ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2011: Ανακοινώθηκε η longlist

0
1182

“Συνήθεις ύποπτοι” αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι στη φετινή  longlist

H longlist των λογοτεχνικών Βραβείων Booker 2011 είναι γεγονός! 13 μυθιστορήματα και αντίστοιχα 13 συγγραφείς θα είναι οι επίδοξοι διεκδικητές του διακεκριμένου Βραβείου Booker. 

 

Καινοτομία της φετινής longlist είναι η τάση για ανανέωση και διεύρυνση των υποψηφίων, αφού περιλαμβάνει τέσσερεις (!) πρωτοεμφανιζόμενους  και τρείς Καναδούς συγγραφείς. Κατά τα λοιπά οι φετινές επιλογές επανέρχονται σε αρκετούς από τους …συνήθεις υπόπτους του Βραβείου. Ανάμεσά τους ένας παλαιότερος νικητής , δύο παλαιότεροι υποψήφιοι στη shortlist και ένας παλαιότερος υποψήφιος στη longlist .

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Επιλέγοντας ανάμεσα σε 138 λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2010, η πενταμελής Κριτική Επιτροπή κατέληξε ότι τα 13 καλύτερα βιβλία για να διεκδικήσουν  το Man Booker Prize  2011,  που θεωρείται το πιο έγκυρο Βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας είναι τα εξής:

 

 

Man Booker Prize 2011 longlist

Julian Barnes The Sense of an Ending (Jonathan Cape – Random House)
Sebastian Barry On Canaan’s Side (Faber)
Carol Birch Jamrach’s Menagerie (Canongate Books)
Patrick deWitt The Sisters Brothers (Granta)
Esi Edugyan Half Blood Blues (Serpent’s Tail – Profile)
Yvvette Edwards A Cupboard Full of Coats (Oneworld)
Alan Hollinghurst The Stranger’s Child (Picador – Pan Macmillan)
Stephen Kelman Pigeon English (Bloomsbury)
Patrick McGuinness The Last Hundred Days (Seren Books)
A.D. Miller Snowdrops (Atlantic)
Alison Pick Far to Go (Headline Review)
Jane Rogers The Testament of Jessie Lamb (Sandstone Press)
D.J. Taylor Derby Day (Chatto & Windus – Random House)

 

Οι τέσσερεις πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς είναι οι : Stephen Kelman, A.D. Miller, Yvette Edwards και Patrick McGuinness. Οι τρείς Καναδοί είναι οι: Alison Pick, Patrick deWitt και Esi Edugyan.

Όσο για τους… συνήθεις υπόπτους που είπαμε είναι οι: Alan Hollinghurst που κέρδισε το Booker 2004 για το μυθιστόρημα «Η γραμμή της ομορφιάς» (Εκδόσεις Καστανιώτη). Δύο συγγραφείς που είχαν επιλεγεί σε παλαιότερες shortlist είναι ο Sebastian Barry, (The Secret Scripture 2008, και A Long Long Way 2005) και ο Julian Barnes (Arthur and George 2005, England , England 1998 και Flaubert’s Parrot 1984). Τέλος η Carol Birch που είχε επιλεγεί στη longlist του 2003 για το βιβλίο Turn Again Home.

Ανάμεσα στους «συνήθεις υπόπτους» της longlist βρίσκονται και τα φετινά φαβορί των προγνωστικών που κυκλοφόρησαν αμέσως. Πρόκειται για τον Alan Hollinghurst που θεωρείται επικρατέστερος και τον ακολουθεί ο Julian Barnes.

Η shortlist των Βραβείων Booker 2011 που περιλαμβάνει έξι συγγραφείς, θα ανακοινωθεί την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ενώ ο νικητής του Βραβείου Booker 2011, θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στο London’s Guildhall.

Ο νικητής θα παραλάβει χρηματικό έπαθλο £ 50.000 ενώ κάθε ένας από τους 6 φιναλίστ της shortlist θα πάρει χρηματικό έπαθλο £2.500 και μια συλλεκτική έκδοση του βιβλίου του.

                                                info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

Ο ομογενής Χρήστος Τσιόλκας υποψήφιος για το φετινό Booker