«Έφυγε» η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί

0
519

Μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, μια από τις πιο σημαντικές πρέσβειρες του ελληνισμού στο εξωτερικό πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Ο θάνατός της, στις 18 Δεκεμβρίου 2010, ανακοινώθηκε από τον εκδότη της Μπερνάρ ντε Φαλουά.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί (Jacqueline Worms de Romilly 26 Μαρτίου 1913 – 18 Δεκεμβρίου 2010) υπήρξε  διακεκριμένη ελληνίστρια με διεθνή αναγνώριση. Αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η αποδημία της αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα. Ενσάρκωνε μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού και μέσα σε διάστημα 60 δημιουργικών ετών, έγραψε πολλά έργα. Το 1988 εξελέγη η δεύτερη γυναίκα – μέλλος της γαλλικής Ακαδημίας, μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1995 είχε λάβει την ελληνική υπηκοότητα, τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση και το 2000 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του ελληνισμού.

Καρπός των μελετών της ήταν πάνω από είκοσι έργα για τα μεγάλα κλασσικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο, τους τραγικούς, τον Όμηρο και τους σοφιστές, τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατίας, τον ανθρωπισμό στην ελληνική σκέψη και την εξέλιξη του νόμου στα κλασσικά κείμενα. Το κύριο αντικείμενο των μελετών της ωστόσο, ήταν ο Θουκυδίδης, το έργο του οποίου μετέφρασε και αφιέρωσε σε αυτόν πολλές μελέτες που την καθιέρωσαν σε διεθνές επίπεδο.

Ο ελληνικός πολιτισμός όχημα για τη Δημοκρατία και αντίδοτο στην κρίση

Η Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκός, ισόβια γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας, έκανε την εξής ανακοίνωση για το θάνατό της: «Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της ζωή στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό γιατί θεωρούσε ότι ήταν μια εκπαίδευση για την κατανόηση της ελευθερίας του ατόμου, στην προσήλωση στη δημοκρατία.» Πίστευε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να αντλήσει δύναμη και ιδέες από τα κλασσικά κείμενα για να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα και την κρίση.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί  υπέφερε πολύ εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια από το γεγονός ότι έβλεπε να φθίνει η μελέτη της ελληνικής γλώσσας και αυτό της προκαλούσε τεράστιο πόνο,  όπως επεσήμανε η Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκός και τόνισε ότι ο καλύτερος φόρος τιμής θα ήταν «Να δοθεί εφεξής μεγαλύτερη σημασία στην ελληνική γλώσσα την οποία υποστήριξε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα μας.»

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κυκλοφορεί στα ελληνικά, με πιο πρόσφατη την έκδοση του βιβλίου «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή» (Εκδόσεις Ωκεανίδα) Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αποφάσισε να τιμήσει την ξεχωριστή προσωπικότητα της, προαναγγέλλοντας σειρά σεμιναρίων γύρω από το έργο της στο πλαίσιο του Εργαστηρίου του Βιβλίου.

info@bookbar.gr


Σχετικά links:

www.ekebi.gr

KING’S COLLEGE: Λουκέτο στις Νεοελληνικές Σπουδές

Cambridge in Danger

Κωνσταντίνος Δημάδης: Οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη