Γιάννης Ξανθούλης – Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας

0
1277

Η μεταπολίτευση του 1974 και η Ελλάδα της καρδιάς μας/

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Μνήμη και συναισθήματα. Μνήμη ακόμα νωπή, χαραγμένη ανεξίτηλα μέσα μας από την πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, και φλογερά συναισθήματα – ένας χείμαρρος ζωής και θανάτου, φωτός και σκότους, και πάνω απ’ όλα, αγάπης. Ένα πλούσιο δώρο στα χέρια του αναγνώστη που θα διαβάσει, είτε για πρώτη φορά, είτε για πολλοστή, αυτό το πανέμορφο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη,  με τίτλο Ο Χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, το οποίο επανεκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Διόπτρα.

    Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Ο απίστευτος θάνατος ενός αγγελουδιού δύο χρόνων από καρδιοπάθεια, της μικρής Χαράς, τον Ιούλιο του συγκλονιστικού για την πατρίδα μας καλοκαιριού του 1974, γίνεται η θρυαλλίδα για να θρυμματιστεί, ή καλύτερα για ν’ αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση, η ήδη θρυμματισμένη ζωή τριών ανθρώπων, που η μοίρα της επιστήθιας φιλίας και του φλογερού έρωτα, τους ένωσε σ’ ένα δυνατό τρίγωνο με άρρηκτους δεσμούς από τα παιδικά τους χρόνια: Του ανώνυμου αφηγητή της ιστορίας, της συζύγου του Φανής και του εραστή της Αντώνη Τομπάζη.

Μετά τον θάνατο της μικρής Χαράς, το ζευγάρι χωρίζει, καθώς η ερωτική αγάπη προσφέρεται μονάχα από την μια πλευρά και ο δυστυχισμένος πατέρας καταδύεται στο παρελθόν της προσωπικής του ζωής, για να το προσφέρει στον αναγνώστη με τρόπο καθηλωτικό. Η αφήγηση περιπλανιέται μέσα στον τόπο και τον χρόνο, τόσο στις λεπτομέρειες της ζωής των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος, όσο και στα γεγονότα που σημαδεύουν την πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας από την δεκαετία του ’50 μέχρι και την μεταπολίτευση του 1974, σχηματίζοντας ένα αδιάρρηκτο πλέγμα ιστορίας και προσωπικών δραμάτων. Η Αλεξανδρούπολη και η Αθήνα γίνονται οι πόλεις-μάρτυρες της απόλυτης φιλίας, του έρωτα, του πάθους, της τραγικής απώλειας, του μίσους και του πένθους, με όλα τα απρόοπτα που αυτά μπορούν να εμπεριέχουν.

Με ξεχωριστή ευαισθησία και δύναμη, ο Γιάννης Ξανθούλης ανασυνθέτει μέσω του αφηγητή, ένα-ένα τα κομμάτια του μωσαϊκού της ζωής των τριών ηρώων του -τα αγγίζει θα ’λεγε κανείς με λατρευτική ιεροτελεστία- και τα αγαπά. Αγαπά τους φορείς τους, και αγαπά την πολύπαθη Ελλάδα που εκτείνεται στις τρεις δεκαετίες που προαναφέραμε, περνώντας μέσα από την επτάχρονη δικτατορία και καταλήγοντας στην αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 και την τραγωδία της Κύπρου.

Σε μια εποχή τόσο κρίσιμη και πάλι για την πατρίδα μας όπως η σημερινή, οι λέξεις, τα ονόματα, η σημασία τους, η πίκρα, η χαρά κι ο στοχασμός που τα διαποτίζουν, ολόκληρο το γαϊτανάκι των αναμνήσεων, μας κατακλύζουν αβοήθητους, και μας γεμίζουν νοσταλγία. Το δροσερό τέλος του βιβλίου, έστω και μετά από τόσο πόνο, μας γαληνεύει, κι αφήνει στα χείλη μας ένα χαμόγελο αισιοδοξίας γι’ αυτή την Ελλάδα της καρδιάς μας, ένα χαμόγελο που τόσο μας χρειάζεται σήμερα.

info@bookbar.gr

 

INFO

xartinos_september_xanthoulis_coverΟ χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας

Γιάννης Ξανθούλης 

Εκδόσεις Διόπτρα 2016

Σελ. 184, Τιμή € 14,35

 

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Καλλιόπη Κουτσοκέρα, Βόλος

Αθανάσιος Πουρνάρας, Αιτωλοακαρνανία

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, Γιάννης Ξανθούλης, Εκδόσεις Διόπτρα

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

Διαβάστε του Όρους Συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το υποκατάστημα των εκδόσεων Διόπτρα, ΣΤΟΑ Του ΒΙΒΛΙΟΥ, Πεσμαζόγλου 5, Τ.Κ. 105 64 – Αθήνα, Τηλέφωνο:210 3300774
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 8 Ιανουαρίου 2017