1821 – Τριπολιτσά – Μεσολόγγι – Θάνος Βερέμης

0
2125

Αυτόπτες μάρτυρες “μιλούν” για το 1821/

Η Ιστορία μέσα από τα λόγια των αγωνιστών/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Η πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς καθώς και η πολιορκία και ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου δύο από τους σημαντικότερους σταθμούς της Eλληνικής Επανάστασης του 1821, που καθόρισαν την εξέλιξη και την έκβαση της παρουσιάζονται από τον ιστορικό και πανεπιστημιακό Θάνο Βερέμη με τρόπο πρωτότυπο, διαφωτιστικό και πραγματικά συναρπαστικό. Ένα βιβλίο που από τις πρώτες σελίδες κερδίζει το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη, τον ξαφνιάζει και τον ξεναγεί σε εκείνη την πρωταρχική “έκρηξη”, το γενεσιουργό “Big Bang” που θα δημιουργούσε στη συνέχεια το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ο καθηγητής Θάνος Βερέμης στο βιβλίο του με τίτλο “Τριπολιτσά – Μεσολόγγι, Πολιορκία και άλωση, Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστών” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, παρουσιάζει τα δύο αυτά κομβικά ιστορικά γεγονότα μέσα από -όπως θα λέγαμε σήμερα- τα λόγια των πρωταγωνιστών τους.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Μπορεί η μελέτη της ιστορίας από ….βαρετή υποχρέωση να γίνει συναρπαστική; Ναι μπορεί, αρκεί να παρουσιαστεί με έξυπνο τρόπο. Ο Θάνος Βερέμης επιλέγει ανθολογεί και σχολιάζει μαρτυρίες αγωνιστών, δηλαδή ανθρώπων που υπήρξαν κυριολεκτικά αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Με αυτή την αριστοτεχνική αφηγηματική επιλογή κατορθώνει να κατεβάσει την Ιστορία από το σκονισμένο ράφι της, να την κάνει επίκαιρη, να την κάνει ζωντανή. Κατορθώνει να εξαφανίσει την άβυσσο του χρόνου που μας “καταπίνει” όταν μας αφηγούνται για εκείνα τα χρόνια και να νοιώσουμε σαν να ήμασταν κι εμείς εκεί και να ακούμε τις κουβέντες του Γέρου του Μοριά, να τρυπώνουμε αθέατοι στην πολιορκημένη Τριπολιτσά και να ρίχνουμε μπαρούτι στους υπονόμους που άνοιγαν οι στρατιώτες του Ιμπραήμ και του Κιουταχή για να περάσουν κάτω από τη λιμνοθάλασσα μέσα στο Μεσολόγγι.

Η άλωση της Τριπολιτσάς και η πτώση του Μεσολογγίου υπήρξαν δύο γεγονότα -σταθμοί , με στρατηγική σημασία για την Ελληνική Επανάσταση. Η Τριπολιτσά ήταν η διοικητική πρωτεύουσα των Οθωμανών ενώ η πτώση του Μεσολογγίου σήμανε το τέλος της Επανάστασης στη δυτική Στερεά Ελλάδα όμως η γενναιότητα των πολιορκημένων συγκλόνισε τον πολιτισμένο κόσμο και συγκέντρωσε το βλέμμα της Δύσης στον Πόλεμο Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Στη ροή της αφήγησης που χαρακτηρίζεται από την νηφάλια αλλά καίρια και ψύχραιμη, αποστασιοποιημένη, πραγματικά “οξφορδιανή” προσέγγιση του Θάνου Βερέμη, ο σημερινός αναγνώστης γνωρίζει τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, την καθημερινότητα τους, τη ζωή τους πριν και μετά τα ξέσπασμα της Επανάστασης, τα προβλήματα, τις διχόνοιες τους, το θάρρος αλλά και τη δειλία, τα ελαττώματα, τα προτερήματα και τις αρετές τους.

