Στον πιο σκοτεινό δρόμο – Tami Hoag

0
939

Όταν το θύμα παίρνει στα χέρια του το νόμο/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Αστυνομικές ιστορίες γράφονται πάρα πολλές. Ελάχιστοι όμως είναι οι συγγραφείς αστυνομικών που μπορούν να καθηλώσουν τον αναγνώστη τους, να τον κάνουν να «τρέχει» στις σελίδες σαν …οδηγός της Formula 1 και να μην μπορεί να αφήσει από το χέρια του το …τιμόνι (!) δηλαδή το βιβλίο, διότι θέλει να φτάσει λίγο παρακάτω και λίγο παρακάτω…. Τέτοιου είδους συγγραφέας είναι η Tami Hoag, καθόλου τυχαίο που της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της «Βασίλισσας των αστυνομικών» και τέτοιου είδους μυθιστόρημα είναι το βιβλίο της Στον πιο σκοτεινό δρόμο που μόλις κυκλοφόρησε από τις ανανεωμένες εκδόσεις  Bell / Χαρλένικ Ελλάς.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Είμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν η επιστήμη εξέτασης του DNA βρισκόταν ακόμη σε εμβρυικό επίπεδο. Το ίδιο συνέβαινε και με την επεξεργασία πληροφοριών από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αφού το διαδίκτυο μόλις ξεκινούσε τα πρώτα του ασταθή βήματα.  Σε εκείνη την οριακή εποχή, όπου η εξιχνίαση ενός εγκλήματος δεν βασιζόταν στην δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά στις ικανότητες και το αστυνομικό δαιμόνιο εξειδικευμένων ντετέκτιβ, τοποθετεί την ιστορία Στον Πιο Σκοτεινό Δρόμο (η διεθνώς καταξιωμένη αμερικανίδα συγγραφέας.

Η ειδυλλιακή πόλη Όουκ Νολ της Καλιφόρνιας, γνωστή και από προηγούμενα μυθιστορήματα της Tami Hoag , γίνεται και πάλι ο τόπος δράσης, εκεί όπου η …δαιμόνια συγγραφέας έχει κρύψει μια μοχθηρή και ύπουλη προσωπικότητα. Με γρήγορους ρυθμούς η Tami Hoag παρασύρει τον αναγνώστη στην πλοκή και του αποκαλύπτει το δράμα της κεντρικής ηρωίδας της.

Η Λόρεν Λότον ζούσε στην Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας  και ήταν εκεί όπου η μεγαλύτερη κόρη της, η Λέσλι είχε εξαφανιστεί. Η 16χρονη κοπέλα πήγε σε ένα μπιλιάρδο και από τότε κανείς δεν την είδε ούτε άκουσε τίποτα  γι αυτήν. .  Ο άντρας της Λόρεν, ο Λανς σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Πολλοί ωστόσο θεώρησαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία από τη θλίψη για την απώλεια της κόρης του.

Τώρα η Λόρεν έχει μετακομίσει στο Όουκ Νολ με την μικρότερη κόρη της Λία, όπου πιστεύει ότι θα μπορέσει να την προστατέψει. Η Λία πλησιάζει την ίδια ηλικία που είχε η Λέσλι όταν εξαφανίστηκε και η Λόρεν έχει καταληφθεί από εμμονή σε σχέση με την ασφάλεια της. Έτσι παθαίνει κρίση πανικού όταν βλέπει στο σούπερ μάρκετ του Όουκ Νολ έναν άντρα που πιστεύει ότι ήταν ο απαγωγέας της Λέσλι. Αμέσως σκέπτεται ότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στο Όουκ Νολ για να βλάψει και κάποιον άλλον.

Το μυθιστόρημα εστιάζει στην απόγνωση που νοιώθει το θύμα. Διότι η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις το θύμα έχει λιγότερα νομικά δικαιώματα από τον ύποπτο για κάποιο έγκλημα.  Η Λόρεν θέλει να συλληφθεί ο ύποπτος όμως η αστυνομία αδυνατεί να κάνει κάτι τέτοιο διότι δεν έχει καταδικαστεί για κάποια παράνομη πράξη ούτε έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα που να δικαιολογεί τη σύλληψη. Όλο αυτό το αδιέξοδο οδηγεί την Λόρεν σε παράνοια και αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια της.

Το μυθιστόρημα της Tami Hoag έχει κάποιους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες. Ένας από αυτούς είναι ο ντετέκτιβ Τόνι Μέντες που μαθαίνει τα προβλήματα της Λόρεν και προσπαθεί να τη βοηθήσει. Ένας άλλος χαρακτήρας είναι η Αν Λεόνε, σύμβουλος για κακοποιημένες γυναίκες. Και αυτή μαθαίνει για το ιστορικό της Λόρεν και προσπαθεί να πλησιάσει την ίδια και την κόρη της.

Με μοναδική μαεστρία η Tami Hoag διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στην πλοκή αυτού του απαιτητικού μυθιστορήματος και ο αναγνώστης νοιώθει την ένταση να αυξάνεται σε κάθε νέα σελίδα.  Έχει μελετήσει και γνωρίζει πολύ καλά τους ήρωες της, τόσο τους καλούς όσο και τους κακούς και ξέρει τον τρόπο για να ανεβάζει την αγωνία στα ύψη. Είναι λίγοι οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που έχουν αυτό το χάρισμα και η Tami Hoag είναι ασφαλώς από τους καλύτερους του είδους.

Το Στον πιο σκοτεινό δρόμο αναφέρεται σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δεν είχε ακόμη εξελιχθεί και η εγκληματολογία δεν είχε αρχίσει να επωφελείται από τα επιτεύγματα και τα εργαλεία  εκείνα στα οποία σήμερα έχουν πρόσβαση οι πάντες. Ο αναγνώστης εκπλήσσεται και απορεί  καθώς συνειδητοποιεί ότι μόλις πριν από λίγες δεκαετίες η ζωή ήταν τόσο πολύ διαφορετική. Το μυθιστόρημα εστιάζει εύστοχα σε αυτές τις διαφορές, προσφέροντας μια «χειροπιαστή» εικόνα για τις συγκλονιστικές τεχνολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον τρόπο ζωής της ανθρωπότητας σε τόσο λίγο χρόνο.

info@bookbar.gr 

 

INFO

Στον πιο σκοτεινό δρόμο

Tami Hoag   

Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου

Bell / Χαρλένικ Ελλάς, 2018

Σελ. 422, Τιμή € 9,90

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Μανώλης Βλαστός, Αθήνα

Μπιλιάνα Καραβελάκη, Ηράκλειο Κρήτης

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στον πιο σκοτεινό δρόμο, Tami Hoag, Εκδόσεις Bell / Χαρλένικ Ελλάς

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Bell (Bell Books) Εμ. Μπενάκη 22, Αθήνα, καθημερινά μέχρι τις 4.00μμ, τηλ. 211-4080820
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει έως και 5 Μαρτίου 2018

Καλή τύχη!!!