Άρης Μαραγκόπουλος – Πολ και Λόρα ζωγραφική εκ του φυσικού

0
1785

Από την Ευρώπη των αξιών στην Ευρώπη των επιτοκίων/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/ 

«Υγιής στο σώμα και στο πνεύμα, σκοτώνω τον εαυτό μου πριν τα ανελέητα γηρατειά αφαιρέσουν μια προς μια τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής, μου στερήσουν τις φυσικές και πνευματικές μου δυνάμεις, παραλύσουν την ενέργεια μου, σπάσουν τη θέληση μου και με κάνουν άχθος στον εαυτό μου και στους άλλους.  Εδώ και κάμποσα χρόνια υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην περάσω τα εβδομήντα, όρισα την εποχή που θα έφευγα και ετοίμασα και τον τρόπο, μια υποδόρια ένεση υδροκυάνιου. Πεθαίνω με την υπέρτατη χαρά που μου δίνει η βεβαιότητα ότι στο κοντινό μέλλον η υπόθεση στην οποία αφοσιώθηκα εδώ και σαράντα πέντε χρόνια θα θριαμβεύσει. Vive le communisme, vive le socialisme international! »

Ήταν 25 Νοεμβρίου 1911 όταν ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μάρξ αναχώρησαν για το άνευ επιστροφής ταξίδι τους στη χώρα της ουτοπίας, αφήνοντας πίσω αυτό το λιτό, διαυγές και συγκλονιστικό στη σαφήνεια του σημείωμα.  Εκείνος ήταν 69 ετών εκείνη 66. Η ιστορία της ζωής τους και του αδιανόητου τέλους  είναι μια ιστορία που βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης του Ρωμαίου και Ιουλιέτας,  παρουσιάζοντας ωστόσο αναπάντεχες ομοιότητες με την τραγωδία της Αντιγόνης του Σοφοκλή , ως οικειοθελής απόδραση και υπέρτατη αντίσταση στη νέα τάξη και στους νόμους που ο Κρέοντας θέλησε να επιβάλλει στη Θήβα.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη 

 Η Ευρώπη των αξιών

Αυτή η υπόθεση,  η ιστορία του Πολ Λαφάργκ και της Λόρα Μάρξ και το συνταρακτικό τους τέλος,  γίνεται  ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Άρης Μαραγκόπουλος συνθέτει την πραγματική ιστορία της Ευρώπης ως ιστορία ιδεών, οραμάτων και επαναστάσεων. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις απαρχές του 20ου και λίγο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το βιβλίο του με τίτλο Πολ και Λόρα, ζωγραφική κε του φυσικού  (Εκδόσεις Τόπος) ζωντανεύει με τρόπο χαρισματικό, το πολυσύνθετο και αντιφατικό ευρωπαϊκό περιβάλλον και τις προσωπικότητες  εκείνες  που έριξαν τους πρώτους σπόρους  για τα εργατικά δικαιώματα, για την κοινωνική πρόνοια και για  τις ανθρωπιστικές αξίες που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή ιστορία.  Αξίες  που  στις μέρες μας βγαίνουν στο σφυρί  των πλειστηριασμών και κατεδαφίζονται μία μετά την άλλη, καθώς επιστρέφουμε ολοταχώς  στον εργασιακό μεσαίωνα του 19ου αιώνα.

Μυθιστόρημα ή μυθιστορία;

Όταν έλαβα το βιβλίο Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού του Άρη Μαραγκόπουλου, το αρχικό συναίσθημα ήταν έκπληξη. Μια έκπληξη που μεγάλωνε όσο προχωρούσε η ανάγνωση  καθώς συνειδητοποιούσα το  εύρος του θέματος και του  υλικού που διαχειρίζεται ο Άρης Μαγκόπουλος σε αυτό το  βιβλίο των 500 και πλέον σελίδων, το οποίο συνοδεύεται από δύο επίμετρα και αναλυτικότατες βιβλιογραφικές παραπομπές σε πρωτότυπες πηγές. Μυθιστόρημα ή μυθιστορία; Και πόσο δύσκολο είναι να μετατρέψεις την ιστορία σε μυθιστόρημα ή να δώσεις στο μυθιστόρημα τις διαστάσεις ιστορίας; Και  εν τέλει πόσο χρόνο χρειάστηκε ο συγγραφέας για να μελετήσει, να ερευνήσει και να συγγράψει ένα έργο τέτοιου εύρους  και να το φέρει εις πέρας;

Την απάντηση τη δίνει  ο ίδιος στο  υστερόγραφο – Επίμετρο Α’ του βιβλίου,  όπου εξηγεί: «Ο Πολ και η Λόρα με στοιχειώνουν από τα νεανικά μου χρόνια» και  σημειώνει ότι το  περίφημο βιβλίο του Πολ Λαφάργκ, Το Δικαίωμα στη Τεμπελιά, ένα βιβλίο που μέχρι σήμερα έχει πολλούς αναγνώστες, είναι ένα κείμενο που έχει καθορίσει την πνευματική του διαδρομή. Όπως σημειώνει ο Άρης Μαραγκόπουλος, η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου άρχισε να σχηματίζεται στη σκέψη του από το 2008. «Είναι η εποχή που η ιδέα για το Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού, αρχίζει να ωριμάζει σε μια υφολογική και ιδεολογική αναζήτηση ευθέως ανάλογη με την αντίστοιχη δουλειά στο άλλο ιστορικό ζευγάρι, εκείνο του Αντώνη Αμπατιέλου και της Μπέτι Μπάρτλετ (Χασουκόδεντρο, 2012)    Είναι εξάλλου η εποχή που πλησιάζω κι εγώ τα κρίσιμα (κατά Λαφάργκ) εβδομήντα, η εποχή που διαπιστώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω μαζέψει τόσα και τόσα πράγματα γύρω από το ζεύγος, τόσες και τόσες σκέψεις και αισθήματα… …»

