Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα

0
1082

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Πόλος έλξης για τους εκπροσώπους του κινήματος
των Νέων Φιλοσόφων φαίνεται πως έχει γίνει η Αθήνα αυτή την εποχή. Έτσι λίγες μόλις μέρες μετά την άφιξη του Μπερνάρ – Ανρί Λεβί έρχεται ένας ακόμη σημαντικός φιλόσοφος και ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ. Είναι βέβαια γνωστό πως από την πνευματική “κοιτίδα” των Νέων Φιλοσόφων ξεκίνησαν πολλοί γνωστοί φιλόσοφοι, οι οποίο ωστόσο δεν άργησαν να αποκλίνουν και να εκφράζουν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις, συνεχίζοντας ωστόσο να επηρεάζουν την πολιτκή και πνευματική ζωή στη Γαλλία.

Πολυμαθής και αντικομφορμιστής ο Πασκάλ Μπρυκνέρ έγινε γνωστός στην Ελλάδα με το μυθιστόρημα «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα» (1981), το οποίο έγινε ταινία από τον Ρόμαν Πολάνσκι το 1992, με πρωταγωνιστές τον Χιου Γκραντ και την Κριστίν Σκοτ Τόμας, καθώς και με τα δοκίμια «Η αέναη ευφορία: δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας» και «Η τυραννία της μεταμέλειας».

Αυτή τη φορά ο Πασκάλ Μπρυκνέρ θα συναντηθεί με το κοινό στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάσηγια να μιλήσει για το έργο τουτην Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 19:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.  Θέμα του θα είναι το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;», το οποίο ήδη κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία από τις Εκδόσεις Πατάκη.Θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τον έρωτα και την απιστία, τον γάμο ετεροφυλοφίλων και ομοφυλοφίλων, το σεξ σήμερα και στην ιστορία, τα ταμπού που ο σύγχρονος πολιτισμός ξεπέρασε και το καινούργιο που δημιούργησε.

Αν ο Φίλιπ Ροθ έχει διακηρύξει ότι “Ο γάμος είναι η οδός που οδηγεί στην αγνότητα”, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ διατυπώνει το ερώτημα μήπως “Ο έρωτας είναι εχθρός του γάμου;” Ο θρίαμβος του γάμου από έρωτα στην εποχή μας ήρθε να θεραπεύσει τα δεινά του κλασικού θεσμού του γάμου: ισότητα των συντρόφων και προβάδισμα του συναισθήματος έναντι της υποχρέωσης.

Κι όμως, εδώ και σαράντα χρόνια, ο γάμος δείχνει να χάνει το κύρος του: Τα διαζύγια πολλαπλασιάζονται, οι οικογένειες ανασυντίθενται ή δε συντίθενται καν: ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, όπως και ο αριθμός των ατόμων που ζουν έξω και μακριά από κάθε μορφή γάμου. Πώς ένας θεσμός εθελοντικός, «ελεύθερος» και ακόμη εξαιρετικά ανθεκτικός, παρά τα παραπάνω, αποτελεί πηγή δυστυχίας; Ήταν άραγε «καλός» ο παλιός καλός καιρός, όταν οι άνθρωποι δεν παντρεύονταν από έρωτα αλλά από κοινωνικό χρέος και έμεναν παντρεμένοι «υποφέροντας σιωπηλά»;

Έρωτας, γάμος, απιστία είναι  θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο σε όλες τις εποχές.

Και η κρίση;  Για το θέμα αυτό οι απόψεις του Πασκάλ Μπρυκνέρ παρουσιάζονται ιδαιίτερα συγκροτημένες καιθώς και η εικόνα του για την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέντευξή του στη LIFO για την κρίση στην  Ευρώπη, επισημαίνει:

 ”Η Ευρώπη δεν έχει καμία οντότητα, ούτε ενότητα. Ήταν απλώς μια κοινή αγορά, χωρίς τη συνοχή μιας κοινής πατρίδας και κοινών νόμων. Αυτή η οικονομική κρίση αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Υπάρχουν απλώς ισχυρές χώρες, μικρές χώρες, αλλά κανενός είδους κοινή ευρωπαϊκή ισχύ που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αδύναμους και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις” .

 Και συνεχίζει

Είμαστε μετα-ιστορικοί, μετα-εθνικοί, μετα-μοντέρνοι, είμαστε μετα-οτιδήποτε, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουμε. Είμαστε φαντάσματα ανάμεσα στα μεγάλα ισχυρά έθνη που αναδύονται σε κάθε γωνιά του κόσμου. Είμαστε μια εικονική Ένωση με πολλές παραισθήσεις και πλάνες. Ο έξω κόσμος είναι διαφορετικός, καινούργιες δυνάμεις αναδύονται: η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ρωσία. Αυτές οι νέες δυνάμεις δεν είναι τόσο φιλικές απέναντί μας. Ειδικά η Ρωσία δεν έχει πάντοτε τις αγαθότερες προθέσεις απέναντι στον κόσμο της Δύσης. Προσπαθήσαμε να επινοήσουμε κάτι καινούργιο, την εξαφάνιση των συνόρων, των εθνών, την έξοδο από την Ιστορία και τις συγκρούσεις. Και ξαφνικά ήρθε αυτή η κρίση, σαν κάλεσμα αφύπνισης της Ιστορίας, για να μας υπενθυμίσει ότι η Ιστορία βρίσκεται ακόμα εδώ και μπορεί να είναι ακόμα τραγική. Χάνουμε τις ψευδαισθήσεις μας κι ετοιμαζόμαστε να μπούμε σε μια μεγάλη πορεία μεταμόρφωσης, την οποία πρέπει να κατανοήσουμε για να μην αφανιστούμε τελείως” . Πηγή: www.lifo.gr

 Για την κρίση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη διαπιστώνει:

 Θα έπρεπε να είχατε παραμείνει στη δραχμή. Τώρα θα ήσασταν σε θέση να χειριστείτε με μεγαλύτερη ευκολία τα οικονομικά προβλήματα με την υποτίμηση του νομίσματος και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Νομίζω ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, και από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, που δεν προειδοποίησε την Ελλάδα για το έλλειμμα, και από την Ελλάδα, που δεν έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα και αλλού. Θα έπρεπε να είχατε φορολογήσει τους πλούσιους και την Εκκλησία. Σαφώς το ελληνικό πρόβλημα συνδέεται και με την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα αυτής της κρίσης, ως η πιο αδύναμη οικονομικά χώρα της Ευρώπης.   Αυτήν τη στιγμή, βέβαια, η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Η αποχώρηση μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα πυροδοτούσε ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα «πετούσε» εκτός ευρωζώνης την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και ίσως, κάποια μέρα, και τη Γαλλία. Τώρα έχουμε όλοι μαζί το ίδιο πρόβλημα. Είμαστε, λίγο έως πολύ, στο ίδιο χάλι και πρέπει να σώσουμε μαζί τους εαυτούς μας. Το πρόβλημα μιας χώρας είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης”.  Πηγή: www.lifo.gr

 info@bookbar.gr

INFO

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Κεντρική Σκηνή), Λ. Συγγρού 107-109

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012. Ώρα έναρξης: 19:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση