Ο ματωμένος Νοέμβριος του Ελ Σαλβαδόρ – Χόρχε Γκαλάν

0
1779

Η στυγερή δολοφονία έξι Ιησουιτών ιερέων/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Πόνος. Πένθος. Εξέγερση της ψυχής απέναντι στην αδικία, οργή, και αγνός πατριωτισμός. Να ποια είναι τα συναισθήματα που αναφανδόν αποπνέει το εξαιρετικά σημαντικό και πραγματικά υπέροχο βιβλίο του Jorge Galan– Χόρχε Γκαλάν με τίτλο  Νοέμβριος, που είδε το φως στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και το οποίο αποτελεί έναν ύμνο στην δικαιοσύνη, την ειρήνη και την αγάπη, και μια καταγγελία του μίσους και της ατιμωρησίας.

Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

 Το Νοέμβριος, είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστορηματικό χρονικό, αφιερωμένο στα μαρτυρικά θύματα των στρατιωτικών δικτατοριών και του εμφυλίου πολέμου στο μακρινό Ελ Σαλβαδόρ της Κεντρικής Αμερικής, κατά τις ατελείωτες εκείνες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οπότε την χώρα καταδυνάστευε το αμείλικτο στρατιωτικό κατεστημένο της.

Και ο λόγος στο βιβλίο δεν γίνεται μόνο για τις δεκάδες χιλιάδες των απλών πολιτών που σφαγιάστηκαν, εξαφανίστηκαν ή εξορίστηκαν από τις δικτατορίες αυτές. (Όλοι, και κυρίως οι παλιότεροι, γνωρίζουμε τι πρόσωπο παρουσίαζαν στον κόσμο οι χούντες της Λατινικής Αμερικής). Γίνεται, ειδικά, για έξι πολύ συγκεκριμένους, ηρωικούς ανθρώπους, που μαρτύρησαν το 1989 στον αγώνα τους υπέρ των φτωχών και των καταπιεσμένων, και για να ξημερώσει επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα η ειρήνη ύστερα από έναν εμφύλιο πόλεμο δώδεκα ετών, από το 1979 ως το 1992, ανάμεσα στον παντοδύναμο στρατό και τους μαρξιστές αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN).

Οι έξι αυτοί άνθρωποι ήταν επιφανείς Ιησουίτες ιερείς του Καθολικού Πανεπιστημίου (UCA) της πρωτεύουσας, Σαν Σαλβαδόρ, και θεωρούμε χρέος μας να τους αναφέρουμε: Πρόκειται για τον Ιγνάσιο Εγιακουρία, πρύτανη του πανεπιστημίου, και πρώτου στόχου των στρατιωτικών εξαιτίας της ειρηνιστικής δράσης του, και τους Σεγούντο Μόντες, Νάτσο Μαρτίν-Μπαρό, Αμάντο Λόπες, Χοακίν Λόπες ι Λόπες, και Χουάν Ραμόν Μορένο, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον στρατό στις 16 Νοεμβρίου του 1989, μαζί με δύο γυναίκες οικιακές βοηθούς τους, για να μην υπάρχει κανείς μάρτυς του στυγερού εγκλήματος. Στην συνέχεια, η εγκληματική ενέργεια επιρρίφθηκε στους αντάρτες, ενώ οι πραγματικοί ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί της ουδέποτε ανακαλύφθηκαν και τιμωρήθηκαν.

«Τι βαρβαρότητα, πόσο μίσος», καταγγέλλει ο Χόρχε Γκαλάν με τα χείλη του αρχιεπισκόπου του Ελ Σαλβαδόρ Ριβέρα ι Ντάμας, (σελ. 35), όταν αυτός ο τελευταίος βρέθηκε ενώπιον των δολοφονημένων αδελφών του. Ήταν το ίδιο στρατιωτικό μίσος που είχε σκοτώσει, εννέα χρόνια νωρίτερα, έναν άλλο ηρωικό, και γνωστό στην διεθνή κοινότητα για τις αρχές και τον αγώνα του αρχιεπίσκοπο της χώρας, τον Όσκαρ Ρομέρο.

