LIFE 3.0 – Ο άνθρωπος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

0
2225

Θα ζήσουμε σε μια Φιλελεύθερη Ουτοπία ή σε μια Συναινετική δικτατορία;” Max Tegmark

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Η επιστημονική φαντασία είναι εδώ!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας. Από τους δορυφόρους που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τα πιο σύνθετα δεδομένα, τα έξυπνα σπίτια με τους δεκάδες αυτοματισμούς, τα έξυπνα αυτοκίνητα που κυριολεκτικά “αυτοκινούνται” και βρίσκονται μια ανάσα πριν την μαζική παραγωγή, τα έξυπνα – μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV ή drones που μπορούν να αναζητήσουν, να εντοπίσουν και να χτυπήσουν ακόμη και ανθρώπινους στόχους, τα νέας γενιάς ψηφιακής τεχνολογίας ιατρικά εμφυτεύματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα υγείας και φυσικά το διαδίκτυο με τις έξυπνες εφαρμογές, που μπορεί ο καθένας να κατεβάσει στο κινητό του. .

Πόσο μακρινή είναι όμως η εποχή που μια Τεχνητή Υπερνοημοσύνη θα ρυθμίζει και θα επηρεάζει ή θα παίρνει τις αποφάσεις για το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων; Και πως θα επηρεάσει κάτι τέτοιο την ανθρώπινη κοινωνία στο σύνολό της;

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Ανήκετε στην ομάδα που πιστεύει ότι η υπερανθρώπινη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) (AI : Artificial Intelligence) μπορεί να δημιουργηθεί αυτόν τον αιώνα ή στην ομάδα που δεν το βρίσκει πιθανό;” Με αυτή την άμεση ερώτηση ξεκινά το βιβλίο του LIFE 3.0, Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης;” ο Αμερικανο-σουηδός Καθηγητής Φυσικής του MIT , Max Tegmark κοσμολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ζωής. Οποια κι αν είναι η απάντησή σας στο αρχικό ερώτημα του Tegmark για τον οποίο οι Times του Λονδίνου έγραψαν σε άρθρο τους ότι ανήκει στους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και τους λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό, είναι βέβαιο πως θα βρείτε στο βιβλίο του πληροφορίες που θα σας καταπλήξουν και θα σας κάνουν να σκεφτείτε την ερώτηση πολύ πιο σοβαρά.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό βιβλίο που έγινε Best Seller των New York Times και κυκλοφορεί στη χώρα μας από τον Εκδοτικό Οίκο Τραυλός, δίνει την ευκαιρία στον Έλληνα αναγνώστη να ενημερωθεί και να λάβει μέρος σε μια από τις πιο σημαντικές συζητήσεις της εποχής μας που επίσης είναι από τις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό της χώρας μας….. Δηλαδή στη ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και στις προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους που κρύβει για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Και τι ερώτημα δεν είναι γενικό αλλά πολύ συγκεκριμένο. Το επίδραση θα έχει η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πόλεμο, στο έγκλημα, στις θέσεις εργασίας, στην ανεργία, στη δικαιοσύνη, στην πολιτική, στην ιατρική, στη βιομηχανία, στις συγκοινωνίες, αλλά και στην ενημέρωση, στα ΜΜΕ;

Θα ζήσουμε σε μια Φιλελεύθερη Ουτοπία ή σε μια Συναινετική δικτατορία;” διερωτάται ο Max Tegmark.

Παγκόσμιος Έλεγχος

Το βιβλίο ξεκινά με ένα υποθετικό σενάριο όπου μια Τεχνητή Υπερνοημοσύνη (AGI : Artificial General Intelligence) μπορεί να αυτοβελτιωθεί και πάνω από όλα τα …αναπαραχθεί. Κάτι που δεν είναι τόσο εξωπραγματικό όσο ακούγεται. Μιλά εν ολίγοις για ένα πανίσχυρο λογισμικό, που μπορεί να δημιουργήσει άλλα λογισμικά, για διάφορα πεδία δραστηριοτήτων και όλα αυτά έχουν την ικανότητα να αυτοβελτιώνονται. Να “διδάσκονται” δηλαδή από τα λάθη τους και να βελτιώνουν τις ατέλειές τους, όπως εν ολίγοις και τα ανθρώπινα όντα. Γίνεται; Μη βιαστείτε να πείτε “όχι” διότι θα μπορούσε και να γίνει., για την ακρίβεια γίνεται ήδη σε πιο απλές μορφές.  Μιλάμε για δυνατότητα επανα – προγραμματισμού ή επανασχεδιασμού της εσωτερικής του δομής. Σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτό το υπερ-λογισμικό , αν του δοθεί η πρόσβαση θα μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το λογισμικό της Ανθρώπινης Νοημοσύνης σε Gigabytes….

