Περιπλανήσεις, φιλοσοφικοί στοχασμοί

0
1172

Henry David Thoreau

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

thoreauΈνας χειμωνιάτικος περίπατος, Τα δάση του Μέιν, Μία εβδομάδα στους ποταμούς Κόνκορντ και Μέριμακ, Ημερολόγιο Τέσσερα κείμενα του αμερικανού υπερβατιστή Χένρι Ντέιβιντ Θορώ (Henry David Thoreau) που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως τα πρώτα οικολογικά «μανιφέστα» του σύγχρονου δυτικού κόσμου και κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος. Το ελληνικό κοινό γνώρισε και  αγάπησε τον Θορώ με το κλασικό του έργο «Walden» που είχε δημοσιευθεί στις αρχές του ’80 από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη. Αργότερα, κυκλοφόρησε η «Πολιτική ανυπακοή». Το «Walden ή Η ζωή στο δάσος» εκδόθηκε ξανά από τον «Κέδρο» το 2007.

Ο Henry David Thoreau (1817-1862) μαζί με τους Εμερσον, Χόθορν, Μέλβιλ και  Ουίτμαν υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της αμερικανικής Αναγέννησης και σημαντική φιγούρα του κύκλου των στοχαστών του υπερβατισμού της Νέας Αγγλίας (New England Transcendentalism), ηγέτης του οποίου ήταν ο Εμερσον – δάσκαλος και θερμός συνομιλητής του Θορώ.

Εργένη της σκέψης και της φύσης περιγράφει τον Θορώ ο δασκαλος του Έμερσον  και μιλά για έναν άνθρωπο που έζησε ασκητική ζωή από επιλογή. «Δεν άσκησε ποτέ κανένα επάγγελμα. Ζούσε μόνος του και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Δεν ψήφισε ποτέ, δεν πήγε στην εκκλησία ποτέ, δεν πλήρωσε φόρους ποτέ. Δεν έφαγε ποτέ κρέας. Δεν ήπιε ποτέ κρασί και αρνιόταν τη χρήση καπνού. Παρόλο που ζούσε στη φύση δεν χρησιμοποιούσε όπλο ή παγίδες ζώων. Δεν είχε το ταλέντο να γίνει πλούσιος, αλλά ήξερε πώς να είναι φτωχός, χωρίς να επιτρέπει ούτε ένα σημάδι κακομοιριάς ή έλλειψης καλαισθησίας…”

 Διψασμένος για εξερεύνηση ταξιδιώτης, οξυδερκής φυσιοδίφης, τολμηρός οραματιστής ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής. Ο Θορώ ταξίδεψε στην αμερικανική ενδοχώρα, ακολούθησε δυσδιάκριτα μονοπάτια, περιπλανήθηκε σε άγρια τοπία, έφτασε στις παρυφές πρωτόγονων δασών, διέσχισε ποταμούς και πάτησε απροσπέλαστα, μη εποικισμένα μέρη, παρατηρώντας τη θαυμαστή αρμονία της φύσης, την τέχνη και τη σοφία της, τη μεταμορφωτική της ικανότητα. Παρακολούθησε τη ζωή των βαρκάρηδων και των υλοτόμων, των λιγοστών αποίκων και των κυνηγών Ινδιάνων, των ρωμαλέων εκείνων ανθρώπων που γράφουν καθημερινά πάνω στη γη τη δική τους ιστορία επιβίωσης. Περιέγραψε εικόνες μοναδικής ομορφιάς και απόλαυσε μια πρωτόγνωρη θαλπωρή, αναλογιζόμενος πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας εάν ήταν εναρμονισμένη με τους αρχέγονους ρυθμούς της φύσης. 

 “Μάταια προσπαθεί κανείς να γράψει για τις εποχές εάν δεν τις έχει μέσα του”, υπογραμμίζει ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ σ’ αυτή τη συλλογή κειμένων που βασίζεται σε ταξίδια και εξορμήσεις του, αφηγήσεις και ημερολογιακές καταγραφές. 

“Ο Θορώ μας έμαθε πώς να γράφουμε για τη φύση, πώς να τη γνωρίσουμε καλύτερα, πώς να την παρατηρούμε, ακόμα και πώς πρέπει να ζούμε…” γράφει ο Paul Theroux, από την εισαγωγή του στα “Δάση του Μέιν”. Σήμερα που η ζωή στις πόλεις έχει γίνει αβίωτη, η οικολογική συνείδηση έχει αφυπνιστεί και γίνεται αναγκαιότητα για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους, η στάση και η φιλοσοφία ζωής του Henry David Thoreau γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ και μπορεί να απευθυνθεί δημιουργικά σε μεγάλο αριθμό από τους κατοίκους του πλανήτη.  

 

Henry David Thoreau

Ο Χένρυ Ντέηβιντ Θόρω (1817-1862) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της Αμερικής του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης και σπούδασε στο Χάρβαρντ (1833-1837) κλασική φιλολογία, φυσική ιστορία και μαθηματικά. Αργότερα διδάσκει σε διάφορα σχολεία για να έρθει σύντομα σε σύγκρουση με το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα. Από το 1838 έως το 1841 διευθύνει μαζί με τον αδερφό του ένα μικρό σχολείο, κατόπιν δε (1841-1843) συνεργάζεται με το περιοδικό “Dial” που εξέδιδε ο Έμερσον. Ελεύθερο πνεύμα και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας της ζωής έζησε για δύο χρόνια (1845-1847) στην περιοχή Walden Po στις όχθες της λίμνης Ουώλντεν, σε μια αρμονική διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητας μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα της φύσης. Στο “Ουώλντεν” το οποίο εξέδωσε το 1854 περιγράφει τη μύησή του στις υψηλές αποχρώσεις της πνευματικής ηδονής, ξαναβιώνοντας την αρχική ενότητα του κόσμου και την πνευματική ανύψωση του ανθρώπου που, σε σύνδεση με το εξωτερικό του περιβάλλον, δεν έχει να κάνει με τη συνήθη κακοποιό διάθεση για ζωή. Ο Θόρω έγραψε επίσης ποιήματα, δοκίμια, το 14τομο “Ημερολόγιο” (“Journal”) καθώς και το “Resistance to civil government” που έγινε γνωστότερο με τίτλο “Πολιτική ανυπακοή” (“Civil disobedience”, 1849), έργο στο οποίο κηρύσσει την παθητική αντίσταση απέναντι σε μια άδικη μορφή εξουσίας. Πολέμιος του δουλοκτητικού συστήματος, βοήθησε πολλούς σκλάβους να δραπετεύσουν. Οι ιδέες του επηρέασαν, στον 20ο αιώνα, τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κ.ά.

info@bookbar.gr

Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης

Εκδόσεις Κέδρος 2013

Σελ. 233, Τιμή € 12,50

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Περιπλανήσεις, φιλοσοφικοί στοχασμοί, Henry David Thoreau, Εκδόσεις Κέδρος

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 13 Ιουνίου 2013
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα 

αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από τις Βιβλιοπωλείο  των εκδόσεων Κέδρος,  Γενναδίου 3, Αθήνα, τηλ: 2103802007, Δε-Πα 8:00-4:00, Σα 8:00-2:30
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Θερμή παράκληση: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται.

info@bookbar.gr