Βραβείο Booker 2013 στην 28χρονη Eleanor Catton

0
902

Μεγάλος  «νικητής»  η αλλαγή του κανονισμού |

Ανοίγει ο δρόμος του Booker για τους Αμερικανούς συγγραφείς |

 Διπλό ρεκόρ στην ιστορία του λογοτεχνικού

 Βραβείου  Booker  για την φετινή νικήτρια. Η  28χρονη Eleanor Catton που τιμήθηκε με το βρετανικό Λογοτεχνικό Βραβείο  Booker 2013 για το μυθιστόρημα The Luminaries,  γίνεται η νεότερη νικήτρια του βραβείου  και το  832 σελίδων βιβλίο της, το μεγαλύτερο σε όγκο μυθιστόρημα που κερδίζει Booker , στην ιστορία του θεσμού.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η καταγόμενη από τη Νέα Ζηλανδία συγγραφέας,  ξεκίνησε να γράφει ογκώδες έργο, της σε ηλικία 25 μόλις ετών. Πρόκειται για ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται κατά τον 19ο αιώνα και συνδυάζει την περιπέτεια, το κυνήγι το χρυσού, το έγκλημα και το μυστήριο. Σήμερα στα 28 της χρόνια η Eleanor Catton σηματοδοτεί και το «τέλος εποχής» για μια περίοδο 45 ετών του  Booker, στη διάρκεια της οποίας μπορούσαν να το διεκδικήσουν μόνο συγγραφείς από χώρες – μέλη της βρετανικής Κοινοπολιτείας και Ιρλανδοί. Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου, να δούμε στους καταλόγους των υποψηφίων και τους Αμερικανούς λογοτέχνες.

Στροφή στα βιβλία που με το βάρος τους συγκρατούν τις ..πόρτες!

Αναφερόμενος στη φετινή επιλογή της νικήτριας ο πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής του Booker , συγγραφέας και κριτικός Robert Macfarlane αναφέρθηκε στον όγκο του βιβλίου και παραδέχτηκε ότι οι αναγνώστες θα πρέπει φέτος να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα βιβλία που συνήθως χρησιμεύουν για να συγκρατούν  με το βάρος τους τις … πόρτες! Όπως είπε το βιβλίο έχει σχετικά αργό ξεκίνημα, όμως η συνέχεια και η δομή των κεφαλαίων σε  αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Η Eleanor Catton είναι η δεύτερη Νεοζηλανδή συγγραφέας που τιμάται με το Βραβείο Μπούκερ, μετά τον Ken Hulme που το είχε κερδίσει το 1985 με το βιβλίο “The Bone People”.  Επίσης γίνεται πια η νεότερη νικήτρια του Μπουκερ, σπάζοντας το «ρεκόρ» του Ben Okri που πήρε το Μπούκερ το 1991 σε ηλικία 32 ετών.

Από την πλευρά της η Eleanor Catton δήλωσε πως μόλις άκουσε ότι κέρδισε το φετινό Βραβείο Booker αισθάνθηκε σαν αν κτύπησε πάνω σε έναν λευκό τοίχο.  Όπως είπε «Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι περίεργο πράγμα. Διότι δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθός του παρά μόνο όταν το έχεις τελειώσει. Όταν λοιπόν είχα φτάσει στο τέλος, πήρα μια πρώτη γεύση καθώς πατώντας το “Save” στο Word συνειδητοποίησα ότι πήρε τραγικά  μεγάλο χρονικό διάστημα για να το αποθηκεύσω».

Πραγματικός «νικητής» του φετινού  Booker η αλλαγή του καταστατικού

Ανοίγει ο δρόμος για τους Αμερικανούς συγγραφείς

Αν όμως η βράβευση μιας 28χρονης συγγραφέως με το διακεκριμένο βραβείο  αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, τις εντυπώσεις της φετινής απονομής του Βραβείου Booker κέρδισε η ανακοίνωση για την αλλαγή του καταστατικού. Μια είδηση που συζητήθηκε ευρύτατα στον βρετανικό τύπο, συγκεντρώνοντας θετικές αλλά και αρνητικές κριτικές. Έτσι αν από το 1969 που ιδρύθηκε  ο θεσμός μέχρι σήμερα, οι υποψήφιοι  του Booker μπορούσαν να είναι μόνο συγγραφείς από χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και Ιρλανδοί, από την επόμενη χρονιά το Βραβείο Booker θα μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε συγγραφέας έχει γράψει μυθιστόρημα στην αγγλική γλώσσα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον στην «αρένα» των διεκδικητών θα μπορούν να βρεθούν και οι Αμερικανοί συγγραφείς. Με όλα τα προφανή επακόλουθα.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για το Βραβείο Booker θα διευρυνθεί και φυσικά θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μια …λογοτεχνική θύελλα στη Βρετανία. Πολλοί σημαντικοί Βρετανοί συγγραφείς, στράφηκαν εναντίον της απόφασης. Ανάμεσα τους ο Julian Barnes και ο Phillip Hensher, ο οποίος σε άρθρο του στην Guardian, εξέφρασε τις διαφωνίες του και  επεσήμανε πως με την απόφαση αυτή το Booker κινδυνεύει να υποβαθμισθεί σε ένα αμερικανικό βραβείο δευτερεύουσας σημασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των βραβείων Jonathan Taylor δήλωσε ότι αν οι κανονισμοί δεν αλλάξουν, τα Μπούκερ θα μοιάζουν με Ολυμπιάδα χωρίς την Κίνα!

Βραβείο Booker vs. Folio Prize 

the_luminaries_coverΕυρέως διαδεδομένη,  αν και έχει διαψευσθεί, είναι η υποψία πως η κίνηση αυτή των Booker αποτελεί απάντηση στη δημιουργία του Folio Prize που θα είναι ανοικτό σε όλα τα μυθιστορήματα τα οποία γράφονται στα αγγλικά.

Το Folio Prize , το οποίο θα κάνει την πρώτη του απονομή τον Μάιο του 2014, δημιουργήθηκε από μια πλειάδα εκλεκτών λογοτεχνών και στην Κριτική Επιτροπή του υπάρχουν  βαρυσήμαντα ονόματα όπως της Margaret Atwood , του Peter Carey και του νομπελίστα J.M. Coetzee.  Το Folio Prize δημιουργήθηκε ως αντίδραση στην  στροφή των Booker στα μυθιστορήματα μαζικής κατανάλωσης και όχι στην πραγματική λογοτεχνία, με επιλογές που είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων  στη Βρετανία πρόπερσι.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις βρετανικές έριδες, η διεύρυνση των βραβείων προμηνύει ενδιαφέρουσες στιγμές για τους αναγνώστες.

Η τελετή της απονομής για λογοτεχνικό Βραβείο Booker 2013 πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο στο  London ‘s Guildhall. Το χρηματικό έπαθλο για τη νικήτρια είναι £50.000 .

info@bookbar.gr 

 

Σχετικά θέματα

Βραβείο Booker 2012 στη Hilary Mantel

BOOKER PRIZE 2011: Βραβείο Booker με …. “The sense of an Ending”!

Βρετανικός πόλεμος βραβείων: Έρχεται το … αντι – Booker Prize!

Ακόμη ένα …χαστούκι στην αξιοπιστία των Booker