Μια πολύ σημαντική καινοτομία στην παρουσίαση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο βιβλίο είναι ο άμεσος συσχετισμός της με την ανθρώπινη νοημοσύνη και τα εξελικτικά της στάδια στη Γη. Η Ζωή 1.0 (LIFE 1.0) αναφέρεται στις βιολογικές ρίζες και στις απλές μορφές ζωής που αδυνατούν να επανασχεδιάσουν το υλισμικό και το λογισμικό τους στη διάρκεια της ζωής και καθορίζονται αποκλειστικά από το DNA, Η Ζωή 2.0 , (LIFE 2.0) στην οποία ανήκουν οι σημερινοί άνθρωποι, μπορεί να επανασχεδιάσει μεγάλο μέρος του λογισμικού της και επαναπροσδιορίσει πλήρως την κοσμοαντίληψη αλλά και τους στόχους της. Τέλος η Ζωή 3.0 (LIFE 3.0) που δεν υπάρχει ακόμα στη Γη, μπορεί να επανασχεδιάσει εντυπωσιακά όχι μόνο το λογισμικό αλλά και το υλισμικό της, αντί να περιμένει να εξελιχθεί σταδιακά μετά από πολλές γενιές.

Οι έρευνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον 21ο αιώνα σχετίζονται άμεσα με την εξελικτική βιολογία, της ανθρώπινη νευρολογία και τη νευροχειρουργική. Επιστήμες που έχουν σημειώσει τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ακριβώς λόγω της εξέλιξης της Τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που στις έρευνες αυτές για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα παρατηρήσετε ότι δεν συμμετέχουν πλέον μόνο επιστήμονες για πληροφορική και υπολογιστές αλλά και νευροεπιστήμονες και νευροχειρουργοί.

Έτσι το βιβλίο Life 3.0 του Max Τegmark δεν προσφέρει μόνο μια καταιγιστική πληροφόρηση για τα σύγχρονες έρευνες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και μια συναρπαστική ξενάγηση στο τοπίο του ανθρώπινου εγκεφάλου και της ανθρώπινης εξέλιξης με τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής και την ορολογία των υπολογιστών. Το λογισμικό της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου λογισμικού προστίθεται επίσης μετά τη γέννησή μας, (μέσω της μάθησης) είναι χρήσιμο -εφόσον η τελική νοημοσύνη μας δεν περιορίζεται από τον όγκο της πληροφορίας που μπορούμε να προσλάβουμε, κατά κατά τη σύλληψή μας μέσω του DNA, όπως συμβαίνει με τη ζωή 1.0. Ζυγίζω περίπου 25 φορές περισσότερο από όσο ζύγιζα όταν γεννήθηκα και οι συνάψεις που συνδέουν τους νευρώνες στον εγκέφαλό μου, μπορούν να αποθηκεύσουν 100.000 φορές περισσότερη πληροφορία απ’ ότι το DNA με το οποίο γεννήθηκα. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποθηκεύονται στις συνάψεις ισοδυναμούν με 100 Terabyte πληροφορίας, ενώ στο DNA είναι αποθηκευμένες περίπου 1 Gigabyte πληροφορίας, περίπου όσο το μέγεθος μιας ταινίας σε ένα DVD”…… (σελ. 51)

Αόρατη απειλή

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται μια σημαντικότατη διαφορά που το βιβλίο βοηθά τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα όταν μιλούσαμε για τεχνητή νοημοσύνη εννοούσαμε τα …ρομπότ. Δηλαδή ανθρωπόμορφες μηχανές που θα κινούνταν ανάμεσα μας, θα έκαναν δουλειές που θα τους αναθέταμε και κάποια στιγμή υπήρχε η πιθανότητα, συχνότατο σενάριο στην επιστημονική φαντασία, να μας απειλήσουν ως είδος. Για τον κόσμο που περιγράφει ο Max Tegmark το σενάριο αυτό φαίνεται εντελώς παιδαριώδες. Η …εξωτερική εμφάνιση, δηλαδή το περίβλημα, είναι το λιγότερο και το ευκολότερο. Το μείζον ζήτημα είναι η δημιουργία του λογισμικού. Αν δημιουργηθεί το λογισμικό, το οποίο στην εποχή του διαδικτύου μπορεί και να διαδοθεί σε χρόνο αναπνοής, το περίβλημα θα είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει. Και τι θα συμβεί αν αυτό το λογισμικό, αυτή η Τεχνητή Νοημοσύνη πέσει σε κακόβουλα χέρια; Πως μπορεί να προστατευθεί η κοινωνία από μια τέτοια απειλή;