Διακρίνει τη συμμετοχή της Ρωσίας, τη συμμετοχή της Δύσης αλλά και την κατακερματισμένη κοινωνία των Ελλήνων της εποχής και τότε θαυμάζει ακόμη περισσότερο την πίστη και το πάθος τους για το όραμα της ανεξαρτησίας. Διακρίνει επίσης πολλά στοιχεία που θεωρούνται ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας μέχρι σήμερα, όπως η εκκλησιαστική παράδοση και η επίδραση του κλήρου αλλά και η ανυπακοή του μέσου πολίτη στην κεντρική (οθωμανική) εξουσία που έκτοτε έχει εγγραφεί στο DNA μας….

Και βέβαια δεν μπορεί κανείς να μην θαυμάσει τον χαρισματικό τρόπο με τον οποίο οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης, πέρα από τις στρατηγικές τους ικανότητες στο πεδίο της μάχης, μπορούσαν να μιλήσουν με τρόπο άμεσο, ευθύ και ειλικρινή στις ομάδες των ατάκτων, να λύσουν τις διαφορές τους, να τους πείσουν, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και να αναδειχθούν σε πραγματικούς ηγέτες.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Θάνος Βερέμης στον πρόλογο του βιβλίου “Ο ξεσηκωμός του 1821 υπήρξε κυρίως έργο Ελλήνων στην υπηρεσία του οθωμανού επικυρίαρχου: των προκρίτων του Μοριά ως μέρους της φοροεισπρακτικής μηχανής του κράτους, των αρματολών της Ρούμελης ως φυλάκων των στενών περασμάτων της ενδοχώρας, του ανώτατου κλήρο ως πολιτικού και πνευματικού εκπροσώπου του Γένους υπόλογου στην Υψηλή Πύλη.

Χάρη στο λάθος του σουλτάνου Μαχμούτ Β‘ να απαγχονίσει τον οικουμενικό πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και πολλούς μητροπολίτες, οι επιζήσαντες ιεράρχες έσπευσαν να ενωθούν με τους επαναστάτες.

Και τονίζει: “Η μακραίωνη τουρκική κυριαρχία δεν αλλοίωσε την ελληνική γλώσσα και την ορθόδοξη πίστη. Έτσι στάθηκε δυνατόν τα γεγονότα της Τριπολιτσάς και του Μεσολογγίου να εξιστορηθούν από πλήθος μικρών και μεγάλων λογίων. Στην κατηγορία των μορφωμένων ανήκουν ο Τερτσέτης και Σπηλιάδης ενώ στους λίγο πολύ αυτοδίδακτους ο Αινιάν,Κασομούλης και Φωτάκος. Οι συλλογές μαρτυριών για την Τριπολιτσά και το Μεσολόγγι μας γνωρίζουν τους αγωνιστές που κρατούσαν και το καλαμάρι εκτός από τα όπλα.”

Στο βιβλίο ανθολογούνται οι: Δημήτριος Αινιάν, Νικόλαος Κ. Κασομούλης, Νικόλαος Σπηλιάδης, Σπυρομίλιος, Γεώργιος Τερτσέτης, Φωτάκος.

