Σώμα στη βιτρίνα – Αργυρώ Μαντόγλου

0
1073

Στα ενδότερα της βιτρίνας του Άμστερνταμ/

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο νου, όταν θέλησα να περιγράψω το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μαντόγλου, ήταν «δέντρο». Ένα δέντρο θάλλον, με τη ζωή να σφύζει, από τις βυθισμένες ρίζες του μέσα στην γη, την γεμάτη από τα πάθη των ανθρώπων, μέχρι τα ψηλότερα κλαράκια της κορυφής του, που ανασαίνουν αγνάντια στον ουρανό της ψυχής. Ένα δέντρο με σελίδες-κλαδιά που απλώνονται για να εξετάσουν κρίσιμα αλλά και διαχρονικά προβλήματα, τα οποία χαρακτηρίζουν και την σημερινή άγρια εποχή, με ευρηματικότητα, πάθος και ορμή.

Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Ο λόγος για το Σώμα στη Βιτρίνα της Αργυρώς Μαντόγλου, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα ιστορικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν σήμερα. Με εμφανή τα στοιχεία θρίλερ, και με καταιγιστικό ρυθμό πλοκής, συναγωνίζεται βιβλία διεθνούς κύρους και μας γεμίζει με την ελπίδα ότι το μυθιστόρημα διαθέτει τόσο βάθος, όσο και μέλλον στην χώρα μας, όταν προέρχεται από σοβαρούς συγγραφείς.

Βίοι παράλληλοι γυναικών στο Άμστερνταμ

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ολλανδία, και κυρίως στην πόλη του Άμστερνταμ, (την οποία η συγγραφέας φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά), και λιγότερο στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο των ζωών μιας πλειάδας πρωταγωνιστών, βρίσκονται κι εκτυλίσσονται δύο «βίοι παράλληλοι» δύο νεαρών γυναικών που έζησαν αιώνες η μια ύστερα από την άλλη, κι όμως στην πορεία των χρόνων συναντώνται, και διδάσκουν στον αναγνώστη ότι η Ιστορία, ο ιερός αγώνας των ανθρώπων για επιβίωση, και οι ελπίδες της υλοποίησης των ονείρων τους, επαναλαμβάνονται όπου γης.

Από τον χρωστήρα του Ρέμπραντ στις βιτρίνες της Κόκκινης συνοικίας

Ο πρώτος από τους παράλληλους αυτούς βίους αφορά την δεκαοχτάχρονη Έλσε Κρίστενς από ένα χωριό της Δανίας, η οποία, τον Μάρτιο του 1664, πάμφτωχη και δυστυχισμένη, παίρνει, ακολουθώντας την μοίρα χιλιάδων κοριτσιών της γενιάς της, τον δρόμο της ξενιτειάς, και μεταναστεύει στην Ολλανδία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Στη διάρκεια της σύντομης ζωής της, η νεαρή Έλσε θα μάθει τι σημαίνει αγώνας όχι μονάχα να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει την ψυχή της αλώβητη, μέσα στον κόσμο της αναγκαστικής πορνείας των ενδεών συνομηλίκων της στην ολλανδική πρωτεύουσα. Όπως θα μάθει και τι σημαίνει μύηση στον κόσμο της τέχνης της ζωγραφικής, η οποία ανθίζει στο Άμστερνταμ τον 17ο αιώνα, και η οποία  παλεύει να «ξορκίσει» τις άθλιες συνθήκες της ζωής της, μέσα στο ατελιέ του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ. Η Έλσε Κρίστενς εκτελέστηκε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς δι’ απαγχονισμού, εξαιτίας ενός δράματος το οποίο μπορεί άριστα να συνοψιστεί στην παροιμία «όπου φτωχός κι η μοίρα του».

