Το 42° Φεστιβάλ Βιβλίου επιστρέφει στο Πεδίον του Άρεως

0
633

Συμμετέχουν 15ο εκδοτικοί οίκοι |

Επιστρέφει στο Πεδίον του Άρεως,
festival-vivliou-gerosέντεκα χρόνια μετά, το φετινό 42°Φεστιβάλ Βιβλίου. Μετά το Ζάππειο, η μεγάλη γιορτή του βιβλίου επιστρέφει στο χώρο όπου ξεκίνησε, φιλοδοξώντας να διευρύνει τον κύκλο των αναγνωστών σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη Unicef, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή 150 εκδοτικών οίκων, που παρά την οικονομική κρίση θα δώσουν το “παρών” στην φθινοπωρινή τους συνάντηση με τους αναγνώστες.

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά…

Ωστόσο η επιστροφή του φετινού Φεστιβάλ στο Πεδίον του Άρεως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως μπορούν να επιστρέψουν και οι παλιές καλές εποχές. Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Γιάννης Σολδάτος έδωσε μια πρώτη εικόνα για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή αλλά και για την χρόνια αδιαφορία της πολιτείας για το Φεστιβάλ Βιβλίου. Όπως είπε: «Τα τελευταία 3-4 χρόνια η πολιτεία δεν δίνει καμία σημασία στο Φεστιβάλ Βιβλίου. Πέρα από το να περάσει κάποιος από τα εγκαίνια ή να δώσει την αιγίδα της που δεν κοστίζει τίποτα, οικονομικά δεν συμπαραστέκεται. Κάποια μικρή επιδότηση, που μας έδιναν, σήμερα έχει κοπεί. Το Πεδίο του Άρεως, που αφήσαμε το 2002, δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό. Η πλατεία Αιγύπτου κοντεύει να γίνει πλατεία Αιγύπτου και στην πραγματικότητα. Τότε οι γύρω περιοχές ήταν πνευματικοί θύλακες, όπου έμεναν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι έφυγαν. Επιστρέφουμε στον τόπο του θριάμβου, που όμως δεν είναι ο ίδιος. Επιστρέφουμε στο Πεδίον Άρεως, διότι στο Ζάππειο δεν επιτρέπεται καμία εκδήλωση από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω της ελληνικής προεδρίας και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μας την δίνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων».

 Την εικαστική φροντίδα του φεστιβάλ ανέλαβε ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος. Στη διάρκειά του, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και μεταξύ άλλων, η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Κουντούρη«UTOPIA», η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Πέτρου «Actors» και το θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Στο Άσπρο Μαύρο», με αποσπάσματα από τα «Μονόπρακτα» τουΧάρολντ Πίντερ, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηριδανός.

 Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ: Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00-22.30, Παρασκευή και Σάββατο: 18.00-23.00, Κυριακή: 11:00-22.30.

 info@bookbar.gr