info@bookbar.gr

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η άλωση της Τριπολιτσάς

Ήκουσα τον θόρυβο και ηθέλησα να έβγω έξω, ο Κανέλος Δελιγιάννης μ’ εμπόδιζε, τους είπα “Αφήσατε να έβγω, μήπως γένει αρχή και πέσει κανένα τουφέκι και τότε μας σκοτώσουν όλους”. Εγώ στρατιώτας δεν είχα τότες , εβγήκα έξω και ομίλησα: “Έλληνες τι θέλετε; Ελάτε εδώ” και ευθύς έτρεξαν και με σήκωσαν εις τον αέρα. Μου λέγουν ότι: “Θέλομε να σκοτώσουμε τους άρχοντας, διότι μας έδιωξαν τον Υψηλάντη”. Εγώ τους είπα: “Ελάτε να σας ειπώ πρώτον και εγώ έπειτα είμαι συμβοηθός σας να τους σκοτώσετε”. Τους ετράβηξα τίρο τουφέκι εις μια βρύση όλους, και ανέβηκα επάνω εις μία πέτρα δια να ακούν όλοι, και τους είπα: Διατί θέλομε τον χαϊμό μας μονάχοι μας; Ημείς ασηκώσαμε τα άρματα διά τους Τούρκους και έτσι ακουσθήκαμε εις όλην την Ευρώπη, ότι σηκωθήκαμε οι Έλληνες διά τους τυράννους και στέκεται όλη η Ευρώπη να ιδεί τι πράγμα είναι τούτο. Οι Τούρκοι όλοι είναι ακόμη απείραγοι εις τα κάστρα και εις τες χώρες, και ημείς εις τα βουνά, και αν σκοτώσουμε τους προεστούς, θα ειπούν οι βασιλείς, ότι τούτοι δεν εσηκώθησαν διά την ελευθερίαν, αλλά δια να σκοτωθούν συνατοί τους, και είναι κακοί άνθρωποι, Καρβονάροι, και τότε ημπορούν οι βασιλείς να βοηθήσουν τον Τούρκο και να λάβομε ζυγό βαρύερο από εκείνο οπού είχαμε. Γράφομε και έρχεται οπίσω ο Υψηλάντης και μην επήρε ονους σας αέρα. Τότε τους ησύχασα.” Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Η άλωση της Τριπολιτσάς, (σελ 30). (Γ. Τερτσέτη, Άπαντα – Κολοκοτρώνη απομνημονεύματα, τόμος Γ’)

Μεσολόγγι

Ένας αξιωματικός Ευρωπαίος, Άγγλος νομίζω -δεν περιεργάσθην (να ρωτήσω) – συνέπεσεν εκείνην την ώραν να έλθη να περιηγηθεί τους πολιορκητάς και πολιορκημένους, δυσπιστών δια όσα εφημίζοντο περί του σκληρού πολέμου και του (εκ του) πλησίον.

Οι Έλληνες τον εμπόδιζαν να [μη] στέκει πολλήν ώραν κοιτάζοντας (από) μίαν και την αυτήν τρύπαν, να μη τον κτυπήσουν. Αυτός, θρασύς και περίεργος, ετόλμησε να εβγάλη (και) το κεφάλι του έξω. Μόλις εφάνη το σχιάδι του, και έως 50 βόλια έπεσαν απάνω αυτήν την στιγμήν, και ολίγον έλειψε να φονευθή. Αυτό τούτο το σημείον εβεβαιώθη (την αλήθειαν), και πλέον ετρόμαζεν (τον κίνδυνον) και θαύμαζεν την σκληρότητα των ολίγων Ελλήνων και την ανθίστασιν (αυτών). Επιθυμούσα να τον γνωρίζω (τον άνδραν). Οι Έλληνες εγέλασαν όλοι δια μιας νομίζοντες τον ως (τόσον) άπειρον, (ώστε) να μη θέλει να πιστεύση και να προφυλαχθή.” Μεσολόγγι (σελ 97) Ν. Κασομούλης, Ενθυμήματα Στρατιωτικά της επαναστάσεως των Ελλήνων 1821 – 1833, επιμ. Γιάννη Βλαχογιάννη, τόμος Α’ , Αθήνα 1939

INFO

Τριπολιτσά – Μεσολόγγι, Πολιορκία και άλωση

Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστών

Θάνος Μ. Βερέμης

Μεταίχμιο 2019

Σελ. 248, Τιμή € 15,50

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Γιώργος Ζαρακάς, Αττική

Γεώργιος Κόπανος, Μυτιλήνη

Γιώργος Λίλης, Αττική

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τριπολιτσά – Μεσολόγγι, Πολιορκία και άλωση, Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστών , Θάνος Μ. Βερέμης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, θα παραλάβετε το βιβλίο μέσω courier. Γράψτε την ταχυδρομική σας διεύθυνση με τον Τ.Κ. και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Αν το δώρο δεν παραληφθεί και επιστραφεί, η αποστολή δεν επαναλαμβάνεται.

  • Οι κάτοικοι Αθηνών θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Μεταίχμιο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Τρείς τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Φόρμες Συμμετοχής με GREEKLISH θεωρούνται  ΑΚΥΡΕΣ. 

Καλή Τύχη!!!