Ο Phillip Roth κερδίζει το Διεθνές Βραβείο Booker 2011

1
623

 

Επίσημη αναγνώριση για τον γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας

Επιτέλους! Επίσημη «ευρωπαϊκή» αναγνώριση για τον γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας! Ο Phillip Roth, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, είναι ο νικητής του Διεθνούς Βραβείου Booker  2011, (Man Booker International Prize) που απονεμήθηκε φέτος για τέταρτη φορά.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ο Phillip Roth, που εδώ και μία δεκαετία , είναι ανάμεσα στα «μόνιμα φαβορί» για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, χωρίς ωστόσο να το έχει κερδίσει μέχρι στιγμής, επικράτησε ανάμεσα σε μια λαμπερή shortlist που περιλάμβανε εκλεκτά ονόματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Ανάμεσα στους συνυποψήφιους- ανταγωνιστές του,  ήταν ο  διακεκριμένος Βρετανός συγγραφέας Phillip Pullman, ο Κινέζος συγγραφέας  Su Tong, οι συμπατριώτισσες  του Αμερικανίδες  Anne Tyler και Marilynne Robinson, ο Αυστραλός David Malouf και βέβαια ο «πολύς» και … «καταζητούμενος»  John Le Carre, που αιφνιδίασε τους πάντες, όταν ζήτησε να διαγραφεί το όνομά του από την shortlist των Booker, χωρίς ωστόσο η άρνησή του να γίνει δεκτή!….

Αναλύοντας το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Rick Gekoski δήλωσε ότι, για περισσότερα από 50 χρόνια, τα βιβλία του Φίλιπ Ροθ  έχουν «προκαλέσει, διεγείρει και ψυχαγωγήσει ένα τεράστιο κοινό, που συνεχώς διευρύνεται».

 

Ένα …θαύμα ενεργητικότητας

 

«Η δημιουργική του φαντασία, όχι μόνο έχει επαναπροσδιορίσει την άποψή μας για την Εβραϊκή ταυτότητα, αλλά επιπλέον έχει αναζωογονήσει τη μυθοπλασία και όχι μόνο την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια» τόνισε  ο Gekoski και αναφέρθηκε στην αστείρευτη δημιουργικότητά του Roth,  η οποία όπως φαίνεται, μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και η ηλικία του! «Είναι αξιοσημείωτο ότι η σταδιοδρομία του ενώ ξεκίνησε από πολύ υψηλό επίπεδο, γίνεται όλο και καλύτερη. Στα 50 και στα 60 του χρόνια,  ενώ οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, έγραψε μία σειρά από βιβλία εξαιρετική ποιότητας. Για παράδειγμα το πιο πρόσφατο βιβλίο του το «Νemesis» του 2010 είναι τόσο φρέσκο και ζωντανό όσο και αξιομνημόνευτο, όπως και όλα τα έργα του. Πρόκειται για μια εκπληκτική περίπτωση.»

 

Phillip Roth: Ικανοποίηση και …μεταφραστικές ανησυχίες

 

Από την πλευρά του ο Phillip Roth ευχαρίστησε τους κριτές που τον τίμησαν με αυτό το «αξιοσέβαστο Βραβείο» . Όπως υπογράμμισε: «Μία από ξεχωριστές χαρές που απολαμβάνω ως συγγραφέας, είναι να διαπιστώνω ότι το έργο μου διαβάζεται από το διεθνές κοινό, παρά τις όποιες μεταφραστικές κακοτεχνίες μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.» Πράγματι ο ιδιαίτερος, πολυσύνθετος, μακροπερίοδος και μουσικός λόγος του Phillip Roth είναι από τους πιο δύσκολους να αποδοθούν σε μία άλλη γλώσσα, σύμφωνα με έγκριτους μεταφραστές του. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι η μεταφραστική απόδοση των έργων του, τον απασχολεί προσωπικά. Ο ίδιος τόνισε: «Ελπίζω ότι αυτό το βραβείο θα με κάνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, σε αναγνώστες που δεν γνωρίζουν ακόμη το έργο μου. Πράγματι είναι μία μεγάλη τιμή και αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένος γι αυτό.»

 

Ένα Βραβείο εφ’ όλης της ύλης

 

Το Διεθνές Βραβείο Booker συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο £ 60.000 και αναφέρεται στο σύνολο του έργου του συγγραφέα και όχι σε ένα μόνο μυθιστόρημα, όπως συμβαίνει με το ετήσιο Βραβείο Booker. To Διεθνές Βραβείο Booker άρχισε να απονέμεται το 2005 και ο πρώτος που το κέρδισε, ήταν ο Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ. Με το Διεθνές Booker έχει τιμηθεί ο Νιγηριανός Chinua Achebe και η Καναδή διηγηματογράφος Alice Munro. Στο Διεθνές βραβείο Booker δεν υποβάλλονται προτάσεις από τους εκδοτικούς οίκους. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την Κριτική Επιτροπή, με συγγραφείς από την παγκόσμια λογοτεχνία, υπό την προϋπόθεση ότι το έργο τους έχει ευρύτατα μεταφραστεί στα αγγλικά.

Ο Phillip Roth έχει γράψει 31 μυθιστορήματα και έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο πολύ νέος. Το πρώτο του βιβλίο το «Αντίο Κολόμπους» εκδόθηκε το 1959, όταν ο ίδιος ήταν 26 ετών. Για το βιβλίο εκείνο, ο διακεκριμένος και νομπελίστας ομότεχνός του Saul Bellow είχε δηλώσει: «Πρώτο βιβλίο, αλλά όχι βιβλίο πρωτάρη. Σε αντίθεση με όλους εμάς, που ερχόμαστε στον κόσμο τυφλοί και γυμνοί ο κος  Roth εμφανίζεται με νύχια, με μαλλιά, με δόντια και άψογη ομιλία. Είναι προικισμένος, πνευματώδης, δραστήριος και έχει ικανότητες βιρτουόζου.»

Δέκα χρόνια αργότερα το μυθιστόρημα «Σύνδρομο Πορτνόϊ» σοκάρισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε  κύματα οργής με τις σαφέστατες περιγραφές σεξ και αυνανισμού. Παρόλα αυτά τα έργα που του έφεραν την ευρύτερη αναγνώριση, ήταν η τριλογία, «Αμερικανικό Ειδύλλιο» (1998), «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (1998) και «Το ανθρώπινο στίγμα» (2000). Με τα έργα αυτά κατέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου εν ζωή Αμερικανού συγγραφέα.

Ο Phillip Roth έχει ήδη τιμηθεί με το Βραβείο Pulitzer, δύο φορές με το National Book Award, τρείς φορές με το PEN/Faulkner Award και θεωρείται ο κυριότερος υποψήφιος που θα μπορούσε να ξαναφέρει ένα Βραβείο Νόμπελ στην Αμερική.

info@bookbar.gr

INFO

Tα μυθιστορήματα του Phillip Roth κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις

 

Δείτε τη δήλωση του Philip Roth

http://www.youtube.com/watch?v=B6uL8SUYqeY&feature=player_profilepage’

 

Σχετικά links

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Roth

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%80_%CE%A1%CE%BF%CE%B8

 

Σχετικά θέματα (links)

O John le Carre …. «καταζητείται» από το Διεθνές Βραβείο Booker !