Με δημοσιογραφική λιτότητα, ακρίβεια, αλλά και παραστατικότητα που συναγωνίζεται το βαθύ συναίσθημα σε όλο το μυθιστόρημα, ο συγγραφέας-ερευνητής του, ζωντανεύει στα μάτια του αναγνώστη, και μέσα από συνεντεύξεις σημαντικών προσωπικοτήτων, τόσο την ατμόσφαιρα των αποφράδων εκείνων ημερών, όσο και τον μετέπειτα αγώνα ολόκληρης της κοινότητας των Ιησουιτών ιερωμένων του Ελ Σαλβαδόρ, «ενάντια στο σκοτάδι. Ενάντια σε ό,τι κρύβεται στο σκοτάδι. Ενάντια στο κακό» (σελ. 72), προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την δολοφονία των έξι, και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Προπαντός, τη στιγμή που τα δεδομένα μαρτυρούσαν ότι από το 1977 και μετά οι σφαγές ιερέων στη χώρα ήταν συνεχείς.

Μέσα στο βιβλίο, καταγγέλλεται όχι μονάχα η στρατιωτική βία και η φρίκη του εμφυλίου πολέμου – θυμίζοντάς μας σε αρκετά σημεία ανάλογες εμπειρίες εδώ στην Ελλάδα – αλλά και ο καταλυτικός ρόλος των ΗΠΑ στην χειραγώγηση της Λατινικής Αμερικής, τόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, με την πασίγνωστη για  την σκληρότητά της εκπαίδευση του στρατού του Ελ Σαλβαδόρ, όσο και με την συμπεριφορά απέναντι στην μοναδική αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας, Λουσία Σέρνα, που σκοπό είχε να της κλείσουν το στόμα. Άλλωστε, ήταν γνωστό ότι «οι στρατιωτικοί δεν ήθελαν την ειρήνη. Η ειρήνη θα σήμαινε απώλεια των προνομίων τους – θα έχαναν χρήμα κι εξουσία» (σελ. 363). Κι αυτό το χρήμα, αντιστοιχούσε σε 1,5 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα επί δώδεκα χρόνια, μόνο από τις ΗΠΑ.

Μέσα από μια ιστορική αναδρομή που ξεκινά από την δεκαετία του 1930 ακόμη, οπότε ξεκίνησε ουσιαστικά η μαρτυρική ζωή του λαού του Ελ Σαλβαδόρ υπό την σιδηρά πυγμή των στρατιωτικών δικτατόρων, ο Γκαλάν κρατά με συγκινητικό τρόπο μέχρι το τέλος του μυθιστορήματός του ψηλά την σημαία του δίκαιου αγώνα των Ιησουιτών. Κι επισημαίνει ότι η δολοφονία τους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ του στρατού και του FMLN το 1992, καθώς η διεθνής κατακραυγή για το έγκλημα ήταν τόσο μεγάλη, που το στρατιωτικό κατεστημένο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τίποτα δεν πάει, και δεν είναι δυνατόν να πάει χαμένο…

info@bookbar.gr

 

INFO

 Νοέμβριος

Χόρχε Γκαλάν

Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις Ψυχογιός 2017

Σελ. 392, Τιμή € 15,50

 

 JORGE GALAN, ΒΙΟ

 Ο Χόρχε Γκαλάν γεννήθηκε το 1973 στο Σαν Σαλβαδόρ του Ελ Σαλβαδόρ. Ως ποιητής και συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς, όπως το Premio Nacional de Novela Corta (Εθνικό Βραβείο Διηγήματος).

 

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

 Ονόματα των Τυχερών

Σοφία Βώττη, Ιωάννινα

Θωμάς Θεοχαρίδης, Θεσσαλονίκη

 

 ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Νοέμβριος, Χόρχε Γκαλάν, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα – Εξάρχεια, από Δευτέρα έως Σάββατο 8.00 – 16.00 Τηλ. 2103640683

 

  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει έως και 10 Απριλίου 2018

Καλή τύχη!!!