια, καταλήγει στην πολυπόθητη Γη της Επαγγελίας, όπου ο ηγέτης τους έρχεται αντιμέτωπος με τον άλλο του εαυτό. Μια πολλά υποσχόμενη ιστορία, που κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και φωτίζει το ζήτημα του ανθρώπινου διχασμού.

 Με δύο νέα μυθιστορήματα από τις Εκδόσεις Πατάκη επιστρέφει συγγραφικά η Σώτη Τριανταφύλλου. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Για την αγάπη της γεωμετρίας» αλλά και ένα βιβλίο γραμμένο για εφήβους «Η Μιλένα και στο φριχτό ψάρι». Η Μιλένα αρνείται πεισματικά να φάει το απαίσιο ψάρι που της σερβίρει η μαμά της. Στην αρχή αποφασίζει να κάνει απεργία πείνας, αλλά τελικά πέφτει με τα μούτρα στα ενισχυμένα με πολλαπλά λιπαρά σοκολατούχα γάλατα και στα ντόνατς. Το στομάχι της κινδυνεύει από έκρηξη, αλλά ευτυχώς, τα δίδυμα αδέλφια της, την βγάζουν από τη δύσκολη θέση.

 Με ήρωες τους εφήβους του ’77 που μεγάλωσαν και σήμερα πια είναι αισίως πενηντάρηδες, αναμένεται στα μέσα του φθινοπώρου το καινούργιο μυθιστόρημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Τα παιδιά του Κάιν» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η πορεία προς την ωριμότητα συνοδεύεται από την επίγνωση ότι η ευδαιμονία των χρόνων που προηγήθηκαν δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια.  Από τις ίδιες εκδόσεις και την ίδια περίπου εποχή θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημα «Το δάσος των παιδιών» του Χρήστου Αγγελάκου, ένα βιβλίο για την ερωτική επιθυμία προς το ίδιο και προς το άλλο φύλο.

Στα μέσα φθινοπώρου άλλωστε αναμένεται και το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, με τίτλο «Στην άκρη της νύχτας» από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Τις κρυφές ιστορίες της ερωτικής ζωής ενός καθηγητή, που είναι «μάντης δεινών» στις οικονομικές προβλέψεις, αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης, με το νέο του βιβλίο «Οι γυναίκες που κρύβουν κάτι» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν και νέες συλλογές διηγημάτων με συναρπαστικές αστυνομικές ιστορίες της διακεκριμένης πεζογράφου, Αθηνάς Κακούρη

Συγγραφική επάνοδος και από τον Πέτρο Τατσόπουλο με το βιβλίο «Γκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά» από τις Εκδόσεις Οξύ. Ο συγγραφέας εστιάζει την αφήγηση εκεί που διασταυρώνονται απρόβλεπτα οι διαδρομές των ανθρώπων, από τον Χατζηδάκι με τον Φλωρινιώτη και τον Χάρρυ Κλινν με τον Γκουσγκούνη. Μια πρωτότυπη περιήγηση στην cult κουλτούρα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Συγγραφέας του πολύκροτου best –seller «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», η Μάρα Μεϊμαρίδη επιστρέφει εννέα χρόνια μετά, με νέο μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει επίσης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Στο φόντο του μυθιστορήματος η ιστορική διαδρομή από τον 18ο στον 20ο αιώνα και από τα ερείπια της Τροίας μέχρι τη Σμύρνη πριν από την καταστροφή.

Από τα πιο γνωστά πρόσωπα του τηλεοπτικού τοπίου, η Νανά Παλαιτσάκη επανέρχεται  στο συγγραφικό χώρο. Δέκα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου της «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας» η γνωστή παρουσιάστρια υπογράφει το μυθιστόρημα με τίτλο «Εγώ και ο ψυχίατρος» που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Το βιβλίο περιέχει αρκετές αυτοβιογραφικές αναφορές της δημοσιογράφου που συνέδεσε την παρουσία της με την έκρηξη των ιδιωτικών καναλιών τη δεκαετία του ’90 και είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί ποικιλοτρόπως από τις τηλεοπτικές εκπομπές και το κοινό τους.

Με τίτλο «Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας» (Εκδόσεις Κέδρος) θα κυκλοφορήσει και το νέο μυθιστόρημα της Γιοβάννας, τα βιβλία της οποίας έχουν αγαπηθεί ευρύτατα από το κοινό. Πρόκειται για μια οικογενειακή εποποιία, που διατρέχει την περίοδο από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄60, περνώντας μέσα από τις δικτατορίες των Γούναρη και Μεταξά, τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, την περίοδο της Κατοχής και του Εμφύλιου, και φτάνοντας ως τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο συγγραφικό ντεμπούτο από την 28χρονη Βασιλική Πέτσα της οποίας η νουβέλα με τίτλο «Θυμάμαι» θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πόλις. Ένας φόνος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, γίνεται η αφορμή και ο καθρέπτης για τις πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων. Συγγενείς, γείτονες, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι παρελαύνουν για να καταθέσουν τον θυμό και την οδύνη τους, τις αλήθειες και τα ψέματά τους. Δίπλα στο μεγάλο έγκλημα προβάλλονται τα καθημερινά εγκλήματα της ανθρώπινης υποκρισίας. Οργισμένοι έφηβοι επαναστατούν ζητώντας διέξοδο. Ηθικά διλήμματα και ερωτηματικά για το ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα.

Αφήσαμε για το τέλος ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς. Πρόκειται για το ανέκδοτο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου, «Τα παιδιά του Σπάρτακου»  από τις Εκδόσεις Κέδρος. Το βιβλίο γράφτηκε στην δεκαετία του ’60. Η υπόθεσή του διαδραματίζεται στη Θράκη και στην Αθήνα. Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας και χρονικά καλύπτει μια περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Τα ιστορικά γεγονότα στα οποία εστιάζει η αφήγηση είναι η εξέγερση των σηροτρόφων στη δεκαετία του ’30 στη Θράκη και οι διώξεις κατά των αριστερών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.  Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει η Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

                                    info@bookbar.gr

 

 

Σχετικά Θέματα

 Προσεχείς εκδόσεις: Ξένη λογοτεχνία …κλασσικών διαστάσεων