Στην καρδιά της νύχτας

0
932

Ναγκίμπ Μαχφούζ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Το μάθημα της στωικότητας, το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και το δίλημμα ανάμεσα στην φωνή της καρδιάς και τη φωνή της λογικής είναι κάποια από τα θέματα που διατρέχουν αυτό το βιβλίο του Αιγύπτιου νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ, σε μετάφραση από τα αραβικά της Πέρσας Κουμούτση.

Ο κεντρικός του ήρωας Γκάαφαρ Ιμπραήμ Σάγιεντ ελ Ράουι σκιαγραφείται ως ένας τολμηρός, παθιασμένος και απερίσκεπτος άνδρας. Αγαπημένο του μότο υπήρξε η φράση «Είθε η ιερή παράνοια να γεμίζει τη ζωή μας ως την τελευταία μας πνοή». Με αυτό το πνεύμα πορεύτηκε στη ζωή του και κάνοντας παράτολμες επιλογές κατέληξε να χάσει τα πάντα. Μια βραδιά, σε ένα καφενείο στο παλιό Κάιρο αποφασίζει να μιλήσει για όσα πέρασε. Οδηγημένος από τα πάθη του, παντρεύτηκε από έρωτα μια πάμφτωχη νομάδα και αναγκάστηκε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα. Ενώ θα μπορούσε να έχει εγγυημένο μέλλον και μια ζωή γεμάτη ανέσεις από τον πλούσιο παππού του, τα απαρνήθηκε όλα αυτά και όταν ο παππούς τον αποκλήρωσε κατέληξε ζητιάνος. Στον Γκάαφαρ δεν μένει άλλη επιλογή: : θα αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες με στωικότητα και ελπίδα, με στήριγμα τις ακλόνητες πεποιθήσεις του και τη βαθιά επιθυμία του να φέρει στο λαό του κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Ναγκίμπ Μαφχούζ, που θεωρείται ο πατριάρχης της αραβικής λογοτεχνίας, είναι ο πρώτος λογοτέχνης της Αιγύπτου που έθεσε σε αμφισβήτηση την παραδοσιακή ηθική και τις κατεστημένες πεποιθήσεις στη χώρα του, διατυπώνοντας ερωτήματα. Τα έργα του εισάγουν τον δυτικό τρόπος σκέψης στην αραβική λογοτεχνία και κάνουν λόγο για τη δυνατότητα του ατόμου να αλλάξει το πεπρωμένο του σε αντίθεση με την κυρίαρχη μοιρολατρία.

info@bookbar.

Ναγκίμπ Μαχφούζ,  ο Αιγύπτιος νομπελίστας

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο, στην πυκνοκατοικημένη συνοικία ελ Γκαμαλίγια, και πέθανε το 2006. Εργάστηκε στο δημόσιο μέχρι το 1972, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Άρχισε να γράφει  στα δεκαεφτά του και το πρώτο του μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Από τότε έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν πετυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική  Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, το οποίο χαρακτήρισε πλούσιο σε αποχρώσεις, άλλοτε απόλυτα ρεαλιστικό και άλλοτε υποβλητικό και αμφίσημο. Από τη γραφή του πατριάρχη της αραβικής λογοτεχνίας δε λείπουν το χιούμορ και η σάτιρα, ο λυρισμός και μαζί ο ρεαλισμός, που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία αλλά 18 βιβλία του μεγάλου Άραβα συγγραφέα.

Μετάφραση: Πέρσα Κουμούτση

Σελ. 192, Τιμή € 12,20

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Στην καρδιά της νύχτας», Ναγκίμπ Μαχφούζ, Εκδόσεις Ψυχογιός

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 14 Μαρτίου 2012
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.


[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός,  Μαυρομιχάλη 1, Αθήνα,  τηλ. 2103618654, ώρες 8:00-16:00
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

Καλή τύχη!!!!

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.