Η πικρή της ζωή θα διασταυρωθεί όμως ακριβώς τέσσερις αιώνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, στην ίδια πόλη, με τα βήματα μιας εξόριστης, ψυχή τε και σώματι, Ελληνίδας, η οποία, με το ίδιο κακό ριζικό της φτώχιας και της δυστυχίας στην πλάτη, τόσο εξαιτίας προσωπικών βιωμάτων όσο και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, φτάνει εκεί αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η νεαρή Νατάσσα, που κρύβει μαζί με το πραγματικό της όνομα κι ένα φοβερό μυστικό, ακολουθεί την Έλσε στον κόσμο της πορνείας – γίνεται ένα σώμα εκτεθειμένο στις βιτρίνες της φημισμένης Κόκκινης Συνοικίας του Άμστερνταμ, μέχρι να αναδυθεί από τον υπόκοσμο και να βρει την κάθαρση.

Δίπλα στις κεντρικές ηρωίδες ξεπροβάλλει μια πλειάδα σύγχρονων ηρώων: Του ψυχίατρου Άγγελου που πάσχει από την σπάνια νόσο της «συναισθησίας του καθρέφτη», της συγγραφέως Ελισάβετ η οποία σαγηνεύεται από έναν ζωγραφικό πίνακα του Ρέμπραντ με την αύρα και το πνεύμα της συνονόματής της Έλσε μέσα στον καμβά του, του αδικοχαμένου Αντώνη, του Μάριο, προσώπων που ζωντανεύουν μέσα σε μια αριστοτεχνική ύφανση συμπτώσεων και συμβάντων. Ο στοχασμός, οι εκπληκτικές περιγραφές των ψυχικών καταστάσεων και των εξελίξεων στη ζωή των πρωταγωνιστών, αλλά και η  δυνατή πλοκή, οι συνεχείς εκπλήξεις και οι ανατροπές, καθιστούν το βιβλίο, πιστεύουμε, ακαταμάχητο.

info@bookbar.gr

 

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΣΤΗΝ ATHENS VOICE

«Νομίζω πως η Ολλανδία ήταν παραδοσιακά μια χώρα που, πίσω από την ανοχή και την ελευθερία, υπήρχε πάντα ο απροκάλυπτος κυνισμός της κερδοφορίας και της εκμετάλλευσης. Σε αυτή τη χώρα συμβαίνει κάτι που δεν το έχω συναντήσει σε άλλο μέρος του κόσμου: η απόκλιση και η κάθε είδους ιδιαιτερότητα έχουν ενσωματωθεί με το πρόσχημα μιας δήθεν προοδευτικότητας και ανεκτικότητας και λειτουργούν προς όφελος του εμπορίου και των συναλλαγών. Αυτό που αλλού διώκεται ή περιορίζεται στο περιθώριο, εδώ ανάγεται σε τουριστική ατραξιόν, απόλυτα συγχρωτισμένη με τους ρυθμούς της πόλης. Πίσω από την «προοδευτικότητα» και την «πολιτική ορθότητα» υπάρχει το χρήμα και το κέρδος, ενώ η προσχηματική ελευθερία διευκολύνει, κατά κάποιο τρόπο, κάποιες μορφές εθελούσιας δουλείας. Και φυσικά το «δικό» μου Άμστερνταμ δεν είναι ένας τουριστικός προορισμός αλλά ένας μυθιστορηματικός τόπος, όπου τέμνονται οι ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων·  αυτοί γίνονται οι «οδηγοί» μας στη χώρα και στην πόλη, μια πόλη με βαρύ κάρμα, όπως λέει και ένας χαρακτήρας, καθώς, όσοι περνούν από εκεί, περνούν ταυτόχρονα και κάποιο όριο που τους υποχρεώνει να δουν βαθύτερα και τη δική τους ιστορία»

INFO

soma_sti_vitrina-coverΣώμα στη βιτρίνα

Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2017

Σελ. 408, Τιμή € 16,60

 

 

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ 

Τα Ονόματα των Τυχερών

Μάρθα Δ. Βλαχογιάννη, Ναύπακτος

Ιωάννης Σαββάκης, Θεσσαλονίκη

Σερτάν Φασλή, Ξάνθη

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σώμα στη βιτρίνα, Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε τους Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Μεταίχμιο.
  • Στην Αθήνα το βιβλιοπωλείο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00
  • Θεσσαλονίκη βλ. ΟΞΥΓΟΝΟ παρακάτω το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, τηλ. 2310 260085, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι).
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 2 Οκτωβρίου 2016

Καλή τύχη!!!