H Γαλλική Ακαδημία τιμά τον Βασίλη Αλεξάκη

0
948

Το «μ. Χ.» κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος

«Το Βραβείο είναι ένα είδος …γάμου με τη γαλλική γλώσσα»

Υψηλού επιπέδου διάκριση από τη Γαλλική Ακαδημία για τον Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη. Ο λογοτέχνης,  που ζει στο Παρίσι,  τιμήθηκε με το «Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος» της Γαλλικής Ακαδημίας για το τελευταίο του βιβλίο «μ. Χ.» («μετά Χριστόν») το οποίο κυκλοφορεί στη Γαλλία με τον τίτλο “Apres J.C.” και στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Εξάντας.

 

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ο Βασίλης Αλεξάκης μιλώντας για τη σπουδαία αυτή βράβευση, που ελάχιστες φορές απονέμεται σε ξένο συγγραφέα είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος γι αυτό το βραβείο, και είναι δύσκολο να το προβλέψεις. Η αίσθηση που δίνει η βράβευση είναι πως επισημοποιεί κάπως τη σχέση μου με τη γαλλική γλώσσα. Η οποία ήταν ίσως κάπως… παράνομη για πολλά χρόνια και η οποία τώρα πλέον γίνεται επίσημη, σχεδόν… συζυγική! Είναι ένα είδος μικρού γάμου αυτό το βραβείο. Επίσης είναι ένα βραβείο που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό το βιβλίο που έχει θέμα του τη φιλοσοφία και το χριστιανισμό.»

Στην ερώτηση αν έπαιξε ρόλο το θέμα του μυθιστορήματος ο κ. Αλεξάκης απαντά: «Πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και το θέμα, έπαιξε ρόλο και η Ελλάδα, το γεγονός ότι αναφέρομαι τόσο πολύ στους προσωκρατικούς. Είναι νομίζω έμμεσα ένας ύμνος της αρχαίας Ελλάδος. Και αυτό αγγίζει τους Γάλλους.»

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις 25 Αυγούστου με πολύ καλές κριτικές και είναι βέβαιο ότι η βράβευση της Ακαδημίας θα προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον και θα απογειώσει τις πωλήσεις του. Το «μ.Χ.» είναι ένα μυθιστόρημα που διερευνά τη μακρά περίοδο που προηγήθηκε της επικράτησης του Χριστιανισμού στον ελλαδικό χώρο.

Όπως είπε ο συγγραφέας : « Υπάρχει ένα κενό για αυτούς τους 10 αιώνες που προηγούνται της ίδρυσης του Αγίου Όρους, όπου οι Χριστιανοί έχουν ξεκινήσει έναν αμείλικτο πόλεμο εναντίον των Ελλήνων, δηλαδή των πολυθεϊστών. Το θέμα του βιβλίου είναι αυτό το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα, στη φιλοσοφία,  στην ελευθερία της σκέψης, και τη δογματική Ελλάδα του Βυζαντίου, τη θεοκρατούμενη.»

Αναφερόμενος στην υπόθεση του βιβλίου ο Βασίλης Αλεξάκης εξηγεί: «Είναι η ιστορία ενός νεαρού φοιτητή που σπουδάζει αρχαία φιλοσοφία και στον οποίο αναθέτει μία ηλικιωμένη κυρία να μάθει τα πάντα για το Άγιο Όρος,  γιατί πιστεύει ότι βρίσκεται εκεί ο αδελφός της, του οποίου έχει χάσει τα ίχνη πριν από πενήντα χρόνια. Ο νεαρός θα πάει εκεί και θα συναντήσει πολλούς ανθρώπους που του μιλάνε για το Βυζάντιο και για το τέλος του αρχαίου κόσμου.»

Ο Βασίλης Αλεξάκης είχε τιμηθεί από την ελληνική πολιτεία το 2004 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Ξένες λέξεις», ενώ το 1995 είχε κερδίσει το βραβείο  “Medicis” για το βιβλίο του «Μητρική Γλώσσα».

info@bookbar.gr

Ημερομηνία άρθρου Οκτώβριος 2007

Σχετικά Θέματα (Links)

Βασίλης Αλεξάκης, Συνέντευξη : «Το Βυζάντιο δεν αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Ελλάδας»

Βασίλης Αλεξάκης: «Η πρώτη λέξη»