Η Ευρώπη των επαναστατών

luncheon-on-the-grass-small_manet_789_007Από τις εμβληματικές αλλά και  ρομαντικές μορφές του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος ο Πολ Λαφάργκ, Γάλλος επαναστάτης, μαρξιστής, σοσιαλιστής, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, πολιτικός συγγραφέας και ακτιβιστής, γνωρίστηκε με τη Λόρα Μαρξ , στο Λονδίνο, λίγο μετά την ίδρυση της Διεθνούς Εργατικής Ένωσης, της Πρώτης  Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκείνος είχε αποβληθεί για τις ιδέες του από όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας, εκείνη ήταν η κόρη του Καρλ Μαρξ συγγραφέα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, που την εποχή εκείνη συνέγραφε το άλλο μνημειώδες έργο του Το Κεφάλαιο.

Ο συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη στο εσωτερικό της οικίας Καρλ Μαρξ, του οποίου φιλοτεχνεί το πορτρέτο με τρόπο εξαιρετικά ζωντανό και  πειστικό, ενώ  παράλληλα τον ταξιδεύει σε μια εποχή της ευρωπαϊκής ιστορίας που, όσο κι αν έχει  ξεχαστεί, υπήρξε η μήτρα για τη γέννηση της δικής μας. Είναι η εποχή τoυ ηλεκτρισμού της  βιομηχανοποίησης, των σιδηροδρόμων που διευκόλυναν τις μεταφορές εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού, και της φωτογραφίας. Είναι η εποχή των στρατευμένων διανοουμένων και των επαναστατών και είναι αυτή η ίδια εποχή που κάποιο άλλοι, με υστερόβουλη επιπολαιότητα, χαρακτήρισαν belle epoque

Η Ευρώπη των …. επιτοκίων

 Είναι η πιο κατάλληλη εποχή που μέσα στον καθρέπτη της μπορούμε να δούμε τη δική μας. όπου οι τηλεπικοινωνίες και η μεγάλη ψηφιακή επανάσταση μετέτρεψαν τον πλανήτη Γη σε μια «μικρή πόλη» και την Ευρώπη σε μια «γειτονιά». Μια γειτονιά, όπου μετά τους  πρώτους πανηγυρισμούς  και τα λαμπερά πυροτεχνήματα για τα, ομολογουμένως, συγκλονιστικά επιτεύγματα της τεχνολογίας, μόνο γειτονιά των αγγέλων δεν θυμίζει….

Έναν  περίπου αιώνα μετά την εποχή του Μαρξ, του Ένγκελς, του Προυντόν του Μπακούνιν του Μπλανκί αλλά και του Μανέ, του Κουρμπέ, του Ουγκό, του Φλομπέρ, του Ρεμπό και του Ζολά αντί για ιδέες υπάρχουν επιτόκια και τράπεζες, στη θέση των  διανοουμένων υπάρχουν χρηματιστές, στις θέσεις των  ηγετών υπάρχουν τεχνοκράτες. Και αντί για το εκτός ορίων άλμα  στην ουτοπία δύο μεγάλων οραματιστών,  υπάρχει το άλμα στο κενό της απελπισίας για εκατομμύρια νέους ανθρώπους της Γηραιάς Ηπείρου. Σε αυτούς και άλλους  παρόμοιους συλλογισμούς  οδηγεί τον αναγνώστη το εξαιρετικό βιβλίο του Άρη Μαραγκόπουλου, ένας πραγματικός  συγγραφικός άθλος.  Ένα βιβλίο που έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για να διευρύνει συνειδήσεις και να διαλύσει ψευδαισθήσεις…

Καθώς ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μάρξ δραπετεύουν στο υπερπέραν και στην ουτοπία, έχοντας ζήσει μια ταραγμένη ζωή γεμάτη οικογενειακά δράματα, επαναστατικές διαψεύσεις αλλά και βαθιά συντροφικότητα,  με μια ένεση υδροκυάνιου και» έχοντας σώας τας φρένας», ο Άρης Μαραγκόπουλος μεταμορφώνει την εποχή τους σε κουκούλι της δικής μας εποχής και ξετυλίγει  το νήμα της μνήμης, που μόνο αν το ακολουθήσουμε μπορούμε να  αντλήσουμε δύναμη και να ξαναβρούμε τον προσανατολισμό μας.

info@bookbar.gr

 

INFO 1

paul_laura_maragkopoulos_coverΠολ και Λόρα ζωγραφική εκ του φυσικού

Άρης Μαραγκόπουλος

Εκδόσεις Τόπος 2016

Σελ. 528, Τιμή € 17,70

 

 

 

 

 

INFO 2

pol_lora-prosklisi-bookbarTo βιβλίο Πολ και Λόρα ζωγραφική εκ του φυσικού,  παρουσιάζεται την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.30 στο Polis Art Café.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Απόστολος Δουζένης, Λάρισα

Θοδωρής Τσάφης, Κοζάνη

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Άρης Μαραγκόπουλος, Πολ και Λόρα ζωγραφική εκ του φυσικού, εκδόσεις Τόπος

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

 Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Τόπος, Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, Αθήνα, Εξάρχεια, ώρες 9.30 -6.00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου. Τηλ. 2103221580 Επικοινωνία bookstore@motibo.com.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 8 Ιανουαρίου 2017

 

Καλή τύχη!!!