Στα αυτιά του μέσου ανθρώπου μπορεί όλα αυτά να ακούγονται απίθανα, κάτι παραπάνω από επιστημονική φαντασία, όμως το γεγονός ότι ισχυροί επιχειρηματίες όπως ο Elon Msuk  επενδύουν στις έρευνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνουν σε αυτές μεγάλη δόση ρεαλισμού. Η πιθανότητα να δημιουργηθεί η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη (Artificial General Intelligence) φαίνεται ακόμη πολύ μακρινή, όμως ήδη οι εξελίξεις στους επιμέρους τομείς είναι πραγματικά καταιγιστικές. Και τι θα συμβεί αν πέσουν σε λάθος χέρια; Δηλαδή σε πρόσωπα που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, σε κυβερνήσεις που θα τις χρησιμοποιούσαν ως υπερ – όπλα για επιθετικούς σκοπούς, σε παράνομα κυκλώματα, σε “νοσηρούς εγκεφάλους”; Εδώ φτάνουμε στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά επειδή η “φαντασία” αυτή μας πλησιάζει πλέον ….επικίνδυνα, ίσως είναι ο καιρός να αναλάβουμε δράση και -αν είναι δυνατόν- να προστατευτούμε.

Το Κίνημα για την Ωφέλιμη Τεχνητή Νοημοσύνη

Για το λόγο αυτό και πιθανόν επειδή θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ, ο Max Tegmark ηγείται του Κινήματος για την Ωφέλιμη ΤΝ στο οποίο συμμετέχουν διαπρεπείς ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο και πραγματοποίησαν το 1ο Συνέδριο τους τον Ιανουάριο του 2015 στο Πουέρτο Ρίκο.

Ανάμεσά τους οι Stuart J. Russel, Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Berkeley California και επίκουρος Καθηγητής Νευρολογικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο San Francisco, Tom Dietterich καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και Πρόεδρος της Ένωσης για την Πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, Demis Hassabis, (Ντέμης -Δημοσθένης- Χασάμπης, Βρετανός κυπριακής καταγωγής , ερευνητής ΤΝ, νευροεπιστήμονας, από τους ιδρυτές της εταιρείας DeepMind και σήμερα στέλεχος της Google, Wendell Wallach, συγγραφέας και σύμβουλος του Πανεπιστημίου Yale, Elon Musk επιχειρηματίας και επενδυτής, Sean Legassick,επικεφαλής του τμήματος για την επίδραση της ΤΝ στην κοινωνία της DeepMind θυγατρικής της Google  David Vladeck  δικηγόρος, πρώην διευθυντής του Προεδρείου Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ και πολλοί άλλοι.

Μπορεί βέβαια η αναζήτηση της Τεχνητής Υπερνοημοσύνης να αποδειχθεί κάτι ανάλογο με την Φιλοσοφική Λίθο των αλχημιστών, όμως οι έρευνες γύρω από αυτήν σίγουρα θα γεννήσουν παράγωγα πολλών ειδών και πολλαπλών χρήσεων. Ένα από αυτά που ερευνάται ήδη είναι η δυνατότητα μέσω της ΤΝ η ζωή να εξαπλωθεί στο Σύμπαν. Ο Larry Page  συνιδρυτής της Google και ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, έχει υπάρξει ένας από τους συνομιλητές του Max Tegmark και υποστηρίζει πως αν η ζωή εξαπλωθεί ποτέ σε όλο τον Γαλαξία και ακόμη παραπέρα, πράγμα που πιστεύει ότι επιβάλλεται, τότε αυτό οφείλει να γίνει σε ψηφιακή μορφή..” Ο Larry Page σύμφωνα με τον Tegmark ανήκει στην ομάδα των “ψηφιακών ουτοπιστών” και υποστηρίζει πως “ Η ψηφιακή ζωή είναι το φυσικό και επιθυμητό επόμενο βήμα στην κοσμική εξέλιξη και πως αν αφήσουμε ελεύθερα τα ψηφιακά μυαλά χωρίς να τους σταθούμε εμπόδιο ή να τα υποδουλώσουμε, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό”.(σελ 57). Αυτό που κυρίως τον προβληματίζει είναι πως η παράνοια με την ΤΝ μπορεί να καθυστερήσει την ψηφιακή ουτοπία και /ή να την παραδώσει στα χέρια του στρατού, κάτι που θα ερχόταν σε σύγκρουση με το σύνθημα της Google Μην είσαι κακός”.

