Το Κόκκινο Δωμάτιο των Nicci French

0
1420

Στο κόκκινο δωμάτιο του φόβου και της έξαψης/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και το καλό αστυνομικό από τις πρώτες σελίδες. Είναι αυτό που,  από τις πρώτες γραμμές , θα σε αρπάξει από το χέρι και θα αρχίσεις να τρέχεις σε ξέφρενους ρυθμούς μαζί του. Θέλεις να πας και λίγο παρακάτω και λίγο παρακάτω  και κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως έχεις φτάσει στη σελίδα εκατόν πενήντα και τότε πια, ναι, θέλεις να το διαβάσεις ολόκληρο! Διότι η πρόζα του είναι έξυπνη, γρήγορη και λαμπερή, διότι οι ήρωες του είναι διαφορετικοί από τους συνηθισμένους, διότι η πλοκή του είναι πρωτότυπη και διότι έχει πολύ μα πάρα πολύ σασπένς που προσφέρεται σε μεθυστικές και  …εθιστικές δόσεις!

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Πείτε το αστυνομικό, πείτε το νουάρ, πείτε το ψυχολογικό  θρίλερ, πείτε το όλα αυτά μαζί, όπως και αν το πείτε Το κόκκινο δωμάτιο (The Red Room) των Nicci French που κυκλοφορεί στα ελληνικά με την εξαιρετική μετάφραση της Ιλάειρας Διονυσοπούλου από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς  και να το απολαύσει.

Με την τακτική του «αιφνιδιασμού»

Πρώην δημοσιογράφοι του Observer το διάσημο πια συγγραφικό δίδυμο και ζεύγος Nicci Gerrard και Sean French, ακτινοβολούν στο συγγραφικό στερέωμα εδώ και δύο δεκαετίες και  έχουν  στο ενεργητικό τους περί τα είκοσι  best seller. Διάσημη η «εβδομαδιαία» σειρά μυθιστορημάτων τους, από το  Blue Monday, Tuesdays gone, Waiting for Wednesday μέχρι το  Sunday Morning Coming Down με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. Πραγματικοί τεχνίτες στην «τακτική του αιφνιδιασμού» οι Nicci French  φαίνεται πως κρατούν στα χέρια τους τα μυστικά κλειδιά από το πολύτιμο θησαυροφυλάκιο του αγγλικού αστυνομικού, μέσα στο οποίο φυλάγεται  η απρόβλεπτη  και «σατανική» πένα της Αγκάθα Κρίστι, ο αντισυμβατικός πραγματισμός του Ian Rankin και η μελέτη χαρακτήρων  του John Le Carré.

Το ψυχολογικό θρίλερ είναι ένα ανερχόμενο είδος στην κατηγορία των έργων μυστηρίου και οι Nicci French μπορούν να θεωρηθούν σπεσιαλίστες του είδους, αφού στο κέντρο της προσοχής τους βρίσκεται ο χαρακτήρας. Το Κόκκινο δωμάτιο ένα μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2001, είναι πάνω από όλα μια μελέτη χαρακτήρων με κεντρική ηρωίδα την νεαρή ψυχολόγο Κιτ Κουίν με ειδίκευση στη ψυχανάλυση εγκληματιών. Διαλυμένες ψυχές, κατεστραμμένες ζωές, ανακριτικά γραφεία και νοσηλευτήρια παρανοϊκών δολοφόνων συνθέτουν την καθημερινότητα της.

Παγιδευμένη στο Κόκκινο Δωμάτιο με τους εφιάλτες

Στην αρχή του μυθιστορήματος η Κιτ Κουίν καλείται από την αστυνομία να αξιολογήσει ψυχικά έναν διαταραγμένο άνδρα τον Μάικλ Ντολ που περιπλανιόταν άσκοπα έξω από ένα σχολείο και θεωρήθηκε ύποπτος. Όμως λίγο πριν το τέλος μιας σύντομης και τυπικής συνέντευξης που του κάνει, εκείνος της επιτίθεται με μια σπασμένη κούπα και τη χαρακώνει στο πρόσωπο! Από τη στιγμή εκείνη και μετά και αφού νοσηλεύτηκε για αρκετό καιρό σε νοσοκομείο, η Κιτ Κουίν  βασανίζεται από έναν συνεχή εφιάλτη ότι παγιδεύεται σε ένα κόκκινο δωμάτιο.

Τρεις μήνες μετά την επίθεση  η αστυνομία ζητά και πάλι τη βοήθεια της Κουίν για μια δολοφονία χαμηλού ενδιαφέροντος φαινομενικά. Μια νεαρή περιπλανώμενη βρέθηκε δολοφονημένη στο κανάλι του Λονδίνου. Όμως ο βασικός ύποπτος δεν είναι άλλος από τον άντρα που της χαράκωσε το πρόσωπο, τον Μάικλ Ντολ.

Ο θηρευτής γίνεται θήραμα

Η αστυνομία στην πραγματικότητα θέλει να κλείσει την υπόθεση και περιμένει  ότι η Κουίν απλώς θα επιβεβαιώσει την ενοχή του Ντολ παρακινούμενη από την αντιπάθεια της γι αυτόν. Όμως η Κουίν τους ανατρέπει τα σχέδια, αφού αδυνατεί να ενδώσει σε κάτι τέτοιο.  Η έρευνα της υπόθεσης φέρνει στο φως και άλλα εγκλήματα και άλλα θύματα και η ψυχαναλύτρια κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα σε εκείνο που την τρομάζει και ταυτοχρόνως την εξάπτει. Ένα κοκτέιλ που εξάπτει και τον ίδιο τον αναγνώστη, καθώς προσφέρεται στις σωστές «δοσολογίες» φόβου και σασπένς και ενισχύεται από την βάσιμη υποψία  ότι και η ίδια η ερευνήτρια – θηρευτής μπορεί, ανά πάσα στιγμή , να μετατραπεί σε θήραμα.

Οι σελίδες τρέχουν με την  σκιά του κινδύνου και της πανταχού παρούσας αόρατης απειλής να γίνεται όλοι και πιο βαριά, όλο και πιο ασφυκτική. Καθώς η Κιτ Κουίν προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη τις διαλυμένες αναμνήσεις και τον θρυμματισμένο ψυχικό της κόσμο, εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στο άγνωστο και στη βιαιότητα του υποκόσμου. Η αστυνομική έρευνα μετατρέπεται σε κούρσα ψυχανάλυσης και στην περίπτωση αυτή είναι αμφίβολο ποια από τις δυο  είναι πιο επικίνδυνη και πιο οδυνηρή.

info@bookbar.gr

 

INFO

Το κόκκινο δωμάτιο

Nicci French

Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα 2017

Σελ. 416, Τιμή € 16,60

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Ελένη Κληρονόμου, Αθήνα

Βίκυ Τερζίδου, Κατερίνη

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το κόκκινο δωμάτιο, Nicci French, Εκδόσεις Διόπτρα

 

ΕΔΩ  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το υποκατάστημα των εκδόσεων Διόπτρα, ΣΤΟΑ Του ΒΙΒΛΙΟΥ, Πεσμαζόγλου 5, Τ.Κ. 105 64 – Αθήνα, Τηλέφωνο:210 3300774
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2017

Καλή Τύχη!!!