«Η ΕΡΗΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ»

0
730

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΚΙΝΟΣ

Συμβολικό, ατμοσφαιρικό, ονειρικό και με σαφείς αναφορές σε θέατρο παραλόγου το νέο μυθιστόρημα του Μιχάλη Φακίνου. Ένα βιβλίο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και επιδέχεται πολλές ερμηνείες και αναγνώσεις. Τέσσερεις ήρωες και μια ηρωίδα. Τέσσερεις αλλοπρόσαλλοι τύποι, περιθωριακοί καλλιτέχνες, πρώην τρόφιμοι ψυχιατρείου, τέσσερεις «καρικατούρες» προσώπων, χρησιμοποιούν τα ονόματα των παλιών κωμικών,  των αδελφών Μάρξ και φτιάχνουν μια ορχήστρα. Χωρίς ωστόσο να ξέρουν μουσική… Είναι η Ορχήστρα των Εντυπώσεων!

Ο Γκράουτσο λέει ότι παίζει κλαρινέτο, ο Τσίκο λέει ότι παίζει βιολί, ο Ζέπο λέει ότι παίζει πολυόργανο και ο Χάρπο λέει ότι παίζει …τσατσάρα! Αυτοί οι παράδοξοι «μουσικοί» κάνουν εμφανίσεις σε διάφορα μικρομάγαζα και προσπαθούν να δώσουν στις άναρθρες κραυγές και στους παράφωνους ήχους, συναίσθημα και να εκφράσουν το δικό τους στίγμα για την εποχή. Παραδόξως, το κοινό, αντί να τους αποδοκιμάζει, τους ακούει με προσοχή. Κάποιος μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό που παίζουν είναι η μουσική του Χάους….

Σε μια από αυτές τις εμφανίσεις τους γνωρίζονται με την ωραία Μπέλα, ένα πλάσμα αλλόκοτο, σαν εξωτικό, μια ακόμη περιπλανώμενη ψυχή, που μπαίνει στη συντροφιά τους. Η ωραία Μπέλα αφηγείται τρομακτικές ιστορίες  και μόλις τις πει, αποκοιμιέται…  Τους λέει ότι γυρίζει από το Άουσβιτς και κρύβει ένα ταραγμένο παρελθόν. Μπαίνει στην παρέα τους, παίρνοντας τη θέση του Ζέπο που στο μεταξύ έχει πεθάνει. Όμως αρνείται να γίνει μέλος της ορχήστρας. Επιμένει στις ιστορίες της, μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται.

Με φόντο μια πόλη, εμφανώς  την Αθήνα, που βρίσκεται σε τέλμα και πνίγεται στην κίτρινη σκόνη, το μυθιστόρημα αφηγείται και παρωδεί την άκαρπη προσπάθεια της τέχνης και κυρίως της αφήγησης, να βάλει τάξη στο Χάος και να δώσει στη ζωή τη χαμένη της συνοχή.

info@bookbar.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΣΕΛ. 192, ΤΙΜΗ € 12,00