«Ο ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ»

0
1330

ROSEMARY SUTCLIFF

Ακόμη μια περίπτωση όπου ο κινηματογράφος δίνει τοφιλί της ζωής στη λογοτεχνία. Η πρόσφατη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη αυτού του μυθιστορήματος, που θεωρείται από τα κλασσικά της Rosemary Sutcliff (1920-1992), έφερε και πάλι στο προσκήνιο το βρετανικό best seller , παρά το γεγονός ότι γράφτηκε το 1954.

«Ο Αετός της Αυτοκρατορίας» είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ιστορικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα και υπήρξε από τα εμβληματικά έργα της εφηβικής λογοτεχνίας στην Αγγλία. Οι λόγοι εμφανείς. Επική ιστορία, ηρωικά κατορθώματα, περιπέτειες, Ρωμαίοι, στρατιές, προσωπική ανδρεία αλλά και προδοσία, προσφέρουν πλούσιο υλικό που εξάπτει τη φαντασία των εφήβωνκαι όχι μόνοσε όλες τις εποχές.

Όμως, η μεγάλη επιτυχία του στη Βρετανία οφείλεται και σε έναν άλλο λόγο: Στην εποχή που αναφέρεται. Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον 2ο αιώνα μ.Χ, όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες κατακτούσαν τη Βρετανία. Ήταν η εποχή που οι Ρωμαίοι ήταν οι άρχοντες και οι Βρετανοί οι πληβείοι! Να, υπήρξε και αυτή η εποχήΣτην εξέλιξη του βιβλίου οι Λατίνοι είναι οι κατακτητές και οι Βρετανοί οιιθαγενείς!

Ρωμαίος άλλωστε είναι και ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο νεαρός στρατιώτης Μάρκους, που θέλει να ανακαλύψει τι απέγινε ο πατέρας του που ήταν αρχηγός της λεγεώνας. Ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή αναζήτησης, μεταμφιεσμένος σε Έλληνα γιατρό. Συνοδός αλλά και οδηγός του στον άγνωστο γι αυτό κόσμο της Αγγλίας και της Σκωτίας θα είναι ο σκλάβος αλλά και φίλος του Έσκα που είναι Κέλτης. Όταν όμως τους συλλαμβάνουν να μέλη μιας κέλτικης φυλής ο Έσκα ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο αρχηγός και ο Μάρκους ο Ρωμαίος σκλάβος του.

Η πρωτοτυπία στην υπόθεση του βιβλίου, που επιλέγει να υμνήσει τους Άγγλους με μια ανατροπή καθώς και η γλαφυρή αφήγηση είναι τα στοιχεία που ανέδειξαν το βιβλίο και του χάρισαν τη φήμη του κλασσικού.

info@bookbar.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΡΑ 2011

Μετάφραση: Στέλλα Κωνσταντινέα

ΣΕΛ. 332, ΤΙΜΗ € 17,90