Με άριστη μετάφραση στα ελληνικά του Νίκου Αποστολόπουλου και γλωσσική επιμέλεια από τον Ν. Χούνο η κυκλοφορία του βιβλίου Life 3.0 Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης” από τον εκδοτικό οίκο Τραυλός, αποτελεί πραγματική προσφορά για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Ευφυές, τεκμηριωμένο και πυκνογραμμένο αλλά ευανάγνωστο, προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή του αναγνώστη και γίνεται βιβλίο αναφοράς για ένα θέμα που δυστυχώς- στην Ελλάδα είναι ελάχιστα γνωστό. Προσφέρει συναρπαστικές, ανεκτίμητες και έγκυρες πληροφορίες για τις εντυπωσιακές εξελίξεις της έρευνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και την ευκαιρία να αντιληφθούμε τη δική μας, την ανθρώπινη νοημοσύνη ως ένα περίτεχνο, προσαρμοστικό και αξιοθαύμαστο βιολογικό λογισμικό. Ένα βιβλίο για τις προκλήσεις, τα ηθικά διλήμματα και τις παγίδες του ψηφιακού μέλλοντος της ανθρωπότητας.

info@bookbar.gr

INFO

LIFE 3.0

Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Max Tegmark

Μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος

Εκδοτικός Οίκος Τραυλός

Σελ. 576 Τιμή € 24,00

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι Ωμέγα είχαν ιδρύσει μια μιντιακή εταιρεία όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες τεχνολογικές προσπάθειές τους, αλλά επίσης για το επόμενο βήμα του τολμηρού σχεδίου τους : να κατακτήσουν τον κόσμο. Μέσα σε ένα χρόνο από την ίδρυσή τους, είχαν προσθέσει στο δυναμικό τους καλά ειδησεογραφικά κανάλια απ’ όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τα αρχικά κανάλια τους, τα καινούργια είχαν σκοπίμως σχεδιαστεί ώστε να χάνουν χρήματα και πλασαρίστηκαν ως δημόσιες υπηρεσίες, […..] Στρατολογώντας επιθετικούς δημοσιογράφους και ερευνητές – ρεπόρτερ με άκρως ανταγωνιστικούς μισθούς, έφεραν στην οθόνη ταλέντο και σημαντικά ευρήματα. Με όπλο αιχμής μια παγκόσμια διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία πλήρωνε όποιον αποκάλυπτε οτιδήποτε παρουσίαζε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον -από τη διαφθορά των τοπικών άρχών μέχρι και συγκινητικά γεγονότα – κατάφερνα συνήθως να δημοσιεύουν πρώτοι την ιστορία. [….] Βασικός στόχος της ειδησεογραφικής στρατηγικής τους στη Φάση 1 ήταν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, πράγμα που κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία. Η πρωτόγνωρη προθυμία τους να χάσουν χρήματα, τους έδωσε τη δυνατότητα να καλύπτουν με εξαιρετική επιμέλεια τα περιφερειακά και τοπικά νέα, ενώ οι ερευνητές – ρεπόρτερ αποκάλυπταν συχνά σκάνδαλα τα οποία πραγματικά επηρέαζαν τους τηλεθεατές.” (LIFE 3.0. σελ. 33)

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Θεόδωρος Ισαακίδης, Αττική

Δημήτρης Λεβογιάννης, Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

LEFE 3.0 – Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης”, Max Tegmark, Εκδοτικός Οίκος Τραυλός

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, θα παραλάβετε το βιβλίο μέσω courier. Γράψτε την ταχυδρομική σας διεύθυνση με τον Τ.Κ. και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Αν το δώρο δεν παραληφθεί και επιστραφεί, η αποστολή δεν επαναλαμβάνεται.

  • Οι κάτοικοι Αθηνών θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Τραυλός, Καλλιδρομίου 54Α, Αθήνα Τ.Κ. 114 73, Τηλ.: 210-38.14.410 | 210-38.13.591, Fax: 210-38.28.174 e-mail: info@travlos.gr | url:www.travlos.gr

* Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Φόρμες Συμμετοχής με GREEKLISH θεωρούνται  ΑΚΥΡΕΣ. 

  • Καλή Τύχη!!!