Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 στην Καναδή Άλις Μονρό

1
1479

Η Σουηδική Ακαδημία τιμά το διήγημα| 

 Η Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό, μια από τις πιο διακεκριμένες διηγηματογράφους παγκοσμίως, είναι εδώ και λίγες ώρες η κάτοχος του φετινού Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013. Παρά το γεγονός ότι στα 82 της χρόνια, η Άλις Μονρό δεν έχει εκδώσει κανένα μυθιστόρημα, η Σουηδική Ακαδημία τίμησε την προσφορά της στο διήγημα και στη σχετική ανακοίνωση, την χαρακτήρισε «Αυθεντία των μικρών ιστοριών». 

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η  Άλις  Μονρό  (Alice Munro) γίνεται η 13η και …τυχερή γυναίκα συγγραφέας στην οποία απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας και η 110η κάτοχος του διαπρεπούς Βραβείου στην ιστορία  του θεσμού. Το προηγούμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε γυναίκα είχε απονεμηθεί στην ρουμανικής καταγωγής Χέρτα Μίλερ.

Ακόμη μια διάψευση των προγνωστικών

Με τη φετινή απονομή η Σουηδική Ακαδημία διέψευσε για μία ακόμη φορά τα προγνωστικά που φέτος στην κορυφή του καταλόγου των υποψηφίων για Νόμπελ έφεραν τον διακεκριμένο Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι., ενώ για μία ακόμη χρονιά, αναφερόταν και το όνομα του σπουδαίου Αμερικανού τραγουδοποιού Μπόμπ Ντίλαν. Φυσικά στον κατάλογο με τα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνία συναντήσαμε και φέτος τους … συνήθεις υπόπτους» Phillip Roth, Thomas Pynchon, Margaret  Atwood, τον  Σύριο ποιητή Adonis, τον Ισραηλινό συγγραφέα David Grossman κα. Το όνομα της Alice Munro βρισκόταν στο κατάλογο των φετινών φαβορί, σίγουρα όμως , δεν ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν την τελική επιλογή της.  Από την πλευρά της η «συγκάτοικός» της στη λίστα των φαβορί Margaret Atwood , ένθερμη θαυμάστρια της Καναδής διηγηματογράφου, όταν ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία το όνομα της Alice Munro, σχολίασε στο λογαριασμό της στο Twitter με το επιφώνημα ‘Hooray!’.

Ένα Νόμπελ για το διήγημα

Η Alice Munro είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις συγγραφέως που στήριξε την λογοτεχνική της διαδρομή αποκλειστικά στο διήγημα και όχι στο μυθιστόρημα. Σε παλαιότερη συνέντευξή της στην αγγλική The Guardian είχε σχολιάσει αυτή την επιλογή της με τον εξής ειλικρινή τρόπο: «Δεν αισθάνομαι έτοιμη να κάνω κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν έχω σταματήσει να το προσπαθώ. Κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα βιβλίο μου σκέπτομαι: Λοιπόν τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρωθώ και να γράψω κάτι σοβαρό. Αρκετές φορές διαβάζω τα μυθιστορήματα και συνειδητοποιώ ότι τα έχουν γράψει απλοί άνθρωποι… Λέω στον εαυτό μου ότι αφού μπορώ να γράψω μια ιστορία που να ξεπερνά τις 60 σελίδες, δεν θα είναι και τόσο δύσκολο. Όμως ούτε κι αυτό με πείθει».

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 σε μια κατ’ αποκλειστικότητα διηγηματογράφο επισημοποιεί και επικαιροποιεί τη λογοτεχνική αξία του συγκεκριμένου είδους, στη μικρή  φόρμα του οποίου έχουν γραφτεί αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ας μην λησμονούμε τα εξαίσια διηγήματα του Rudyard Kipling οποίος επίσης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 σε ηλικία 42 μόλις ετών και έγινε ο νεότερος συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο στην ιστορία του θεσμού.

Η “συναταξιοδότηση”  και η μοναξιά του συγγραφέα

Alice-Munro-001Η Άλις Μονρό έχει εκδώσει 13 συλλογές διηγημάτων. Στην πιο πρόσφατη με τίτλο . Dear life περιλαμβάνει και ένα κεφάλαιο με τον τίτλο Finaleπου ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στη δική της ζωή. Τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε τιμηθεί με το Βραβείο Canadas Trillium Book Award  είχε αναγγείλει την απόφασή της να αποσυρθεί από την συγγραφή. Σε συνέντευξή της είχε πει στον δημοσιογράφο που τη ρώτησε για αυτή την απόφαση: «Όπως καταλαβαίνετε έχω φτάσει σε ένα στάδιο που πρέπει να σκεφτώ τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Νομίζω ότι κι εσείς αν φτάνατε στην ηλικία μου δεν θα θέλατε να ζείτε μόνος, όπως οφείλει να ζει ένας συγγραφέας. Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να γίνεται κανείς κοινωνικός σε λάθος στιγμή της ζωής του».

Η δήλωση για την απονομή του Νόμπελ

Η Alice Munro που έμαθε για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ από την κόρη της, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα τύχει τέτοιας  τιμής, με το μεγαλύτερο βραβείο λογοτεχνίας παγκοσμίως. Όπως είπε: «Αισθάνομαι κατάπληκτη και ιδιαίτερα ευγνώμων. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη διότι αυτό το βραβείο θα ευχαριστήσει πολλούς συμπατριώτες μου Καναδούς. Είμαι επίσης ευτυχής διότι πιστεύω ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον για την καναδική λογοτεχνία.

Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το 2009 η Μονρό τιμήθηκε με το Man Booker International, η κριτική επιτροπή του βραβείου σημείωνε: «Με κάθε διήγημά της η Μονρό καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Μονρό μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».
Στα ελληνικά τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν τα αριστουργήματά της Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει και Πάρα πολλή ευτυχία.

Η τελετή για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.  Το Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο με 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 925.000 ευρώ)

Το περσινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είχε κερδίσει ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν.

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012 στον Κινέζο Μο Γιαν

Νόμπελ 2011: Η Σουηδική Ακαδημία επιλέγει Σουηδό ποιητή

 

 

1 COMMENT